Deze eenpans lasagne met bacon en mascarpone is de perfecte keuze als je op zoek bent naar een makkelijke en lekkere lasagne waar je maar een pan (of braadslede) voor nodig hebt! Want dat scheelt een hoop afwas.
Deze lasagne heeft een heerlijke mix van smaken: romige mascarpone, smeuïge mozzarella en een smaakvolle tomatengehaktsaus. Ideaal voor een drukke doordeweekse dag. Minder afwas, en een heerlijke maaltijd op tafel.
Jump to:
Romige Eenpans Lasagne met Gehakt en Mozzarella
Toen ik op een drukke werkdag, de kinderen van school haalde, door de supermarkt rende en me klaarmaakte om als taxibedrijf iedereen bij de sportclub af te zetten, zag ik echt geen mogelijkheid om lang in de keuken te staan en daarna nog een hoop afwas te moeten doen. Maar ik had wel zin in een echt comfortfood recept.
Lasagne leek een goed idee, maar het bereiden en alles wat je ervoor nodig hebt dat duurde te lang. Dus waarom niet alles in één. Een bijna kant-en-klare tomatengehaktsaus, bacon voor een hartige touch en mascarpone voor een heerlijke romige saus. En dat bleek heel erg lekker te zijn!
Dus die onmogelijk drukke dagen, laat ze maar komen, want ik ben er klaar voor!
Wat heb je nodig?
Veel van de ingrediënten ken je misschien al. Een paar zal ik nog verder verduidelijken.
- Passata: Ook wel gezeefde tomaten genoemd, zijn goed verkrijgbaar in de supermarkt.
- Gehakt: In dit recept is gekozen voor rundergehakt, maar je kunt ook half-om-half gehakt of kipgehakt gebruiken.
- Lasagnebladen: Gebruik verse of droge lasagnebladen.
- Rode wijn: Geeft extra smaak aan de saus. Liever geen rode wijn? Gebruik dan bouillon.
- Mozzarella: Buffelmozzarella heeft een volle smaak, maar elke mozzarella zal het goed doen in deze cheesy ovenschotel.
Bereiding
- Verhit een braadslede of een ovenvaste gietijzeren pan op het fornuis en bak de bacon knapperig. Voeg wortel en sjalot toe en roerbak drie minuten.
- Voeg het gehakt toe en rul tot het bruin is. Schenk de passata en rode wijn erbij en roer alles goed door. Breng op smaak met suiker, basilicum en oregano. Laat de saus 10 minuten sudderen.
- Roer de mascarpone door de saus. Breek de lasagnebladen in reepjes en roer door de tomatengehaktsaus, zodat ze goed bedekt zijn.
- Meng de helft van de blokjes mozzarella met de saus en strijk alles dan glad. Verdeel de rest van de mozzarella over de lasagne. Bak de lasagne 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. Verhoog de oventemperatuur dan naar 220 °C en bak nog eens 10 minuten tot de bovenkant goudbruin is.
Top Tip
Deze cheesy eenpans lasagne kun je in een gietijzeren hapjespan maken (die ook in de oven mag). Heb je die niet, dan kun je ook een braadslede gebruiken (als je fornuis een braadslede kan verwarmen).
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 8 plakken bacon
- 3 sjalotjes fijngehakt
- 150 gram wortels julienne
- 500 gram rundergehakt
- 400 gram passata tomatensaus
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel basilicum
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 120 ml rode wijn
- 100 gram mascarpone
- 100 gram lasagnebladen
- 250 gram mozzarella in stukjes gesneden
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 ℃.
- Verhit een gietijzeren hapjespan (geschikt voor de oven) of een grote braadslede op het fornuis en bak de bacon knapperig.8 plakken bacon
- Voeg in dezelfde braadslede de gesnipperde sjalotjes en wortelblokjes toe. Roerbak dit 3 minuten, totdat de groenten wat zachter zijn.3 sjalotjes, 150 gram wortels
- Doe nu het gehakt erbij en bak het totdat het bruin en rul is.500 gram rundergehakt
- Schenk de passata en rode wijn in de pan. Roer alles goed door en voeg de suiker, basilicum en oregano toe. Laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen.400 gram passata, 1 theelepel suiker, 1 theelepel basilicum, 1 theelepel gedroogde oregano, 120 ml rode wijn
- Roer de mascarpone door de saus totdat het goed gemengd is. Dit zorgt voor een romige en zachte textuur.100 gram mascarpone
- Breek de lasagnebladen in repen van ongeveer 2 cm breed. Roer ze voorzichtig door het gehaktmengsel, zodat ze goed bedekt zijn met de saus.100 gram lasagnebladen
- Verdeel de helft van de mozzarella door de saus. Strijk de saus dan glad in de braadslede en verdeel de rest van de mozzarella eroverheen.250 gram mozzarella
- Plaats de braadslede in de voorverwarmde oven en bak de lasagne 25 minuten op 180 °C.
- Zet de oventemperatuur dan op 220 ℃ en bak nog eens 10 minuten, totdat de bovenkant goudbruin is en bubbelt.
Opmerkingen:
- Koelkast: Bewaar afgedekt maximaal 2 dagen in de koelkast.
- Diepvries: Verpak in twee lagen plasticfolie. Laat ontdooien in de koelkast. Voeg twee eetlepels water toe voordat je hem opnieuw opwarmt. Dek af met aluminiumfolie en bak 20-30 minuten (afhankelijk van de grootte van je lasagne) bij 160 °C.
Geef een reactie