Voor dit romige bananenijs gebruik je slagroom, suiker, een drupje citroen en verse bananen. En dan krijg je heerlijk schepbaar, romig ijs. Zoals goede kwaliteit schepijs dat je koopt in de supermarkt. Je hebt niet eens een ijsmachine nodig! Alleen is de smaak van dit ijs zoveel lekkerder. Je proeft de pure banaan, geen extract. En dat is waarom zelfgemaakt ijs zoveel lekkerder is als gekocht.
Het recept is ontstaan uit een overdosis bananen die ik in huis had. De kinderen weigeren ze dan nog te eten als ze wat bruine plekjes krijgen, maar in verwerkte vorm eten ze zenog gewoon op! En zeker als het fruit verwerkt is tot romig en smeuïg ijs, waarin je nog kleine stukjes banaan voelt.
Het ijs smaakt dan ook helemaal naar banaan, niet chemisch naar de smaakstoffen. Ja, van dit bananenijs komen de apen hun bed wel uit!
Romig bananenijs gemaakt zonder ijsmachine. Die pure smaak van zelfgemaakt ijs is zo lekker, daar kan niets tegen op!
- Bananen - Natuurlijk zit dit fruit erin. Gebruik lekkere rijpe bananen (ze mogen bruine plekjes hebben). Deze bevatten meer fruitsuikers en daarom hoef je minder suiker toe te voegen.
- Slagroom - Je gebruikt normaal gesproken een ijsmachine om luchtig ijs te krijgen. Omdat dit recept zonder ijsmachine wordt gemaakt, gebruik je slagroom die je luchtig klopt.
- Citroen - Je gebruikt een klein beetje citroensap om verkleuring van het fruit tegen te gaan.
Stap 1 - Pel de bananen
Pel de bananen en haal eventuele draden weg.
Stap 2 - Prakken
Gebruik een vork en prak de bananen fijn. Meng met citroensap om verkleuring tegen te gaan.
Stap 3 Meng alle ingrediënten
Klop de slagroom met de suiker tot hij net stijf is. Roer de geprakte banaan erdoorheen en meng alles goed.
Stap 4 - Stop in de diepvries
Schenk het slagroommengsel in een diepvriesbak en zet in de diepvries. Na een uurtje of vier is het voldoende ingevroren zodat je het makkelijk kunt scheppen.
Maar je kunt het ook wat langer in de diepvries laten staan. Laat het dan een vijf minuten bij kamertemperatuur staan, zodat het weer schepbaar wordt.
Lekker variëren
Natuurlijk is dit pure ijs superlekker, maar heb je ook eens aan deze varianten gedacht?
- Rum en chocola - Bananenijs met een tik (en superlekker). Voeg 1 eetlepel rum toe en 3 eetlepels fijngehakte pure chocola.
- Walnoot en chocola - Heerlijk roomijs met een bite. Rooster walnoten in een pan en hak ze fijn. Voeg 3 eetlepels walnoten en 3 eetlepels fijngehakte pure chocolade toe.
- Chocolade bananenijs - Als je niet genoeg van chocola kunt krijgen! Voeg 3 eetlepels cacao en 3 eetlepels chocolade stukjes toe aan het ijs. Onweerstaanbaar lekker.
- Oreo bananenijs - Niet voor niets is ijs met koekjes lekker. Maar ijs met chocoladekoekjes krijgt een dikke 10. Verkruimel 10 Oreo koekjes en roer ze door het bananenijs.
- Aardbeien bananen ijs - Pureer 10 aardbeien en roer ze door het roommengsel voor een heerlijke fruitige smaak.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 3 bananen overrijp
- 1 eetlepel citroensap
- 500 ml slagroom
- 125 gram suiker
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Pureer (of prak) de bananen tot een grove moes.3 bananen
- Meng met het citroensap en vervolgens met de suiker.1 eetlepel citroensap, 125 gram suiker
- Zet alles in de koeling tot het koud is (ongeveer 30 minuten).
- Mix de slagroom tot yoghurt dikte.500 ml slagroom
- Meng het bananenmengsel hierdoor.
- Schenk het ijs dan in de diepvriesbak.
- Zet die in de diepvries en laat tenminste 4 uur opstijven.
Erika says
danku ! ik probeer het nU en laat het u dezeavond weten hoe het smelt (bij mij en mijn twee mannen - of ja , 1en van 18 ..
Erika says
Lekker ; ik zou er iets meer citroensap indoen .
Zeker lekkerder dan gekocht , voor herhaling vatbaar en vele mogelijkheden .
dank u voor de ingeving
Erika
Andréa says
Leuk!
Andréa says
Dat kan, ligt ook aan de rijpheid (en dus zoetheid) van de bananen. Wij vinden het zo erg lekker!
Hope says
Heb het zelf geprobeerd en het is echt een top recept!😍
Mijn raad is toch dat je het een hele nacht in de vriezer laadt zitten zo heb je de bananen smaak meer maar echt een top recept!
Zal deze onthouden😋
Andréa says
Een goede tip (als je zolang kunt wachten ;-)). Bedankt voor je reactie!