Een heerlijk romig Dropijs Recept zonder IJsmachine. Makkelijk en superlekker te maken. Je hebt niet eens een ijsmaker nodig (en dat proef je niet). Alleen maar Slagroom, melk, Mascarpone, suiker, vanille-extract en drop! Het ijs is zacht, goed te scheppen en een heerlijk toetje bij warme dagen.
Dropijs Recept Zonder IJsmachine
Voor welke tussendoortjes kun je mij wakker maken: alles met Chocola en Drop. En met Chocola maak ik dan ook de lekkerste toetjes, maar wist je dat je met drop een heerlijk drop ijs kunt maken?
Je hebt niet eens een ijsmachine nodig. Nu vraag je je misschien af hoe dat kan, maar de truck is om het ijs te maken met mascarpone en slagroom. De Mascarpone is wat vetter en zorgt ervoor dat dit ijs romig is. De slagroom klop je op, zodat het ijs heerlijk luchtig wordt.
Drop, drop, drop, kom maar op!
Drop is er in vele soorten en maten. Ikzelf hou van bijna elke soort, en ik moet de eerste nog vinden die ik echt niet lekker vind. Maar ik heb mijn favorieten: zoete en honing drop zijn hier altijd als eerste weg (ja ik ben er zeker van een liefde voor drop is erfelijk).
Dus het was een feestje toen Klepper en Klepper mij een collectie van hun dropsmaken toestuurden. Ze noemen het de beste drop ooit en dat moesten we hier natuurlijk even uitproberen. De volzoete variant is volgens mijn jongste zoon nooit aangekomen (hoewel ik zeker weet dat dat zakje er echt bij zat…), nou ja hij wilde er wel eentje afstaan. En ook de andere smaken waren verrassend en lekker. Niet te zoet, niet te zout heerlijk.
Maar ze stuurden dit natuurlijk niet zomaar op. Het viel samen met de bekendmaking van een nieuwe smaak: Pittig zoute drop met… een vleugje zeewier. Zo uit het vuistje al erg lekker, maar ik besloot er dropijs mee te maken. Zonder ijsmachine en heerlijk romig. En dat is mijn nieuwe lievelingstoetje van ijs. Dat weet ik echt zeker!
Deze drop is te verkrijgen bij de volgende verkooppunten.
Wat heb je nodig om zelf drop ijs te maken?
Om dit dropijs zonder ijsmachine te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Slagroom - Door de slagroom op te kloppen, ontstaan er luchtbelletjes en die maken het uiteindelijk ijs heerlijk luchtig.
- Suiker - Zoet het ijs. Klein weetje: wanneer je iets koud eet, proeft iets minder zoet. Dat houdt in dat je het ijs zoeter maakt bij kamertemperatuur dan het zal proeven als het bevroren is.
- Mascarpone - Mijn geheime ingrediënt dat er voor zorgt dat dit ijs superromig en goed te scheppen is. Wanneer je alleen room gebruikt kun je ijskristallen krijgen die heel hard worden. Door de mascarpone blijft het smeuïger.
- Vanille-extract - Voor een vleugje vanille smaak. Als je het aan kunt komen gebruik dan natuurlijk vanille-extract. Met dit vanille-extract recept maak je dat zelf (en dat is veel goedkoper dan zo’n klein flesje uit de winkel en je kunt er heel lang mee doen).
- Volle melk - Om de drop in op te lossen
- Drop - In dit recept heb ik pittig zout gekozen met een vleugje zeewier. Maar ook zoete drop of laurier zou heerlijk zijn.
Hoe maak je dit romige dropijs?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Snij het drop in kleine stukjes en doe in een steelpan. Schenk de melk erbij.
- Verwarm op laag vuur tot de drop is opgelost. Dit kan even duren, het dropmengsel hoeft niet te koken. Laat snel afkoelen.
- Klop de slagroom met de suiker tot hij lobbig wordt. Voeg de mascarpone, vanille en drop mix toe en meng tot hij Griekse Yoghurt dikte heeft.
- Schep in een diepvriesbak en laat minimaal 4 uur invriezen.
En heb je zin om nog meer ijs te maken? Kijk dan eens bij dit heerlijke citroenijs, romig appeltaart ijs of Oreo ijs. Allemaal te maken zonder ijsmachine.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 100 gram drop
- 100 ml volle melk
- 200 ml slagroom
- 240 gram suiker
- 250 gram mascarpone
- 1 theelepel vanille-extract
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Snij de drop fijn en doe in een steelpan.100 gram drop
- Schenk de melk erbij en verwarm op laag vuur tot het drop is opgelost. Laat afkoelen.100 ml volle melk
- Mix de slagroom met de suiker tot hij lobbig is.200 ml slagroom, 240 gram suiker
- Voeg mascarpone, vanille-extract en drop mix toe en mix tot het de dikte van Griekse yoghurt heeft.250 gram mascarpone, 1 theelepel vanille-extract
- Laat minimaal 4 tot 5 uur bevriezen in de diepvries.
Opmerkingen:
- Diepvries - Je kunt het dropijs bewaren gedurende 1 maand. Wanneer je tussentijds ijskristallen op de bovenkant ziet verschijnen, kun je het beter weggooien.
Anneke Smit says
Dag Andrea,
Zoekend naar het dropijs van een Duitse budgersuper kwam ik op jouw site met dit dropijsrecept. Omdat het zonder ijsmachine én niet teveel gedoe te maken was, ben ik er vanmiddag aan begonnen. Mijn hemel: álles, voordat het ijs was geworden, smaakte al heerlijk. Het begon met de dropsaus. Daarbij moest ik meteen denken aan de gesmolten dropjes in de auto, wanneer die 's zomers in de bloedhitte gestaan heeft.
En het ijsmengsel, vlak voordat het in de vriezer gaat, is óók al heerlijk. Niet het hele portie is daarom in de vriezer beland hihihi.
Vanavond hebben mijn man en ik er van gesmuld, zo hé, wat een romig ijs!
Ik vroeg me alleen af of de hoeveelheid suiker in het recept klopt: 240 ml.? Ik heb de helft gebruikt en dat was al heel zoet.....
Heel hartelijke groeten van Anneke
Andréa says
Het moet 240 gram suiker zijn inderdaad, ik heb dat aangepast in het recept.. Maar natuurlijk kan het zo zijn dat je iets minder suiker wilt. Dat kan natuurlijk altijd. Het is een basisrecept dat je, als je dat wilt, naar eigen smaak kunt aanpassen.