Griekse Baklava met Filodeeg is een zoet dessert uit Griekenland, heerlijk gevuld met noten en specerijen. De knapperige filodeeg lagen, afgewisseld met lagen notenmix worden doordrenkt met een honing specerijen siroop. Dit geeft de Baklava zijn bekende smaak. En maakt het superlekker. Niet voor niets is dit één van de bekendste Desserts in Griekenland, dit is altijd lekker!

Griekse Baklava met Filodeeg
Is baklava Grieks? De meningen zijn hierover verdeeld. De meeste historici wijzen dit toetje toe aan Griekenland omdat het 160 jaar voor Christus voor het eerst beschreven is. De Turken beweren dat het gerecht in Griekenland is gekomen door de Ottomaanse overheersing in Griekenland en dat het recept oorspronkelijk Turks is. Het is in ieder geval een heel populair recept van de Balkan tot het Midden-Oosten. En dat is niet voor niets!
Wist je dat het woord baklava zelf Osmaans en Perzisch is en letterlijk opstapelen betekent.
En Baklava is letterlijk een opstapeling. Tussen de filodeeg bladen verdeel je de fijngemalen noten mix. Na het bakken wordt de baklava op smaak gebracht met een kruidensiroop van honing, kaneel, citroen en kruidnagel.
Dit recept is aangepast naar een versie uit Erika's Edibles die het recept in het kader van een Daring Baker's challenge met ons deelde.
Het oorspronkelijke recept heeft in 2022 kleine aanpassingen ondergaan, waarbij het filodeeg voortaan kant-en-klaar wordt gebruikt. Dit om het recept nog makkelijker te maken.
Wat heb je nodig voor de Baklava volgens Grieks Recept?
Om deze Griekse Baklava met filodeeg zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:

- Filodeeg - Filodeeg zijn dunne blaadjes deeg op basis van bloem, water, olie en zout. Ze zijn ingevroren te koop bij de supermarkt. Let op bij het bewerken dat je de vellen snel gebruikt en afgedekt houdt, want ze drogen snel uit en breken daarbij makkelijk.
- Boter - Ongezouten roomboter. De boter wordt gesmolten en elk velletje filodeeg wordt hiermee bestreken en worden door de boter krokant gebakken. Deze velletjes worden per vijf lagen gebruikt, waardoor de lagen luchtig worden.
- Pistachenoten, Amandelen en Walnoten - De noten die gebruikt worden tussen de lagen filodeeg. Door ze fijn te malen kun je een egale laag gebruiken. Je kunt ook kiezen voor één van de soorten (walnoten baklava en pistache baklava zijn erg bekend).
- Suiker, Honing en Water - Deze worden, verwarmt tot een siroop die over de hete baklava wordt gegoten. De truck bij baklava is dat de siroop gloeiend heet is of de baklava zelf. In dit recept schenk je de siroop meteen na het bakken op de baklava. De siroop hoeft dus niet gloeiend heet te zijn en kun je dus al in het begin maken.
- Kruidnagel, Citroenschil, Kaneel en Piment - De smaakmakers van de siroop en ze maken deze nog lekkerder.
Hoe maak je Baklava met Walnoten en Filodeeg
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Doe de ingrediënten voor de siroop: suiker, water, honing, kaneel, kruidnagel en citroenschil in een steelpannetje en breng aan de kook, terwijl je roert tot de suiker is opgelost. Laat 10 minuten koken en zeef de siroop.
- Doe de noten, suiker, kaneel en piment in de keukenmachine en maal fijn. Heb je geen keukenmachine, probeer dan met een mes alles zo fijn mogelijk te snijden.
- Besmeer de bodem van het bakblik met gesmolten boter. Leg daar een lap filodeeg op. Bestrijk die ook met gesmolten boter en bedek met een laag filodeeg. Herhaal dit vijf keer.
- Bestrooi met ⅓ van het notenmengsel. Dek dat weer af met vijf lagen filodeeg die je bestrijkt met gesmolten boter. Herhaal dit drie keer.
- Snij met een scherp mes de baklava drie keer horizontaal en drie keer verticaal in. Zet 30 minuten in de oven bij 180 °C. Haal er uit, snij nogmaals de snijnaden goed door en zet 30 minuten terug in de oven, tot de baklava goudbruin is.
- Haal de baklava uit de oven en giet meteen de nog warme siroop over de hele bovenkant. Ook al lijkt het veel, de baklava neemt de siroop helemaal op. Laat de baklava een nacht staan. Dien op bij kamertemperatuur.

📖 Recipe
RECEPTKAART
Griekse Baklava met Filodeeg
Apparatuur
- Bakblik van 23 x 23 cm
Ingrediënten
Kruidige Siroop
- 300 ml honing
- 300 ml water
- 280 gram suiker
- 1 stokje kaneel
- 5 cm citroenschil, zonder wit
- 2 kruidnagelen
Baklava
- 1 stokje kaneel, in 3 stukjes gebroken
- ¼ theelepel piment, gemalen
- 170 gram amandelen , geblancheerd
- 200 gram walnoten, zonder schil
- 100 gram pistachenoten, zonder schil
- 150 gram suiker
- 120 gram boter , gesmolten
- 20 vellen filodeeg, ontdooid
Instructies
Siroop
- Maak de siroop wanneer je de baklava in de oven zet. Voor een goede baklava is het van belang dat OF de siroop OF de baklava gloeiend is. In dit recept is gekozen voor een gloeiendhete baklava en is de siroop iets afgekoeld.
- Doe de ingrediënten voor de siroop in een steelpan en breng aan de kook.300 ml honing, 300 ml water, 280 gram suiker, 1 stokje kaneel, 5 cm citroenschil, 2 kruidnagelen
- Roer tot de suiker is opgelost en laat 10 minuten koken.
- Zeef de siroop en zet het terzijde.
Samenstellen baklava
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Meng de noten, suiker en kruiden in een keukenmachine met messen en pulseer totdat je fijngemalen noten hebt. Wanneer je geen keukenmachine hebt probeer dan dit mengsel met een mes zo fijn mogelijk te snijden.1 stokje kaneel, ¼ theelepel piment, 170 gram amandelen, 200 gram walnoten, 100 gram pistachenoten, 150 gram suiker
- Smeer de bodem van het blik in met boter en leg een laag filodeeg erop.120 gram boter, 20 vellen filodeeg
- Smeer deze in met boter en leg er weer een laag op. Herhaal dit tot je vijf vellen hebt gestapeld.
- Bestrooi dit met ⅓ deel van het fijngemalen notenmengsel.
- Leg bovenop de notenmix een filodeeg vel en smeer deze in met boter. Herhaal dit tot je vijf lagen filodeeg hebt gestapeld. Strooi hierop ⅓ van het notenmengsel op. Leg hierop een filodeeg en smeer deze in met boter en herhaal dit vijf keer.
- Strooi het restant noten hierop.
- Leg op de laatste laag noten vijf vellen filodeeg die allemaal aan de bovenzijde met gesmolten boter zijn ingesmeerd.
- Snij met een scherp mes de baklava drie keer verticaal door en daarna drie keer horizontaal.
- Zet het bakblik in de oven gedurende 30 minuten.
- Haal de baklava uit de oven en snij nogmaals met het mes over de snijnaden heen. Zet het weer terug in de oven gedurende 30 minuten. Wanneer de bovenkant goudbruin is, is de baklava klaar.
- Haal de baklava uit de oven en giet de gekookte, nog warme siroop over de bovenzijde, waarbij je over de hele bovenkant giet. Het lijkt een grote hoeveelheid siroop, maar gedurende de nacht trekt het in de baklava.
- Zet de baklava gedurende een nacht weg bij kamertemperatuur.
Opmerkingen
- Kamertemperatuur: Bewaar de baklava in een luchtdichte doos. Zo blijft hij tot 5 dagen goed.
- Koelkast - Door de vochtigheid in de koeling zal de structuur van de baklava veranderen. Geen aanrader dus!
- Diepvries - Ongebakken - Wrap de bakvorm in met plastic folie en bewaar de ongebakken baklava zo tot 1 maand in de diepvries. Laat het 1 uur bij kamertemperatuur (afgedekt) ontdooien en bak dan af.
- Diepvries - Gebakken - Doe een stukje baklava in een diepvriesdoos en bedek de boven en zijkant met bakpapier. Leg er dan een tweede stukje op / naast. Herhaal dit tot je alle baklava in de doos hebt gepakt en sluit hem luchtdicht af. Zo kun je de baklava tot 3 maanden bewaren. Laat ontdooien in de koelkast.
Geef een reactie