Heerlijke luchtige scones met een zelfgemaakte cranberry limoen compote. Heb jij binnenkort een high tea dan is dit recept echt voor jou! Simpel, snel en superlekker.
Voorbereidingstijd 30 minutenmin
Bereidingstijd 10 minutenmin
Totale tijd 40 minutenmin
Gang Brood Bakken
Keuken Engelse keuken, Europese keukens
Porties 6scones
calorieën 162kcal
Ingrediënten
Cranberry compote
350gramverse cranberry's
50gramdroge cranberry’s
1limoen rasp en sap
2eetlepelslichtbruine basterdsuiker
6eetlepelsport
3ster anijs
1kaneelstokje
Engelse Scones
140grambloem
2theelepelsbakpoeder
½theelepelzout
2eetlepelsbotergeraspt en 15 minuten in de diepvries geplaatst
120mLmelkkoud
1eetlepelmelkvoor glazuur
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Cranberry limoen compote:
Doe alle ingrediënten voor de compote in een grote pan.
Verhit de pan op een gemiddeld vuur en laat de ingrediënten aan de kook komen (maar blijf roeren).
Verlaag het vuur (of gebruik een sudderplaatje) laat het gedurende 12-14 minuten sudderen.
Doe de compote in een schaal en laat het afkoelen en bewaar in de koelkast.
Verwijder voor gebruik de anijs en het kaneelstokje en verwarm de compote voor je hem serveert.
Engelse Scones
Verwarm de oven voor naar 240 °C of 220 °C
Zeef de droge ingrediënten drie keer. Zo wordt de scone nog luchtiger.
140 gram bloem, 2 theelepels bakpoeder, ½ theelepel zout
Wrijf de bevroren boter erdoorheen totdat je een soort van grove broodkruimels krijgt (erwt grootte).
2 eetlepels boter
Voeg bijna alle melk in een keer toe en meng tot je een plakkend deeg krijgt. Hoe natter het deeg, hoe luchtiger zullen de scones worden!
120 mL melk
Leg het deeg op een licht bebloemde ondergrond en bebloem de bovenkant licht. Om het deeg homogener te maken kneed je het deeg nog 4 tot 5 keer zachtjes, totdat het deeg zacht voelt. Niet vaker kneden!
Om een gelaagd effect in je scones te krijgen, vouw je het deeg vervolgens in plaats van kneden, door de bovenzijde naar de onderzijde toe te vouwen. Doe dit in totaal 4 tot 5 keer.
Druk het deeg in een rechthoek van ongeveer 15 bij 10 cm (2 cm dik).
Pak een ronde (koekjes)uitsteker van 5 - 7 cm en druk die in een bakje met bloem (mijn uitsteker had een doorsnede van 5 cm).
Druk een scone uit het deeg (niet de uitsteker draaien anders mengen de lagen) leg de scones voorzichtig op een bakplaat (niet aandrukken).
Wanneer alle scones zijn uitgestoken en er nog deeg over is, steek nog scones uit tot het deeg op is.
Bestrijk de bovenkant met melk en bak ze gedurende 10 minuten in de hete oven.
1 eetlepel melk
NOTES
1. Cranberry'sCranberry's zijn erg zuur van zichzelf. Gedroogde cranberry's zijn meestal gezoet met appelsap en daarbij is het zuurtje minder sterk. De combinatie zorgt ervoor dat de compote vol smaak, zonder dat het te zuur wordt. Je kunt in de verhouding variëren, maar deze verhouding geeft een heerlijke zoetzure compote. De compote kan vijf dagen in de koelkast worden bewaard.2. PortGebruik een zoete wijn, zoals een Port wijn. Ruby en Tawny zijn beide goede keuzes. Wil je geen alcohol gebruiken, vervang dit door appelsap, druivensap of bessensap.3. KoudOm flaky laagjes te krijgen (waar de authentieke scones die je bij een high tea geserveerd krijgt om bekend staan). Wil je dat het deeg zo koud mogelijk is. Daarvoor vries je de boter 15 minuten en zet je de rest van de ingrediënten in de koelkast (tenminste 1 uur) voordat je het deeg gaat maken.4. VouwenDe echte Engelse scones bestaan uit laagjes deeg, waardoor ze heel luchtig worden. De laagjes krijg je door het deeg zo weinig mogelijk te kneden, en te vouwen (gewoon het deeg van boven naar beneden vouwen, of van links naar rechts). Zorg ervoor dat je het deeg niet te veel bewerkt (want dan verdwijnen de laagjes).5. Clotted CreamClotted cream kun je bij de grotere supermarkten kopen. Kun je het echt niet vinden? Meng dan 5 eetlepels crème fraîche met 4 eetlepels mascarpone (verdubbel eventueel het recept als je iets meer nodig hebt).6. Bewaren
Kamertemperatuur - De Scones kun je een dag luchtdicht bewaren bij kamertemperatuur in een luchtdichte doos.
Koelkast - De compote kun je tot 5 dagen bewaren in de koelkast. De scones kun je een week bewaren in de koelkast, maar door de vochtige omgeving verandert de structuur.
Diepvries - Verpak de scones in een luchtdichte doos. Zo blijven ze tot 2 maanden goed in de diepvries.
Opwarmen - Verwarm de oven naar 180 °C en bak de scones opnieuw 5 minuten. Je kunt ze ook halveren en in het broodrooster opwarmen.