Zelf Aardbeiengelei met Scones maken, klinkt dat niet als een perfecte lekkernij voor bij een High Tea? De aardbeienconfituur maak je met verse aardbeien en het recept is echt heel eenvoudig. Serveer de romige scones nog warm uit de oven, met clotted cream en een potje aardbeienjam. Zo wil je elke dag wel een high tea, dat is zeker!

Zelf Aardbeiengelei met Scones Maken
Jaren geleden heb ik ooit een High Tea gehad en sindsdien ben ik besmet met het virus. Ik hou er gewoon van. Een gezellige middag met vrienden en familie. En genieten van heerlijke hapjes. Elke keer weer anders, maar wat er bij ons in ieder geval altijd op tafel staat zijn scones. In de winter vaak scones met cranberry compote of scones met sinaasappel. En als ik echt uit wil pakken maak ik vanille scones met braam peer en champagne confituur.
In de zomer en lente kies ik dan vaak voor aardbeien. En je kunt dan voor een heerlijke scones belegt met verse aardbeien gaan, maar ben je wat meer van de voorbereiding? Dan is deze aardbeiengelei met stukjes verse aardbei echt een aanrader. Wanneer je de scones dan klaar zet zodat je ze alleen nog maar hoeft af te bakken, wordt het echt een makkie!
Wat heb je nodig voor Aardbeienconfituur en Scones?
Om deze Aardbeiengelei met Scones te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog.
Ingrediënten Aardbeiengelei

- Aardbeien - Gebruik verse aardbeien als je ze kunt krijgen. Aardbeien zijn het lekkerst in het late voorjaar en de zomer. Buiten deze tijd kunnen ze waterig smaken. Vervang de aardbeien door rode bessen of frambozen voor een heerlijke vruchtengelei.
- Geleisuiker - Geleisuiker is gewone suiker gemengd met pectine en citroenzuur. Het zorgt ervoor dat je jam bindt. Niet alle jams hoeven gebonden te worden met geleisuiker. Sommige soorten (zoals appel) bevatten zelf veel pectine. Geleisuiker maakt het indikken van de jam zoveel makkelijker. Kun je geen geleisuiker aankomen voeg dan het sap van 2 citroenen toe aan de jam en de hoeveelheid suiker die in het recept is aangegeven.
Ingrediënten Scones

- Bloem - Gebruik tarwebloem om de scones te maken.
- Melk - De melk in het deeg zorgt ervoor dat de scones een beetje een romige smaak krijgen. Je bestrijkt de scones ook met melk zodat ze goudbruin worden.
- Bakpoeder - Zorgt ervoor dat de scones rijzen. Wil je meer weten over bakpoeder, en eventuele vervangers, dan vindt je hier een blog over bakpoeder en baksoda.
- Zout - zorgt voor meer smaak.
- Boter - De boter wordt geraspt en vervolgens ingevroren. Hierdoor is het koud wanneer de scones de oven ingaan. Daar smelten de kleine boter pakketjes en daarbij komt water vrij (boter bestaat voor 18 % uit water) die als stoom ontsnapt en de scones knapperig en flaky maken.
Hoe maak je Vanille Scones met een Gelei van Aardbeien
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
Bereiding Versgemaakte Scones

- Zeef de bloem, bakpoeder en zout drie keer. Zo wordt de scone nog luchtiger. Wrijf er snel de bevroren boter doorheen, totdat je een soort van grove broodkruimels krijgt. Schenk de melk er in één keer bij en meng tot je een plakkend deeg krijgt. Hoe natter het deeg, hoe luchtiger de scones!
- Leg het deeg op een bebloemd werkblad en kneedt maximaal 5 keer. Vervolgens vouw je het deeg van links naar rechts. Herhaal dit ook vijf keer. Scones deeg kneed je bijna niet. Anders zouden de lagen gaan mengen. In plaats daarvan vouw je het deeg.
- Druk het deeg uit in een rechthoek van 10 x 15 cm (2 cm dik). Druk met een uitsteker van 5 cm rondjes uit het deeg en leg op een bakplaat. Druk het scones deeg niet aan als het op de bakplaat ligt. Op die manier krijg je een scone die echt luchtig is. Ook bij het uitsteken druk je de uitsteker door de lagen deeg. Draai daarbij de uitsteker niet want ook in dan mengen de lagen en dan is het flaky effect van de scones weg. Bestrijk met melk.
- Bak 10 minuten in een voorverwarmde oven van 240 °C.
Bereiding Aardbeiengelei

- Doe 500 gram gehalveerde aardbeien in de pan.
- Schep er de geleisuiker bij en schenk ook het water in de pan. Breng aan de kook en laat 15 minuten koken op laag vuur. Check of de aardbeienjam voldoende geleert (met de koud bord methode, zie hier beneden).
- Schenk de aardbeien uit de pan op een kaasdoek en laat 30 minuten uitlekken. Voor het zeven van de gelei gebruik je een kaasdoek (een speciale doek voor het zeven van jam). Je kunt eventueel ook een dubbelgevouwen theedoek gebruiken, die natuurlijk schoon is. Een theedoek neemt wel meer gelei op, dus je houdt minder over. Bij het zeven druk je niet op de restjes die achterblijven. Anders wordt je gelei troebel.
- Meng de uitgelekte aardbeiengelei met de aardbeienstukjes en schenk in gesteriliseerde potjes. Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Serveer de scones met de aardbeiengelei en Clotted cream. Dat kun je bij de groter supermarkten vinden. Kun je het echt niet vinden? Meng dan 5 eetlepels crème fraîche met 4 eetlepels mascarpone (verdubbel eventueel het recept als je iets meer nodig hebt).
Deze scones zijn lekker als onderdeel van een high tea. Op deze pagina vind je heerlijke high tea recepten.
Koud Bord Methode voor het Controleren van de jam.
Zet een koud bordje in de koeling minimaal 1 uur. Na de aangegeven tijd haal je het koude bordje uit de koeling en laat je er een druppel gelei opvallen. Stijft hij meteen op dan kan het vuur uitgedraaid worden. Loopt de gelei nog uit, dan moet hij nog een paar minuten doorkoken. Test dan opnieuw en ga net zo lang door tot het punt is bereikt dat de gelei meteen opstijft.
Zet tussendoor het bord wel terug in de koelkast zodat het koud blijft.
Ook lekker
- Wil je aardbeienjam met wat meer pit voeg dan eens een fijngesneden pepertje toe aan de jam. Dat klinkt misschien wat vreemd maar een pepersmaak combineert heel goed met de aardbeien.
- Ook lekker is om vanille toe te voegen aan de scones. Meng daarvoor 1 theelepel vanille extract met de koude melk.
Steriliseren Jampotjes
Steriliseer de potjes en de deksels. Dit kun je doen door ze in de vaatwasser te wassen. Ook kun je een pan water aan de kook brengen en de potjes en deksels 2 minuten in kokend water onderdompelen. Zet ze omgekeerd op een schone theedoek tot gebruik. Gebruik je ze een langere tijd niet draai dan, als de potjes afgekoeld zijn, de deksels erop.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Zelf Aardbeiengelei met Scones Maken
Apparatuur
Ingrediënten
Aardbeiengelei met stukjes aardbei
- 500 gram aardbeien, voor de gelei, gewassen, ontkroond, gehalveerd
- 250 ml water
- 500 gram geleisuiker
- 100 gram aardbeien, voor de vulling, gewassen, ontkroond en in vieren gesneden
Scones
- 140 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- ½ theelepel zout
- 2 eetlepels boter, geraspt en 15 minuten in de diepvries
- 120 ml melk, koud
- 1 eetlepel melk, bestrijken
Instructies
Voorbereiding aardbeiengelei met stukjes aardbei
- Steriliseer de potten.
- Zet een kom klaar waar je een zeef op zet. In de zeef leg je een kaasdoek.
Voorbereiding scones
- Verwarm de oven voor op 240 °C of 220 °C en zet een bakplaat klaar.
- Rasp 2 eetlepels boter en zet die minimaal 15 minuten in de diepvries.
Aardbeiengelei met stukjes aardbei
- Doe 500 gram gehalveerde aardbeien samen met de suiker en het water in een pan en kook 15 minuten op laag vuur. De aardbeien zullen nu zacht zijn.500 gram aardbeien, 250 ml water, 500 gram geleisuiker
- Controleer of de aardbeiengelei voldoende is gegeleerd door de koud bord methode *.
- Schenk de aardbeien uit de pan op het kaasdoek en laat 30 minuten uitlekken.
- Meng de uitgelekte aardbeien gelei met de 100 gram aardbeien stukjes en schenk in gesteriliseerde potjes.100 gram aardbeien
- Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Scones
- Zeef de bloem, bakpoeder en zout drie keer.140 gram bloem, 2 theelepels bakpoeder, ½ theelepel zout
- Wrijf de bevroren boter erdoorheen totdat je een soort van grove broodkruimels krijgt (erwt grootte).2 eetlepels boter
- Voeg bijna alle melk in een keer toe en meng tot je een plakkend deeg krijgt. Hoe natter het deeg, hoe luchtiger de scones worden!120 ml melk
- Leg het deeg op een licht bebloemde ondergrond en bebloem de bovenkant licht. Kneed het deeg nog 4 tot 5 keer zachtjes, totdat het deeg zacht voelt. Niet vaker kneden!
- Om een gelaagd effect in je scones te krijgen, vouw je het deeg vervolgens in plaats van kneden door de bovenzijde naar de onderzijde toe te vouwen. Doe dit in totaal 4 tot 5 keer.
- Druk het deeg in een rechthoek van 15 bij 10 cm (2 cm dik).
- Pak de uitsteker en druk die in een bakje met bloem.
- Druk met de uitsteker een scone uit het deeg (niet de uitsteker draaien anders mengen de lagen) en leg de scones voorzichtig op een bakplaat (niet aandrukken).
- Wanneer alle scones zijn uitgestoken en er nog deeg over is vouw je het deeg 4 keer, zodat je weer één plak krijgt die je weer in vorm drukt. Steek van het restant deeg nog één of twee scones uit.
- Bestrijk de bovenkant van de scones met melk en bak ze gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven.1 eetlepel melk
- Serveer de warme scones met de aardbeiengelei.
Opmerkingen
- Scones - Maak de scones in de ochtend en bewaar ze afgedekt in de koeling op een bakplaat. Zo hoef je ze alleen nog maar in de oven te schuiven om af te bakken.
- Aardbeiengelei - Deze gelei is, mits de potten goed gesteriliseerd en afgesloten is, één week houdbaar in de koelkast. Je kunt de gelei ook invriezen. In dat geval kun je hem 3 maanden bewaren.
Geef een reactie