Chocolade en brood geeft een heerlijke combinatie. Lekker warm met gesmolten boter, dan heb je een heerlijke snack. De romige witte chocolade geeft een knapperige bite.
Wil je je liefde verrassen met een heerlijk ontbijtje, maak dan zeker dit chocolade brood met witte chocolade. Een lichtzoet brood, dat warm heerlijk is met wat roomboter.
Ja, ik ben een lekkerbek. En af en toe mag je jezelf verwennen toch? Dit chocolade brood is zo lekker. Smeuïg, zacht van smaak met een chocolade accent. Heerlijk warm te eten en ook je hele huis ruikt heerlijk.
Tips
- Door de gist door het lauwwarme water te roeren gaat hij na een minuut of vijf werken. Daardoor kun je snel en eenvoudig checken of de gist nog wel werkt. Zie je na een minuut of vijf geen belletjes verschijnen aan het oppervlak dan werkt hij niet meer.
- De suiker die je toevoegt aan het gistmengsel is het “eten” van de gist. Laat dat dus niet weg. Dit wordt omgezet naar zuurstof (en daardoor krijg je dus een luchtig brood).
- Door eerst een vochtige theedoek over de kom te plaatsen en daarna plastic folie blijft je deeg mooi vochtig en droogt niet uit.
Vervangers
- Vervang de witte chocola door melk chocola.
- Wat ook lekker is om 30 gram witte, 30 gram melk en 30 gram pure chocola te verwerken door het deeg (in plaats van witte chocola)
Budget vriendelijke versie
- In dit geval kun je de boter vervangen door margarine.
- De witte chocola kun je vervangen door melkchocola
De prijs van de budget vriendelijke versie is €1.25 voor dit brood.
Lekker erbij
- Voeg 50 gram gehakte walnoten door het brood deeg.
Bewaaradvies
- Normaal gesproken eet je het brood dezelfde dag op, anders is het niet meer vers.
- In een speciale broodtrommel, die te koop zijn via bijvoorbeeld deze link, blijft brood tot 3 dagen vers.
- Bewaar brood niet in de koeling, omdat het de structuur van het brood verandert, door het vocht. Echt niet lekker dus.
- Brood kun je prima invriezen. Het blijft dan tot twee weken goed. Haal het brood 3 uur voor gebruik uit de diepvries zodat het goed kan ontdooien. Wil je het warm eten, dan bak je het 3 minuten bij 180 graden Celsius (vanuit de diepvries)
Recept chocolade brood met witte chocolade
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 5 gram droge gist
- 250 ml water lauw
- 340 gram bloem
- 30 gram cacao
- 1 theelepel speculaaskruiden
- ⅛ theelepel zout
- 30 gram bruine suiker
- 80 gram witte chocolade grof gehakt
- 25 gram boter kamertemperatuur
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Los de gist op met 1 theelepel suiker in het lauwwarme water.
- Laat 5 minuten staan. (Wanneer er belletjes ontstaan is de gist goed, anders dien je nieuwe gist te gebruiken).
- Meng het meel met de cacao, kaneel, zout en bruine suiker in een kom.
- Schenk de gist erbij en start met kneden. Wanneer het een samenhangend deeg wordt, stort je het vanuit de kom op een bebloemd werkblad.
- Ga verder met kneden tot je een elastisch en soepel deeg hebt (ongeveer 10 tot 15 minuten)
- Vet een schaal in met olie en leg het deeg erin. Draai een keer om en bedek de schaal met een vochtige theedoek. Dek die af met een plastic folie en zet het deeg op een warme plaats.
- Laat 1 uur rijzen.
- Stort het deeg op het bebloemde werkblad en druk de lucht eruit.
- Druk uit tot een platte lap en verdeel de chocolade erover. Kneed het deeg licht door, zodat de chocola goed verdeeld is. Laat 20 minuten rusten.
- Vorm een halve bol vorm van het deeg (zie de foto) en leg op een bakplaat.
- Dek af met een ingevet stuk plastic folie.
- Laat 1 uur rijzen op een warme plaats.
- Verwarm na 30 minuten de oven voor op 220 graden Celsius.
- Na het rijzen schuif je de bakplaat in de oven en bak je het brood 10 minuten. Verlaag dan de temperatuur naar 190 graden Celsius en bak nog 30 minuten.
- Haal de vorm uit de oven en bestrijk het brood met gesmolten boter.
Geef een reactie