Pasteitjes, heerlijke bladerdeeg bakjes gevuld met een vlees, vis of vegetarische ragout. En pasteibakjes zelf maken is heel erg makkelijk! Ze staan binnen een paar minuten in elkaar en dan heb je de lekkerste, meest verse en luchtige bakjes die je ooit gegeten hebt. Ik weet zeker dat je er nooit meer eentje gaat kopen!

Vroeger kregen we bij speciale gelegenheden (lees Kerst en Pasen) een pasteitje. Een heerlijk bakje gevuld met een ragout. Garnalen, wild, runderragout en soms met champignons gevuld. En lekker dat dat was! Nu had ik al een tijdje geen ragout meer op en had ik er zo’n zin in.
Omdat ik nog wat garnalen in de koeling had staan heb ik daar een lekkere garnalenragout mee gemaakt. Maar geen bakje in huis. Nu is het maken van een pastei bakje dus echt heel eenvoudig. Binnen 5 minuten staan de bakjes in de oven. En hoe je het precies maakt, laat ik je nu zien!
Ingrediënten zelfgemaakte pasteibakjes
Een volledige lijst (nu ja 2 ingrediënten 😉 met ingrediënten kun je terugvinden aan het eind van dit blog.

- Bladerdeeg - In dit recept wordt gebruik gemaakt van plakjes roomboter bladerdeeg. Wil je het helemaal makkelijk maken, gebruik dan een rol vers bladerdeeg uit de koeling (dan hoef je de plakjes niet meer aan elkaar te maken).
- Ei - Gebruik een losgeklopt ei om het bladerdeeg aan elkaar te “plakken”. En daarnaast geeft een egg wash een mooie glans aan de bakjes.
Hoe maak je bladerdeeg pasteibakjes?
Een recept dat je makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.

- Pak 4 plakjes bladerdeeg en leg ze tegen elkaar aan. Druk de naden een beetje dicht.
- Met een roller rol je de naden vlak en het deeg een klein beetje dunner, zodat de totale afmeting van het deeg 30 × 30 cm is.
- Steek 10 rondjes uit met een uitsteker van 7 cm diameter. Leg twee rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Pak nu een uitsteker van 4 cm en steek een cirkel in het midden van de 8 overgebleven rondjes uit en haal het bladerdeeg in het midden weg. Je krijgt nu 8 ringen van bladerdeeg. Leg 2 cirkels van 4 cm apart op de bakplaat naast de twee rondjes.
- Bestrijk het bladerdeeg op de bakplaat met losgeklopt ei. Leg op elk van de cirkels van 7 cm een ring. Bestrijk die met de ei was en leg er dan weer een ring boven op (stapelen). Herhaal dat tot je in totaal 5 laagjes bladerdeeg hebt. Bestrijk ook de bovenkant met het ei.
- Prik met een vork gaatjes in de bodem van de cirkel (in het bakje). Zo zal de bodem niet gaan opbollen tijdens het bakken. Zet de bakplaat in de oven en bak 20 minuten (in een voorverwarmde oven van 180 °C). Haal ze uit de oven en vul ze meteen. En serveer met een heerlijke zelfgemaakte ragout!

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Pasteibakjes zelf maken voor ragout (bladerdeeg bakjes)
Apparatuur
Ingrediënten
- 4 plakjes bladerdeeg, roomboter, ontdooid
- 1 ei, maat M, losgeklopt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Verwijder het plastic van het bladerdeeg en leg het in een vierkant. Leg daarbij de naden aan elkaar en druk iets aan.
- Pak een deegroller en rol het bladerdeeg uit tot een lap van 30 × 30 cm (de naden rollen hierbij dicht).
- Steek met een bakring van 7 cm 10 cirkels uit het deeg. Leg 2 cirkels op de bakplaat.
- Druk met een tweede bakring van 4 cm in het midden van de overgebleven cirkels een rondje uit. Haal de kleine cirkel uit het grote rondje. Je houdt nu 8 ringen over. Leg twee cirkels van 4 cm op de bakplaat, naast de grote cirkels (dat worden de kapjes van de bakjes).
- Bestrijk de cirkels op de bakplaat met het losgeklopte ei.
- Pak twee ringen en leg die op de cirkels van 7 cm doorsnede. Bestrijk ze ook met de ei-was.
- Leg nu weer twee ringen op de cirkels, bestrijk met ei en herhaal tot alle ringen op zijn. De bladerdeegbakjes zijn nu 5 bladerdeeg laagjes dik.
- Bestrijk de bovenkant met ei.
- Prik met een vork gaatjes in de bodem van het bakje.
- Zet de bakplaat in de oven en bak 20 minuten tot de pasteibakjes goudbruin en gaar zijn.
- Vul met een ragout naar keuze en serveer.
Opmerkingen
- Vooraf maken - Je kunt de pasteibakjes goed voorbereiden door de pakjes van het bladerdeeg te vormen in de ochtend te maken en in de koeling te bewaren. Dan hoef je ze alleen nog maar af bakken.
- Kamertemperatuur - Bewaar ze tot twee dagen in een luchtdichte doos bij kamertemperatuur. Voor het serveren bak je ze 5 minuten bij 160 °C (voorverwarmde oven).
- Diepvries - Bewaar de pasteibakjes in een luchtdichte doos in de diepvries. Zo blijven ze tot 1 maand goed. Laat ze ontdooien in de koelkast. Voor het serveren bak je ze 5 minuten bij 160 °C (voorverwarmde oven).
Geef een reactie