Een torentje van gerookte zalm en geitenkaas. Dit is een receptje dat restaurant waardig is. Hier wordt je zo blij van. De gerookte zalm op smaak gebracht met een sjalotje, de komkommer met een heerlijke mosterd-honing dressing en de topping is een geitenkaas mousse. Romig, zout en met veel liefde bereidt!
Torentje van Gerookte Zalm en Geitenkaas
Dit heerlijke voorgerecht of lichte lunch is een geweldig idee om mee voor de dag te komen. Het ziet er geweldig uit en is niet heel moeilijk om te maken. Alle ingrediënten dus om het vaker op tafel te zetten. Dit recept is één van mijn klassieke voorgerechten waar ik altijd op terug kan grijpen. En dat niet alleen vrienden en kennissen vragen er vaak na, zo lekker is het!
Wat maakt het zo lekker?
De gerookte zalm meng je met een sjalotje voor een beetje pit. De Geitenkaas met crème fraîche om hem nog romige te maken. Dit leg je op een bedje van halve komkommer maantjes die je marineert in een zelfgemaakte honing mosterd marinade. Een rucola olie, voor het pepertje, maakt de smaken combinatie compleet.
De presentatie, niet onbelangrijk, is heel makkelijk met een ronde bakring van 7 tot 8 cm. Eerst een laagje zalmtartaar, dat smeer je af met de geitenkaas crème. Het enige waar je echt op moet letten is dat je de bakring tussendoor goed schoonmaakt! Valt mee toch?
Wat heb je nodig voor dit Voorgerecht van Gerookte Zalm met Honing en Geitenkaas?
Om dit Torentje van Gerookte Zalm en Geitenkaas zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Komkommer - De komkommer wordt geschild en de zaadlijsten verwijderd. Anders wordt het door de zaden te vochtig op het bord. Hierdoor is het ook goed voor te bereiden.
- Mosterd - Gebruik Dijon mosterd. Het geeft de dressing een beetje pit.
- Honing - Geeft een zoetje aan de dressing.
- Gerookte zalm - Gebruik koud gerookte zalm, bijvoorbeeld een Noorse zalm, echte Nederlandse zalm of een wilde zalm.
- Sjalotje - Een sjalotje heeft iets meer pit als een "normale" gele ui. Dit smaakt heerlijk bij de ziltige zalm.
- Geitenkaas - Gebruik zachte, naturel, geitenkaas en laat 30 minuten bij kamertemperatuur staan voor gebruik. Daardoor mengt hij beter.
- Crème Fraîche - Maakt de geitenkaas romiger. En dat romige is zo lekker bij de gerookte zalm.
- Rucola - Een sla soort met een pepertje en een tikkeltje nootachtige smaak. Het wordt hier gebruikt om de dressing meer smaak te geven.
- Olijfolie - Gebruik een fruitige extra vierge olijfolie.
Hoe maak je Geitenkaas en Zalm Tartaar?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Schil en halveer de komkommer verticaal. Schraap met een lepel de zaden eruit (en gooi die weg). Snij in halve maantjes. In een kom meng je de mosterd, honing en komkommer maantjes.
- Snij de zalm fijn. Snipper het sjalotje. Meng de zalm tartaar en sjalotje door elkaar.
- Leg de komkommer maantjes in een lijn op het bord en zet een bakring erop. Doe ¼e deel van het zalmmengsel in de ring en druk aan.
- Meng de crème fraîche met de geitenkaas. Op de zalm schep je ¼ deel van de geitenkaas room. Maak de bovenkant glad met een lepel. Doe de rucola en olijfolie in een blender en pulseer tot je een gladde dressing hebt. Verdeel die over de geitenkaas.
Garneer het torentje met rucola of kiemgroenten.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
Komkommer in honing mosterd marinade
- ½ komkommer geschild
- 3 eetlepels mosterd grof, dijon
- 3 eetlepels honing
Laagje gerookte zalm
- 200 gram gerookte zalm
- 1 sjalotje fijngesnipperd
Geitenkaas laagje
- 100 gram geitenkaas zacht
- 4 eetlepels crème fraîche
- 1 eetlepel honing
Garnering
- 25 gram rucola
- 100 ml olijfolie
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Komkommer in honing mosterd marinade
- Halveer de komkommer en schraap met een lepel de zaden eruit. Snij de komkommer in smalle maantjes.½ komkommer
- Maak een marinade van de mosterd met de honing.3 eetlepels mosterd, 3 eetlepels honing
- Meng de komkommer maantjes in de marinade.
Laagje gerookte zalm
- Snij het sjalotje en de de zalm fijn en meng goed door elkaar.200 gram gerookte zalm, 1 sjalotje
- Laat in de koeling staan tot gebruik.
Geitenkaas laagje
- Meng de geitenkaas met de crème fraîche en breng op smaak met honing.100 gram geitenkaas, 4 eetlepels crème fraîche, 1 eetlepel honing
Garnering
- Doe de rucola in de blender en laat hem even pulseren.25 gram rucola
- Voeg de olijfolie toe en draai net zolang tot alles goed is gemengd.100 ml olijfolie
- Verdeel komkommer schijfjes in een rechte lijn over het bord
- Zet vervolgens een bakring in het midden van de komkommer.
- Vul met de ¼ e deel van het zalmmengsel. Druk aan met de bolle kant van de lepel. Schep daar ¼ e deel van het geitenkaasmengsel op. Maak de ring schoon en herhaal.
- Besprenkel het geheel met de rucola dressing.
Opmerkingen:
- Koelkast - Schep de komkommer op het bord en maak het torentje van geitenkaas en gerookte zalm. Dit kun je tot 1 dag afgedekt bewaren in de koeling. Maak de rucola dressing en bewaar die tot 1 dag bij kamertemperatuur. Besprenkel het torentje net voor het serveren met de olie.
- Diepvries - Dit voorgerecht kun je niet invriezen.
Geef een reactie