Wie houdt er niet van een heerlijke Hollandse garnalencocktail? Knapperige ijsbergsla onder in je glas, daarboven de zachte garnalen en een heerlijke, zelfgemaakte roze whisky cocktail saus. Zoveel beter dan degene die je in de supermarkt koopt en heel makkelijk te maken!

Vandaag een klassieker uit mijn jeugd: de Hollandse garnalencocktail! Wanneer wij vroeger een etentje hadden, was bijna altijd het voorgerecht deze garnalen cocktail (af en toe afgewisseld met een zalm cocktail). En dit is nog steeds één van mijn favoriete voorgerechten.
Zelfgemaakte whisky cocktail saus
Maar ik heb wel één belangrijke voorwaarde. De cocktail saus maak ik zelf. Want niets kan op tegen deze lekkere whisky cocktail saus. En hij is heel makkelijk te maken. Binnen 10 minuten is hij klaar, en alle ingrediënten zijn supermakkelijk aan te komen. Je hebt voldoende whisky saus om het voorgerecht mee te maken en om te serveren bij het avondeten (lekker met een stukje vis).
Wat heb je nodig om deze garnalencocktail te maken?
De ingrediënten die je nodig hebt voor het maken van de cocktail met heerlijke zelfgemaakte whiskysaus!

Welke garnalen gebruik je in de Oud Hollandse garnalencocktail?
Bij deze cocktail heb ik gekozen voor Hollandse garnalen. Zoals ik deze klassieker thuis ook altijd kreeg. Maar je kunt ook de grote garnalen gebruiken. Zorg er wel voor dat je de schaal (kop en staart) en het darmkanaal van te voren hebt verwijderd.
Voeg je drank toe aan de whiskysaus (en zo ja welke?)
Mijn tante deed altijd cognac in de whisky cocktail saus. Mijn vader vond dat zonde en deed er altijd whisky in. Beide varianten smaken heerlijk. Vind je het te overheersend, dan kun je het ook vervangen door Sherry. En wil je liever geen alcohol dan laat je het gewoon achterwege.
🔪 Hoe maak je een Hollandse garnalencocktail?
Een recept dat je makkelijk kunt printen vind je onderaan dit blog terug.

Deze Oud-Hollandse garnalen cocktail is zo makkelijk om te maken. Snij de citroen in plakjes, maak de whiskysaus (in 5 minuten klaar) en doe alles in glaasjes of schaaltjes. Serveer met een schijfje citroen en geniet!
- TIP 1: serveer de garnalensalade in een tomaat. Snij de bovenzijde van een tomaat en hol uit met een lepel. Schep de cocktail saus erop.
- TIP 2: ook lekker is om partjes mandarijn, sinaasappel of grapefruit aan de cocktail toe te voegen.
Ja, je kunt garnalen uit de diepvries gebruiken, mits ze goed ontdooid zijn en drooggedept (anders wordt de Hollandse garnalen cocktail waterig).
Zijn de garnalen nog rauw? Kook ze dan 3 tot 5 minuten in een pan kokend water. Laat ze snel koud worden op een schaal met ijs en dep ze droog.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Hollandse garnalen cocktail
Apparatuur
- 1 Koksmes
Ingrediënten
Whisky cocktail saus
- 125 ml slagroom
- 100 ml mayonaise
- ⅛ theelepel paprikapoeder
- 2 eetlepels ketchup
- 2 eetlepels whisky, of cognac
Hollandse garnalen cocktail
- 100 gram ijsbergsla, in reepjes gesneden
- 400 gram Hollandse garnalen
- 1 citroen, biologisch, in schijfjes gesneden
Instructies
Whisky cocktail saus
- Klop de slagroom tot yoghurt dikte.125 ml slagroom
- Voeg aan de slagroom de mayonaise, paprikapoeder, ketchup en cognac of whisky toe.100 ml mayonaise, ⅛ theelepel paprikapoeder, 2 eetlepels ketchup, 2 eetlepels whisky
- Meng met een spatel door de slagroom tot het goed gemengd is.
Hollandse garnalen cocktail
- Doe een laagje ijsbergsla onderin het glas.100 gram ijsbergsla
- Verdeel de garnalen over de glaasjes.400 gram Hollandse garnalen
- Schep de whisky saus op de garnalen.
- Garneer met een snufje paprika poeder en een plakje citroen.1 citroen
Opmerkingen
- De whisky cocktail saus kun je al van te voren maken. Je kunt hem na het maken 2 dagen afgedekt bewaren in de koeling.
- Wanneer je de garnalen cocktail in elkaar hebt gezet, serveer je hem meteen. Je kunt hem niet meer bewaren.
Voedingswaarde
Wanneer je dit recept voor Hollandse garnalen cocktail lekker vond, dan zul je deze voorgerechten misschien ook wel leuk vinden:
Geef een reactie