Wie houdt er niet van een heerlijke Hollandse garnalen cocktail? Knapperige ijsbergsla onder in je glas, daarboven de zachte garnalen en een heerlijke, zelfgemaakte roze whisky cocktail saus. Zoveel beter dan degene die je in de supermarkt koopt en heel makkelijk te maken!
Vandaag een klassieker uit mijn jeugd: de Hollandse garnalen cocktail! Wanneer wij vroeger een etentje hadden, was bijna altijd het voorgerecht deze garnalen cocktail (af en toe afgewisseld met een zalm cocktail). En dit is nog steeds één van mijn favoriete voorgerechten.
Zelfgemaakte whisky cocktail saus
Maar ik heb wel één belangrijke voorwaarde. De cocktail saus maak ik zelf. Want niets kan op tegen deze lekkere whisky cocktail saus. En hij is heel makkelijk te maken. Binnen 10 minuten is hij klaar, en alle ingrediënten zijn supermakkelijk aan te komen. Je hebt voldoende whisky saus om het voorgerecht mee te maken en om te serveren bij het avondeten (lekker met een stukje vis).

🥘 Ingrediënten
Een volledige lijst met ingrediënten kun je terugvinden aan het eind van dit blog.
Een volledige lijst met ingrediënten kun je terugvinden aan het eind van dit blog.

- Garnalen: Bij deze cocktail heb ik gekozen voor Hollandse garnalen. Zoals ik deze klassieker thuis ook altijd kreeg. Maar je kunt ook de grote garnalen gebruiken. Zorg er wel voor dat je de schaal (kop en staart) en het darmkanaal van te voren hebt verwijderd.
- Slagroom, mayonaise, paprika poeder en ketchup: Ingrediënten voor de whisky cocktail saus, om het romig te maken en smaak te geven,
- Cognac of whisky: Mijn tante deed altijd cognac in de whisky cocktail saus. Mijn vader vond dat zonde en deed er altijd whisky in. Beide varianten smaken heerlijk. Vind je het te overheersend, dan kun je het ook vervangen door Sherry. En wil je liever geen alcohol dan laat je het gewoon achterwege.
- Ijsbergsla: Hoewel er vroeg "gewone" sla bij de garnalen cocktail werd gebruikt (in ieder geval bij ons), blijft de ijsbergsla langer fris en is het knapperige heel lekker in combinatie met de romige saus en de garnalen.
- Citroen: Je gebruikt het als decoratie, maar het is ook heel lekker om een klein kneepje citroensap over de cocktail te sprenkelen.
🔪 Hoe maak je een Hollandse garnalen cocktail?
Een recept dat je makkelijk kunt printen vind je onderaan dit blog terug.

Stap 1 bereid alles voor. Snij de citroen in dunne plakjes. Snij ook de ijsbergsla in reepjes.

Stap 2 Maak de whisky cocktail saus. Begin met het opkloppen van de slagroom tot yoghurt dikte. Schep dan de mayonaise, paprikapoeder, ketchup en cognac of whisky) erdoor en meng met een spatel goed door.

Stap 3 Maak de Hollandse garnalen cocktail: Doe onderin het glas een laagje fijngesneden ijsbergsla. Schep daarop 4 eetlepels garnalen. En vervolgens dek je dat af met whisky saus. Bestrooi met een snufje paprikapoeder en serveer met een schijfje citroen.
- In de whisky saus gebruik je whisky of cognac. Wil je een zachtere smaak, dan kun je ook sherry gebruiken. Gebruik je liever geen alcohol? Laat het dan achterwege.
- Je kunt de slagroom ook vervangen door crème fraîche voor een nog romigere smaak.
- In deze cocktail gebruik ik Hollandse garnalen, maar je kunt deze ook vervangen door grote garnalen. Zorg er in ieder geval voor dat je de schaal en het darmkanaal hebt verwijderd (kop en staart).
- Naast ijsbergsla kun je elke soort sla gebruiken.
- TIP1: serveer de garnalensalade in een tomaat. Snij de bovenzijde van een tomaat en hol uit met een lepel. Schep de cocktail saus erop.
- TIP2: ook lekker is om partjes mandarijn, sinaasappel of grapefruit aan de cocktail toe te voegen.
⏲️ Voorbereiden en bewaren
- De whisky cocktail saus kun je al van te voren maken. Je kunt hem na het maken 2 dagen afgedekt bewaren in de koeling.
- Wanneer je de garnalen cocktail in elkaar hebt gezet, serveer je hem meteen. Je kunt hem niet meer bewaren.
Kun je ook garnalen uit de diepvries gebruiken?
Ja, je kunt garnalen uit de diepvries gebruiken, mits ze goed ontdooid zijn en drooggedept (anders wordt de Hollandse garnalen cocktail waterig).
Zijn de garnalen nog rauw? Kook ze dan 3 tot 5 minuten in een pan kokend water. Laat ze snel koud worden op een schaal met ijs en dep ze droog.
🍽 Handige materialen
- Koksmes - Dit koksmes is mijn steun en toeverlaat in de keuken. Het is van Wusthof en ik heb het al vele jaren in mijn bezit. Dit mes laat me nooit in de steek en blijft superscherp. Het is het enige professionele mes dat ik heb en het is een aanrader om, als je een complete messenset te duur vindt, in ieder geval dit mes aan te schaffen want hier kun je bijna alles mee snijden. Daar ga je zeker geen spijt van krijgen!
- Mengkommen - Onmisbaar in elke keuken: mengkommen. Dit is een set van drie die fijn is omdat ze precies in elkaar passen. Deze kommen hebben een anti slip bodem, zodat ze niet over je werkblad heen schuiven. Aan de binnenkant staan de maten aangegeven, waardoor je niet altijd een maatbeker nodig hebt (en dat scheelt weer afwas). De mengkommen hebben een schenktuit zodat je zonder knoeien je beslag kunt overgieten. Ik gebruik de mengkommen voor het maken van het de whisky cocktail saus.
- Mixer - met deze mixer klop je slagroom en kneed je deeg. Een multifunctionele hulp in de keuken. Hij heeft voldoende vermogen voor veel toepassingen. En van de kleur wordt je ook helemaal vrolijk. Ik gebruikte de mixer voor het kloppen van de slagroom voor een heerlijke whiskysaus bij de Hollandse garnalen cocktail.
🥘 Andere lekkere recepten
Wanneer je dit recept voor Hollandse garnalen cocktail lekker vond, dan zul je deze voorgerechten misschien ook wel leuk vinden:


Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe jouw creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terug vindt!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe jouw creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terug vindt!

Hollandse garnalen cocktail
Ingrediënten
Whisky cocktail saus
- 125 ml slagroom
- 100 ml mayonaise
- ⅛ theelepel paprikapoeder
- 2 eetlepels ketchup
- 2 eetlepels whisky of cognac
Hollandse garnalen cocktail
- 100 gram ijsbergsla
- 400 gram Hollandse garnalen
- 1 citroen biologisch
Instructies
Voorbereiding
- Snij de citroen in partjes.
- Snij de ijsbergsla in smalle reepjes.
Whisky cocktail saus
- Klop de slagroom tot yoghurt dikte.
- Voeg aan de slagroom de mayonaise, paprika poeder, ketchup en cognac of whisky toe.
- Meng met een spatel door de slagroom tot het goed gemengd is.
Hollandse garnalen cocktail
- Doe een laagje ijsbergsla onderin het glas.
- Verdeel de garnalen over de glaasjes.
- Schep de whisky saus op de garnalen.
- Garneer met een snufje paprika poeder en een plakje citroen.
Notities
- In de whisky saus gebruik je whisky of cognac. Wil je een zachtere smaak, dan kun je ook sherry gebruiken. Gebruik je liever geen alcohol? Laat het dan achterwege.
- Je kunt de slagroom ook vervangen door crème fraîche voor een nog romigere smaak.
- In deze cocktail gebruik ik Hollandse garnalen, maar je kunt deze ook vervangen door grote garnalen. Zorg er in ieder geval voor dat je de schaal en het darmkanaal hebt verwijderd (kop en staart).
- Naast ijsbergsla kun je elke soort sla gebruiken.
- TIP1: serveer de garnalensalade in een tomaat. Snij de bovenzijde van een tomaat en hol uit met een lepel. Schep de cocktail saus erop.
- TIP2: ook lekker is om partjes mandarijn, sinaasappel of grapefruit aan de cocktail toe te voegen.
Geef een reactie