Panna cotta met een saus van kandij is een heerlijk elegant dessert. Deze keer gemaakt van room en geserveerd met een saus van gin kandij. Een smaakvol toetje dat altijd kan.
Panna cotta is, naast chocolademousse, een van  mijn favoriete desserts. Pannacotta kan namelijk altijd. Serveer je panna cotta dan serveer je iets elegants bij een chique diner, maar ook een lekker puddinkje op Zondag na de familiemaaltijd.
Heerlijk variëren
Een ander pluspunt is dat je er eindeloos mee kan variëren, neem als basis een vanille-pannacotta en leef je uit in de bijbehorende saus. Of ga juist los in je panna cotta door gebruik te maken van vers fruit en houdt de saus wat neutraler. Of kies daar dan ook helemaal niet voor.
Je moet er alleen wat tijd voor maken, want het moet wel goed opstijven in de koeling. Maar dan glijdt je lepel ook als vanzelf door die heerlijke pudding, waarbij je de geur opsnuift van een mengelmoes van kandij, stroop en vanille!
En wil je liever een wat lichtere panna cotta? Probeer dan eens deze Karnemelk panna cotta want die is heerlijk!
- Spoel de puddingvormpjes uit met koud water (niet afdrogen) voor het gieten, dan lossen ze beter.
- In plaats van gin kun je de saus ook heerlijk maken met liquor 43, Kahlua of een andere koffielikeur.
- Heb je geen puddingvormpjes, maar de pannacotta's dan eens in een mooi theekopje.
Voorbereiden en bewaren
- Na bereiding is de panna cotta twee dagen houdbaar. Bewaar ze het liefst in de puddingvorm (want zo blijven ze in vorm en drogen ze niet uit) en dek ze af met plastic folie. Je kunt ze dus al prima een dag van te voren maken.
- De saus kun je ook tot 2 dagen van te voren maken of bewaren. Laat snel afkoelen en doe over in een schaaltje dat je kunt afsluiten. De saus kun je voor het serveren even opwarmen.
- De panna cotta kun je niet invriezen, dan verandert de structuur. De saus kun je wel invriezen in een luchtdicht afgesloten bakje. Zo blijft hij wel tot 2 maanden goed.
📖 Recipe
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlPanna cotta met een saus van kandij en gin
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Apparatuur
- 4 puddingvormen (of mooie glazen)
Ingrediënten
Panna cotta
2 theelepels vanille-extract
400 ml slagroom
150 gram suiker
4 blaadjes gelatine 6 gram
Kandij saus met gin
150 ml water
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Panna cotta
- Week de gelatine in koud water.
- Verhit de slagroom, vanille-extract en suiker in een pannetje.
- Roer goed zodat de suiker oplost.
- Klop de eierdooiers los in een vuurvaste kom tot ze lichtgeel van kleur zijn.
- Voeg langzaam de hete melk toe aan de dooiers, terwijl je goed blijft roeren.
- Giet alles terug in de pan en breng aan de kook.
- Laat 1 minuut doorkoken. Zet het gas uit en haal de gelatineblaadjes uit het water.
- Terwijl je blijft roeren, los je de gelatine op in de vla.
- Giet de vla in de puddingvormen of mooie glazen en zet tenminste 3 uur in de koelkast.
Kandij saus met gin
- Voor de saus meng je in een pan de stroop, water en gin.
- Laat aan de kook komen en laat 10 minuten doorkoken.
- Voeg een klontje boter toe, roer goed en laat afkoelen naar kamertemperatuur.
- Voor het serveren, keer je de puddingvormpjes om op een mooi bord. Wanneer je mooie glazen gebruikt om te serveren is dit natuurlijk niet nodig.
- Giet de saus over de puddinkjes en serveer het restant saus erbij.
Opmerkingen:
- Spoel de puddingvormpjes uit met koud water (niet afdrogen) voor het gieten, dan lossen ze beter.
- In plaats van bruine jenever kun je de saus ook heerlijk maken met liquor 43, Kahlua of een andere koffielikeur.
- Heb je geen puddingvormpjes, maar de pannacotta's dan eens in een mooi theekopje.
Geef een reactie