Panna cotta met een saus van kandij is een heerlijk elegant dessert. Deze keer gemaakt van room en geserveerd met een saus van gin kandij. Een smaakvol toetje dat altijd kan.
Panna cotta is, naast chocolademousse, een van mijn favoriete desserts. Pannacotta kan namelijk altijd. Serveer je panna cotta dan serveer je iets elegants bij een chique diner, maar ook een lekker puddinkje op Zondag na de familiemaaltijd.
Heerlijk variëren
Een ander pluspunt is dat je er eindeloos mee kan variëren, neem als basis een vanille-pannacotta en leef je uit in de bijbehorende saus. Of ga juist los in je panna cotta door gebruik te maken van vers fruit en houdt de saus wat neutraler. Of kies daar dan ook helemaal niet voor.
Je moet er alleen wat tijd voor maken, want het moet wel goed opstijven in de koeling. Maar dan glijdt je lepel ook als vanzelf door die heerlijke pudding, waarbij je de geur opsnuift van een mengelmoes van kandij, stroop en vanille!
En wil je liever een wat lichtere panna cotta? Probeer dan eens deze Karnemelk panna cotta want die is heerlijk!
- Spoel de puddingvormpjes uit met koud water (niet afdrogen) voor het gieten, dan lossen ze beter.
- In plaats van gin kun je de saus ook heerlijk maken met liquor 43, Kahlua of een andere koffielikeur.
- Heb je geen puddingvormpjes, maar de pannacotta's dan eens in een mooi theekopje.
Voorbereiden en bewaren
- Na bereiding is de panna cotta twee dagen houdbaar. Bewaar ze het liefst in de puddingvorm (want zo blijven ze in vorm en drogen ze niet uit) en dek ze af met plastic folie. Je kunt ze dus al prima een dag van te voren maken.
- De saus kun je ook tot 2 dagen van te voren maken of bewaren. Laat snel afkoelen en doe over in een schaaltje dat je kunt afsluiten. De saus kun je voor het serveren even opwarmen.
- De panna cotta kun je niet invriezen, dan verandert de structuur. De saus kun je wel invriezen in een luchtdicht afgesloten bakje. Zo blijft hij wel tot 2 maanden goed.

📖 Recipe
RECEPTKAART
Panna Cotta met een Saus van Kandij en Gin
Ingrediënten
Panna cotta
- 4 blaadjes gelatine, 6 gram
- 2 theelepels vanille-extract
- 400 ml slagroom
- 150 gram suiker
- 2 eigelen, losgeklopt, maat L
Kandij saus met gin
- 150 ml water
- 2 eetlepels gin
- 3 eetlepels schenkstroop
- 15 gram roomboter, ongezouten
Instructies
Panna cotta
- Week de gelatine in koud water.4 blaadjes gelatine
- Verhit de slagroom, vanille-extract en suiker in een pannetje.2 theelepels vanille-extract, 400 ml slagroom, 150 gram suiker
- Roer goed zodat de suiker oplost.
- Klop de eigelen los in een vuurvaste kom tot ze lichtgeel van kleur zijn.2 eigelen
- Voeg langzaam de hete room toe aan de dooiers, terwijl je goed blijft roeren.
- Giet alles terug in de pan en breng aan de kook.
- Laat 1 minuut doorkoken. Zet het gas uit en haal de gelatineblaadjes uit het water.
- Terwijl je blijft roeren, los je de gelatine op in de vla.
- Giet de vla in de puddingvormen of mooie glazen en zet minstens 3 uur in de koelkast.
Kandij saus met gin
- Voor de saus meng je in een pan de stroop, water en gin.150 ml water, 2 eetlepels gin, 3 eetlepels schenkstroop
- Laat aan de kook komen en laat 10 minuten doorkoken.
- Voeg een klontje boter toe, roer goed en laat afkoelen naar kamertemperatuur.15 gram roomboter
- Voor het serveren, keer je de puddingvormpjes om op een mooi bord. Wanneer je mooie glazen gebruikt om te serveren is dit natuurlijk niet nodig.
- Giet de saus over de puddinkjes en serveer het restant saus erbij.
Opmerkingen
- Koelkast: Bewaar de panna cotta afgedekt met plasticfolie tot 2 dagen in de koelkast.
- Diepvries; Door het invriezen verandert de structuur van de panna cotta. Het is daarom niet aan te raden.
Geef een reactie