Ukadiche Modak, een heerlijke zoete lekkernij uit India met kokos, palmsuiker en kardemom. Met een rijstebloem deeg dat wordt gaar gestoomd. Traditioneel gegeten bij het Ganesha festival in India.
Het is weer tijd voor onze maandelijkse kook challenge van de Daring Kitchen en deze keer werden we meegenomen naar India. De plaats het Ganesha festival. En deze Modak's worden geofferd aan de Lord Ganesha volgens een honderden jaren oude traditie. Ganesha is de Lord van welzijn en goede start en gedurende de 10 dagen van het aanbidden van deze god wordt er een klei figuur van Ganesha gemaakt en die wordt in de ochtend en avond aanbeden. Het is een tijd van veel feesten en festivals in India.
Traditionele recepten uit de hele wereld
Dat vind ik nou zo leuk aan de Daring Kitchen, dat ik meegenomen wordt naar tradities over de hele wereld. Natuurlijk vond ik het ook een uitdaging om deze Modak te maken en te proeven. Ze waren fris zoet en hadden een zachte kokossmaak. Ik snap waarom ze in India hier zo dol op zijn.
- ik zo traditioneel mogelijk wilde blijven heb ik de modak gestoomd. Er zijn ook recepten waar ze gefrituurd worden en een hartige in plaats van een zoete vulling hebben.
- je een kleverig deeg wilt hebben gebruik je basmati rijst. Het is eventueel ook mogelijk om een andere soort te gebruiken, maar daar zul je dan extra water aan toe moeten voegen.
- de traditie aangeeft dat je een bananenblad in een stoommandje legt en daar de modak op stoomt, heb ik dat gevolgd. Maar je kunt ook een licht vochtige theedoek gebruiken en de modak daarop stomen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!Â
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlUkadiche Modak
Ingrediënten
Vulling
- 200 gram kokos (vers, grof geraspt)
- 100 gram palmsuiker
- 3 eetlepels water
- ¼ theelepel kardemom
Deeg
- 310 gram rijstebloem
- 1 eetlepel bloem
- 180 mL water
- ½ theelepel zout
- 35 gram boter ( ongezouten)
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
Vulling (de Modak)
- Doe de kokos, palmsuiker en het water in een pannetje en verwarm op laag vuur.
- De palmsuiker smelt en het geheel wordt vochtig, laat het dan nog twee minuten bakken tot het net droog is (verleng eventueel de kook tijd).
- Meng dan de kardemom erdoor.
- Spreid op een bord en laat afkoelen.
Deeg
- Zeef de rijstebloem en de gewone bloem met een kleine zeef.
- In een pannetje meng je het water, boter en zout en laat het langzaam aan de kook komen.
- Wanneer het kookt, giet je in één keer de bloem erbij en roer je met een houten spatel goed door tot er een bal wordt gevormd.
- Schep 2 eetlepels water erbij, doe een deksel op de pan en stoom nog 1 minuut.
- Zet het vuur uit en laat 10 minuten staan.
- Maal het deeg fijn in de foodprocessor (ongeveer één minuut).
- Kneed nog goed door, zodat je een soepel deeg hebt gekregen.
Stomen
- Vul de pan voor het stomen met water en breng die aan de kook. Zet de stoommand erboven op. Leg in de stoommand een bananenblad (of theedoek).
- Verdeel het deeg in 12 even grote stukjes en rol die op tot een balletje.
- Maak elk balletje plat met je handen (je handen moeten een beetje nat zijn om dit goed voor elkaar te krijgen) en maak een ronde platte deeglap van 10 cm doorsnede.
- Vul die met 1 eetlepel Modak (in het midden, de randen vrij laten).
- Pak de buitenzijde van het deeg en duw tussen de vingers een stukje deeg naar elkaar toe, tot je helemaal rond bent.
- Vervolgens pak je die bij elkaar en draai je het deeg totdat het dicht is (duw goed dicht met je vingers).
- Zet in de stomer en stoom 15 tot 20 minuten.
- Eet ze warm en bestrijk ze met ghee net voor je serveert.
Opmerkingen:
- Palmsuiker kun je kopen bij de Toko. Het kan eventueel ook vervangen door Kokosbloesemsuiker. Dat is een vergelijkbare suikersoort, maar dan van een andere palmsoort als basis.
- Â
Geef een reactie