Ukadiche Modak is een heerlijke zoete lekkernij uit India. Deze modaks zijn gemaakt van een zacht rijstebloemdeeg. De vulling bestaat uit een mix van geraspte kokos, palmsuiker en een vleugje kardemom. Na het maken van de Modaks stoom je ze tot ze gaar zijn. Elke modak heeft een zachte, kleverige buitenkant, met een zoete kokosvulling met een vleugje kardemom. Heerlijk tot de laatste hap!
Een Zoete Indiase Lekkernij
Deze traditioneel Indiase lekkernijen zijn zeer geliefd. Ze worden vooral gegeten in West India, tijdens het Ganesha festival, een belangrijke Hindoeïstische feestdag. Ganesha is geliefd vanwege zijn wijsheid. Hij wordt vaak afgebeeld met een schaal vol modaks omdat dat, naar het schijnt, zijn favoriete voedsel is.
De buitenkant van de Ukadiche Modak is gemaakt van rijstebloem dat na het stomen zacht en licht kleverig wordt. De vulling bestaat uit palmsuiker, kokosraps en kardemom en die geven een zoete aromatische smaak.
En hoewel er speciale deegvormen te koop zijn, kun je ze prima zelf met de hand vormen. Maak ze, eet ze nog warm en ontdek zelf waarom dit zo'n lekkernij is!
Top Tip
De traditie zegt dat de ukadiche modak op een bananenblad in een stoommandje worden gestoomd. Heb je geen bananenblad in huis, dan kun je ook een lichtvochtige theedoek gebruiken.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Vulling
- 200 gram kokosrasp vers, grof geraspt
- 100 gram palmsuiker
- 3 eetlepels water
- ¼ theelepel Gemalen Kardemom
Deeg
- 310 gram rijstebloem
- 1 eetlepel bloem
- 180 ml water
- ½ theelepel zout
- 35 gram boter ongezouten
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Vulling (de Modak)
- Doe de kokos, palmsuiker en het water in een pannetje en verwarm op laag vuur.200 gram kokosrasp, 100 gram palmsuiker, 3 eetlepels water
- Als de palmsuiker smelt en het geheel vochtig wordt, laat het dan nog twee minuten koken tot het net droog is (verleng eventueel de kook tijd).
- Meng dan de kardemom erdoor.¼ theelepel Gemalen Kardemom
- Spreid de kokosmix uit op een bord en laat afkoelen.
Deeg
- Zeef de rijstebloem en de gewone bloem.310 gram rijstebloem, 1 eetlepel bloem
- In een pannetje meng je het water, boter en zout en laat het langzaam aan de kook komen.180 ml water, ½ theelepel zout, 35 gram boter
- Wanneer het kookt, giet je in één keer de bloem erbij en roer je met een houten spatel goed door tot er een bal wordt gevormd.
- Schep 2 eetlepels water erbij, doe een deksel op de pan en stoom nog 1 minuut.
- Zet het vuur uit en laat 10 minuten staan.
- Maal het deeg fijn in de foodprocessor (ongeveer één minuut).
- Kneed nog goed door, zodat je een soepel deeg hebt gekregen.
Stomen
- Vul de pan voor het stomen met water en breng die aan de kook. Zet de stoommand erboven op. Leg in de stoommand een bananenblad (of vochtige theedoek).
- Verdeel het deeg in 12 even grote stukjes en rol die op tot een balletje.
- Maak elk balletje plat met je handen (je handen moeten een beetje nat zijn om dit goed voor elkaar te krijgen) en maak een ronde platte deeglap van 10 cm doorsnede.
- Vul die met 1 eetlepel Modak (in het midden, de randen vrij laten).
- Pak de buitenzijde van het deeg en duw tussen de vingers een stukje deeg naar elkaar toe. Draai een kleine slag en duw het volgende stukje deeg naar elkaar toe. Herhaal tot je helemaal rond bent.
- Vervolgens pak je de deegpunten bovenin bij elkaar en draai je het deeg totdat het dicht is (duw goed dicht met je vingers).
- Zet de ukadiche modak in de stomer en stoom 15 tot 20 minuten.
- Eet ze warm en bestrijk ze met ghee net voor je serveert.
Opmerkingen:
- Koelkast: Bewaar ze in een luchtdichte doos, maximaal 2 dagen.
- Opwarmen: Zet ze in een stomer en warm ze lichtjes op voor je ze opnieuw serveert.
Geef een reactie