Proef de zachte Oeufs a la neige; luchtige eiwitsneeuw (een klein sneeuwvlokje.) drijvend op een bedje van fluweelzachte vanillesaus. Met een topping van crunchy amandel praline. Een heerlijke combinatie waar je je vingers bij opeet. Een elegant dessert om van te genieten!
Romige sneeuweieren in vanillesaus
Sneeuweieren, ook wel bekend als oeufs à la neige, Île flottante of Snow eggs), is een elegant toetje dat je laat je wegdromen. Een licht eiwitschuimpje dat smelt op je tong.
Dit sneeuwei drijft in een bedje van romige vanillesaus. En daarover een crunchy nootachtige amandel praline. Nu denk je misschien aan een droom, maar dit heerlijke toetje bestaat onder de naam Oeufs à la Neige, oftewel sneeuweieren in het Nederlands.
Een makkelijk recept
Door eiwitten luchtig te kloppen en vervolgens te pocheren in warme melk, krijgen ze hun fluweelzachte textuur. De eigelen die overblijven gebruiken we vervolgens om een custard te maken.
De romige custard combineert perfect met de luchtige sneeuweieren. En door dit te combineren met knapperige amandel praline krijg je een perfecte combinatie van textuur en smaak waar je dol op zult zijn.
Probeer het zelf, het recept is makkelijk, en kom er zelf achter waarom de Fransen zo dol zijn op Oeufs à la Neige.
Wat heb je nodig voor Sneeuweieren, dessert met veel eieren?
Om deze Sneeuweieren (Oeufs à la Neige) te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
Ingrediënten Amandel Praline
- Amandelschaafsel: Zoals de naam al zegt: geschaafde amandel. Het heeft een lichtzoet nootachtige smaak.
- Suiker en water: Om een karamel te maken die je mengt met het amandelschaafsel
Ingrediënten Sneeuweieren
- Eiwitten: Gebruikt om de sneeuweieren te maken. Scheidt de dooier van het eiwit. Er mag geen spoortje eigeel in terecht komen, anders kun je het eiwit niet meer stijf kloppen.
- Zout: Om de smaken te balanceren.
- Suiker: Voor het zoeten van het eiwitschuim
- Melk: De sneeuweieren worden voorzichtig gepocheerd in hete melk. Daarna gebruik je dezelfde melk voor de vanillesaus.
Ingrediënten Vanillesaus (Crème Anglaise)
- Eigelen: Zorgen voor de kleur en binden de vanillesaus.
- Zout: Om de smaken te balanceren.
- Suiker: Voor het zoeten van de crème anglaise.
- Melk: Voor het bereiken van een saus van de juiste dikte. In dit recept wordt de melk gebruikt waarin ook de sneeuweieren zijn gepocheerd.
- Vanille-extract: Voor een vleugje vanille smaak. Als je het aan kunt komen gebruik dan natuurlijk vanille-extract. Met dit makkelijke vanille-extract recept maak je dat zelf (en dat is veel goedkoper dan zo’n klein flesje uit de winkel en je kunt er heel lang mee doen).
Hoe maak je Île Flottante?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Bekleedt een bakplaat met bakpapier. In een steelpannetje doe je de suiker met het water en breng dat aan de kook op middelhoog vuur. Roer daarbij tot de suiker is opgelost. Voeg het amandelschaafsel toe en laat het langzaam karameliseren. Wanneer de amandelen goudbruin zijn, schep je ze op het bakpapier. Laat afkoelen naar kamertemperatuur en hak in kleine stukjes.
- Klop de eiwitten met een snufje zout tot er pieken verschijnen. Voeg dan lepel voor lepel de suiker toe, terwijl je blijft mixen tot de eiwitten stijfgeklopt zijn. Verwarm de melk in een pan tot hij heet is en zet het vuur laag. Schep met een eetlepel eiwit uit de kom en vorm een ovaal en laat die heel voorzichtig in de hete melk glijden (ik gebruik daar altijd twee eetlepels voor). Pocheer een minuut en draai het eiwitschuim voorzichtig om. Haal na nog een minuut het sneeuwei uit de pan met een schuimspaan en zet even opzij.
- Meng in een kom de eigelen, suiker, zout en vanille-extract met een garde tot je een luchtig lichtgeel mengsel overhoudt. Schenk daar heel voorzichtig de hete melk van de oeufs à la enige bij, terwijl je blijft roeren.
- Giet de inhoud van de kom in de pan terug en terwijl je roert met een houten lepel, verwarm je op laag vuur de saus. Deze is klaar wanneer je de houten lepel eruit haalt, een streep trekt met je vinger en de saus niet meteen dichtvloeit.
Serveer dit heerlijk elegante toetje door de vanillesaus over de glazen (of borden) te verdelen. Leg het sneeuwei in de saus. Strooi er wat amandel praliné over en serveer meteen!
Tips, Vervangingen en Variaties
- Om de eiwitten stijf te kloppen is er een voorwaarde die belangrijk is: er mag geen vet bij de eiwitten komen, anders krijg je ze niet meer stijfgeklopt. Dat betekent dat er geen eigeel bij het eiwit mag komen (dat is vet), ook niet een klein druppeltje. Daarnaast zorg je ervoor dat je mixhaken en kom voordat je ze gebruikt goed afwast met heet water en afwasmiddel en daarna goed afdroogt. Zo zorg je ervoor dat alles vetvrij is.
- De eiwitten zijn voldoende stijf, wanneer je de kom ondersteboven houdt en er geen eiwit uitloopt.
- In plaats van amandel praline kun je ook geraspte kokos erover strooien. En hou je van decadent? Bestrooi dan met chocolade schaafsel.
- Vanille saus is heerlijk, maar je kunt ook een chocoladesaus, vruchten compote of zoute karamelsaus maken, waarin je de gepocheerde eieren laat zwemmen.
- Ook een reminder: het gekarameliseerde suikerwater van de amandel praline wordt gloeiend heet. Let goed op dat je jezelf niet brandt.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Amandel praline
- 75 gram suiker
- 2 eetlepels water
- 50 gram amandelschaafsel
Sneeuweieren
- 625 ml melk volle
- 6 eiwitten maat L
- ⅛ theelepel zout
- 160 gram suiker
Vanillesaus
- 6 eigelen maat L
- 150 gram suiker
- ⅛ theelepel zout
- 1 theelepel vanille-extract of 20 gram suiker vervangen door 20 gram vanille-suiker
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Amandel praline
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe de suiker met het water in een pannetje en verwarm op middelhoog vuur.75 gram suiker, 2 eetlepels water
- Roer tot de suiker is opgelost.
- Voeg dan de amandelen toe en, terwijl je blijft roeren, laat je deze langzaam karameliseren.50 gram amandelschaafsel
- Wanneer de siroop goudbruin is, zet je het vuur uit en schenk je de amandelen op het bakpapier.
- Laat afkoelen en hak vervolgens in kleine stukjes.
Sneeuweieren
- Schenk de melk in een pan en verwarm tot hij heet is. Wanneer de melk heet is, zet je het vuur laag.625 ml melk
- Doe de eiwitten met het snufje zout in een vetvrije kom en start met mixen op gemiddelde snelheid.6 eiwitten, ⅛ theelepel zout
- Wanneer je ziet dat er een paar piekjes verschijnen, voeg je lepel voor lepel de suiker toe.160 gram suiker
- Mix verder tot de eiwitten stijfgeklopt zijn (en wanneer je de kom ondersteboven houdt er geen eiwit meer uitloopt).
- Schep met een lepel eiwit uit de kom en laat die heel voorzichtig in de melk glijden. Met twee eetlepels kun je een ovale vorm maken, die kenmerkend is voor deze sneeuweieren.
- Kook 1 minuut en draai dan de meringue om. Kook dan nog een minuut en haal voorzichtig met een schuimspaan de meringue uit de pan. En bewaar op een schaal.
- Herhaal tot het eiwit op is. Let op dat je niet te veel meringue tegelijkertijd in de pan kookt.
- Gooi de melk niet weg, die heb je nodig voor de vanillesaus.
Vanillesaus
- Meng in een kom de eigelen, suiker, zout en vanille-extract met een garde tot je een lichtgeel mengsel overhoudt.6 eigelen, 150 gram suiker, ⅛ theelepel zout, 1 theelepel vanille-extract
- Schenk heel voorzichtig de melk erbij, terwijl je goed roert met een garde.
- Giet de inhoud van de kom terug in de pan en verwarm op laag vuur terwijl je blijft roeren met een houten lepel. De vanillesaus mag nooit koken (dan krijg je klontjes)
- De saus is klaar wanneer je met je vinger een streep over de houten lepel trekt en die niet meteen dicht vloeit.
Afwerking
- Verdeel de vanillesaus over zes glazen of borden.
- Leg in de vanille een sneeuwei.
- Strooi wat amandel praline erover en serveer meteen.
Opmerkingen:
- Om de eiwitten stijf te kloppen is er een voorwaarde die belangrijk is: er mag geen vet bij de eiwitten komen, anders krijg je ze niet meer stijf. Dat betekent dat er geen eigeel bij het eiwit mag komen (dat is vet), ook niet een klein druppeltje.
- Daarnaast zorg je ervoor dat je mixhaken en kom voordat je ze gebruikt goed afwast met heet water en afwasmiddel en daarna goed afdroogt. Zo zorg je ervoor dat alles vetvrij is.
- De eiwitten zijn voldoende stijf, wanneer je de kom ondersteboven houdt en er geen eiwit uitloopt.
- In plaats van amandel praline kun je ook geraspte kokos erover strooien. En hou je van decadent? Bestrooi dan met chocolade schaafsel.
- In plaats van vanille saus kun je ook een chocoladesaus, vruchtencompote of zoute karamelsaus maken, waarin je de eieren laat zwemmen.
Hoewel de sneeuweieren versgemaakt het allerlekkerste is, kun je het ook goed voorbereiden.
- Sneeuweieren: Maak ze van tevoren (maximaal een dag) en leg ze op een plat bord of schaal. Dek af met plastics folie.
- Vanillesaus: De vanillesaus kun je tot twee dagen van tevoren maken en afgedekt met plasticfolie bewaren in de koelkast. Verwarm langzaam, terwijl je roert in een steelpannetje of in de magnetron.
- Amandel praline: Dit kan tot twee dagen van tevoren gemaakt worden en bij kamertemperatuur in een luchtdicht bakje bewaard worden.
Geef een reactie