Oeufs a la neige, oftewel sneeuweieren. Een heerlijk eiwit schuim dat zwemt op een laag je custard. Een klein sneeuwvlokje. En het geheel is bestrooid met een heerlijke amandel praline.
Een dessert, dat onverwachts weinig bereidingstijd kost en er heel chique uitziet. Hier kun je altijd wel mee voor de dag komen. De eggs a la neige komen uit het kookboek: The encyclopedia of Classic French Pastries van Susan Whatley en het praline recept is van Rachel Koo.
- Waar je op moet letten bij dit gerecht is dat je de eiwitten heel stijf klopt. Je moet na het kloppen de kom op zijn kop kunnen houden zonder dat er eiwit uitloop.
- Ook een reminder: het gekarameliseerde suikerwater van de amandelpraline wordt gloeiend heet. Let goed op dat je jezelf niet brandt.
🥘 Andere lekkere recepten

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe jouw creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terug vindt!

Oeufs a la neige
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Ingrediënten
Praline
- 75 gram suiker
- 2 eetlepels water
- 50 gram geschaafde amandelen
Meringue
- 6 eiwitten maat L
- ⅛ theelepel zout
- 160 gram suiker
- 625 ml melk volle
Crème Anglaise
- 6 eigelen maat L
- 150 gram suiker
- ⅛ theelepel zout
- 1 theelepel vanille-extract of 20 gram suiker vervangen door 20 gram vanille-suiker
Instructies
Praline
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe de suiker met het water in een pannetje en verwarm op middelmatig vuur.
- Roer tot de suiker is opgelost.
- Voeg dan de amandelen toe en, terwijl je blijft roeren, laat je deze langzaam karameliseren.
- Wanneer de siroop goudbruin is, zet je het vuur uit en schenk je de amandelen op het bakpapier.
- Laat afkoelen en breek vervolgens in kleine stukjes.
Meringue
- Doe de melk in een pan en verwarm.
- Doe de eiwitten met het snufje zout in een vetvrije kom en start met mixen op midden snelheid.
- Wanneer je ziet dat er een paar piekjes verschijnen, voeg je geleidelijk aan de suiker toe.
- Mix verder tot de eiwitten stijfgeklopt zijn (en wanneer je de kom ondersteboven houdt er geen eiwit meer uitloopt).
- Wanneer de melk kookt, zet je het vuur laag.
- Schep met een lepel ovalen uit het stijfgeklopte eiwit en laat die heel voorzichtig in de melk glijden.
- Kook 1 minuut en draai dan de meringue om. Kook dan nog een minuut en haal voorzichtig met een schuimspaan de meringue uit de pan. En bewaar op een schaal.
- Herhaal tot het eiwit op is. Let op dat je niet te veel meringue tegelijkertijd in de pan kookt.
- Gooi de melk niet weg, die heb je nodig voor de creme Anglaise.
Crème Anglaise
- Meng in een kom de eigelen, het suiker, zout en vanille-extract met een garde tot je een lichtgeel mengsel overhoudt.
- Schenk heel voorzichtig de melk erbij, terwijl je goed roert met eeen garde.
- Giet de inhoud van de kom terug in de pan en verwarm op laag vuur terwijl je blijft roeren met een houten lepel. De creme Anglaise mag nooit koken (dan krijg je klontjes)
- De creme Anglaise is klaar wanneer je met je vinger een streep over de houten lepel trekt en die niet meteen dichtvloeit.
Afwerking
- Verdeel de creme Anglaise over 6 glazen of borden.
- Leg in de vanille creme de meringue.
- Strooi wat amandel praline erover.
Opmerkingen:
- Waar je op moet letten bij dit gerecht is dat je de eiwitten heel stijf klopt. Je moet na het kloppen de kom op zijn kop kunnen houden zonder dat er eiwit uitloop.
- Ook een reminder: het gekarameliseerde suikerwater van de amandelpraline wordt gloeiend heet. Let goed op dat je jezelf niet brandt.
Geef een antwoord