Ken jij ze nog, die Ouderwetse Wafels, zoals Oma ze vroeger bakte? Heerlijk krokant van buiten en zacht van binnen. Nog lekker warm van het ijzer, bestrooien met wat poedersuiker. Echt zo lekker! En met dit recept maak je 10 heerlijke wafels, snel en makkelijk!

Ouderwets Wafels Recept
De allereerste wafels zijn beschreven in de 13 eeuw, waar de Grieken deeg bakte tussen twee metalen platen. Deze wafels zijn hartig en op smaak gebracht met kaas en kruiden.
In het midden van de 17e eeuw is de wafel voor het eerst gemaakt door de kok van de Prins van Luik. Deze kok wou een heerlijke brioche met stukjes suiker maken en dit is de befaamde Luikse suikerwafel. Daarna nam de bekendheid van de wafel een vlucht en werden er wafelijzers gebruikt om deze lekkernij te bakken.
Van oorsprong bevatten wafels gist om ze luchtig te maken. Maar een beslag met gist kost veel meer tijd om voor te bereiden. Dit recept waarbij bakpoeder gebruikt wordt in plaats van gist, zorgt ervoor dat de wafel heerlijk luchtig is met een heerlijke smaak.
Deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap en mocht ik koken van Anja's Foodblog. Een kookblog met allerlei heerlijke recepten (wat het weer supermoeilijk maakte om te kiezen). Waar ik achter kwam is dat Anja bijna een expert is op het gebied van wafels. Daar wilde ik iets mee doen en dat leidde tot dit recept om zelf Ouderwetse Wafels te maken! En ik wil Anja bedanken voor deze heerlijke inspiratie!
Wat heb je nodig om Wafels zonder gist te maken
Voor de bereiding van deze heerlijke wafels heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):

Hoe gebruik je vanille?
In dit recept is vanille extract gebruikt. Dat kun je goed verkrijgen in de supermarkt, maar je kunt ook makkelijk zelf vanille extract maken. Dat laatste is, zeker als je regelmatig bakt, veel goedkoper.
Heb je geen vanille extract, dan kun je dit ook vervangen door 8 gram vanille suiker.
Waardoor worden de wafels luchtig?
Dit recept is, zoals beschreven, zonder gist. Maar hoe krijg je dan toch een luchtige wafel? Door het toevoegen van een ruime hoeveelheid (1 eetlepel) bakpoeder aan het beslag. Door het vocht in het beslag worden er luchtbelletjes gevormd tijdens het bakken. En die zorgen ervoor dat de wafel luchtig is, krokant aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant.
Zelfrijzend bakmeel bevat ongeveer de helft van het bakpoeder wat aan dit beslag is toegevoegd. Gebruik je dat voeg dan nog een theelepel extra bakpoeder toe. Je kunt het niet vervangen door baking soda. Ook al wordt dit vaak gebruikt om een beslag of deeg luchtig te maken, het is niet geschikt voor dit beslag omdat het een zuur ingrediënt nodig heeft om luchtbellen te vormen.
Hoe maak je zachte, luchtige wafels
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.

Het beslag meng je snel door eerst de droge ingrediënten vlug te mengen en daar vervolgens de vloeistoffen doorheen te mixen tot er geen klontjes meer aanwezig zijn. Bestrijk de platen van het wafelijzer met olie (of gebruik een bakspray) en verwarm het wafelijzer tot het heet is. Doe een kleine eetlepel beslag in elke uitsparing en sluit het wafelijzer. Bak tot de wafel goudbruin is, in mijn geval 7 minuten. Haal uit het rooster en ga verder met de rest van het beslag.
- Hoeveel beslag - Dat is afhankelijk van je wafel apparaat. Vaak staat het in de beschrijving. Weet je het niet zeker, strijk de wafel dan de eerste keer uit zodat hij goed gevuld is. Zo weet je wat je ongeveer nodig gaat hebben. Daarna hoef je het beslag niet meer uit te smeren. Door het dichtmaken van het apparaat, vloeit het beslag tussen de gaten.
- Hoe lang bakken - Mijn wafelijzer had 7 minuten nodig om de wafel mooi goudbruin te krijgen, maar elk apparaat is anders. Normaal gesproken zal het tussen de vijf en acht minuten bedragen. De eerste keer een paar keer controleren, geeft je een goede aanwijzing.
- Help - Ik heb geen wafelijzer - Maar heb je wel een tosti apparaat. Dat werkt namelijk ook. Ja je hebt niet die mooie ruitjes, maar je hebt wel een heerlijke wafel. Bak tot hij goudbruin is.
- Waarom voeg je olie toe - Door het toevoegen van olie (of gesmolten boter), zorg je ervoor dat je zachte wafels krijgt. Zonder deze toevoeging worden wafels hard.
- Waarom voeg je melk toe - Door het vocht in de melk, blijft de wafel smeuïg (en droogt hij niet uit). Je kunt het ook vervangen door sojamelk, havermelk of amandelmelk.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Ouderwetse Wafels
Apparatuur
Ingrediënten
- 400 gram bloem
- 1 eetlepel bakpoeder
- ⅛ theelepel zout
- 2 eetlepels suiker
- 2 eieren, Maat M
- 400 ml melk, halfvol of vol
- 6 eetlepels zonnebloemolie, of 6 eetlepels gesmolten boter
- 1 theelepel vanille-extract
- 2 eetlepels zonnebloemolie, of bakspray voor het invetten van het apparaat.
Instructies
- Pak een ruime kom en doe de bloem, bakpoeder, zout, en suiker daarin en meng even goed door met een vork.400 gram bloem, 1 eetlepel bakpoeder, ⅛ theelepel zout, 2 eetlepels suiker
- Voeg, terwijl je roert met een garde of mixer op lage stand, de eieren, melk, olie en vanille-extract toe. Mix tot je een glad beslag hebt.2 eieren, 400 ml melk, 6 eetlepels zonnebloemolie, 1 theelepel vanille-extract
- Verwarm je wafelijzer voor tot hij heet is en bestrijk met olie.2 eetlepels zonnebloemolie
- Schenk in elke wafel plaat het beslag (zie tips voor het afmeten van de juiste hoeveelheid die je nodig hebt).
- Sluit het wafelijzer en bak de wafels tot ze goudbruin zijn. Dat zal gemiddeld tussen de 5 en 8 minuten zijn. Check de eerste keer tussendoor zodat je weet hoe lang ze moeten bakken.
- Haal ze uit het rooster en verzamel ze op een bord. Bak de overige wafels.
Opmerkingen
- Beslag bewaren - Door de toevoeging van het bakpoeder is het beslag niet houdbaar. Bak de wafels af en bewaar ze dan!
- Kamertemperatuur - Verpak ze luchtdicht. Zo blijven ze tot twee dagen goed bij kamertemperatuur.
- Koeling - Doordat het in de koelkast vochtiger is, verander de structuur van de wafels en dit is niet lekker. Bewaar ze dus niet in de koelkast.
- Diepvries - Verpak de wafels luchtdicht in een diepvriesdoos of zakje. Zo blijven ze tot 2 maanden goed. Laat ze ontdooien bij kamertemperatuur.
Hannie says
Prima recept; als je de vanille weglaat kun je ook hartige wafels maken door geraspte kaas door het beslag te roeren.....aanrader.
Andréa says
Precies, dat is ook erg lekker!