Chocola honing nougat, gezoet met honing en gevuld met rozijnen, cranberries en heerlijke noten. Plakkerig, crunchy en erg lekker.
Vandaag is het tijd om aan jullie de maandelijkse Daring Baker challenge te presenteren en het is 1 van mijn favorieten. Chocolade nougat! Yes een combinatie van chocola met een het notige van de nougat. Heel speciaal voor mij, want doordat ik een pinda allergie heb kan ik degene uit de winkel niet eten.
Vroeger, voor mijn allergie (en dat lijkt al zo lang geleden), at ik bergen nougat. Met name als het kermis was hier in de buurt. Nergens zo lekker als nougat op de kermis. En daar deed dit gerecht me weer zo aan terug denken. En nu kan ik het voortaan zelf maken! (Jammer alleen dat ik het metabolisme van die tijd niet meer heb, want ik heb gemerkt dat ik er heeeeeel moeilijk vanaf kan blijven!).
It's a good taste!
Recept Chocola honing
nougat
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Siroop
- 600 mL suiker
- 120 mL water
- 60 mL honing
Meringue
- 3 eiwitten
- 280 gram honing
Vulling
- 80 gram chocola 70 % cacao
- 200 gram pure chocola
- 40 gram rozijnen
- 40 gram cranberries
- 60 gram pistachenoten gepeld
- 200 gram amandelen
- 175 gram hazelnoten
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Bekleed het bakblik helemaal met bakpapier.
- Hak de chocolade in kleine stukjes en zet klaar.
- Rooster de noten in een droge koekenpan en hak ze in grove stukken.
- Spreid ze uit over een bakblik en houdt ze op temperatuur in een oven bij 120 graden Celsius.
meringue en siroop
- Doe in een grote pan de suiker, water en 2 eetlepels honing, dat wordt de siroop.
- Zet de eiwitten klaar in de kom van de keukenmachine of in een aparte kom met de mixer ernaast (in het stopcontact).
- In een tweede grote pan doe je de rest van de honing en de suikerthermometer.
- Zet die pan op laag vuur aan en ondertussen mix je de eiwitten (maar houdt de thermometer in de gaten) op lage snelheid. Wanneer de honing 115 graden Celsius is zet je de mixer van de eiwitten hoog. Bij 120 graden Celsius haal je de pan van het vuur en zet je de andere pan met suiker, honing en water op het vuur. Zet de suikerthermometer erin.
- Ga met de pan naar je mixer en schenk de honing langzaam (via de zijkant) terwijl je mixt op gemiddelde snelheid bij de eiwitten.
- Blijf kloppen en houdt een oogje op het suiker honing mengsel. Wanneer de temperatuur hier rond de 150 graden Celsius aangeeft, haal je de pan van het vuur en zet je de mixer laag. Giet het suiker/honing mengsel bij het eiwitmengsel (wederom via de zijkant) terwijl je blijft mixen.
- Zet de mixer hoog en klop 3 minuten door.
vulling toevoegen
- Voeg de chocolades toe en blijf mixen tot de chocola goed opgenomen is.
- Pak dan een spatel en spatel de noten en cranberries en rozijnen door de nougat.
Maken nougat
- Schep het mengsel in het met bakpapier beklede bakblik en druk de bovenzijde met een bakpapiertje glad.
- Laat 45 minuten staan en haal dan de nougat uit het bakblik (het zou nu al licht uitgehard moeten zijn).
- Snijd het in de gewenste grootte en laat het bij kamertemperatuur verder opstijven.
- De nougat is eigenlijk 2 dagen na het maken pas echt lekker en blijft 14 dagen houdbaar.
Opmerkingen:
Voedingswaarde
Wat gebruik ik in de
keuken?
Ik heb diverse keukengereedschappen gebruikt om dit recept te maken. Wil je meer weten over de gebruikte spullen (of gewoon meer informatie hoe je ze gebruikt en waar je op moet letten bij je aankoop) volg dan de link. Het is ook mogelijk om de spullen te bestellen.
- een goed stel messen
- snijplanken
- Kwastjes, spatels en andere bakbenodigdheden
- Bakplaat
- Bakpapier of bakmat
- Pannen
- Bakblikken, springvormen
Merima says
Hoi!
Over dit recept had ik even een vraagje; zou je dit ook met Ruby chocolade kunnen maken? Ik zou er namelijk graag roze willen hebben… zo ja, wat zouden dan de verhoudingen zijn? Smelt de chocolade in de massa?
Groetjes!
Andréa says
Hoi Merima, Je kunt in principe pure chocola vervangen door melk chocola of Ruby chocola. Maar het is wel zo dat deze chocola veel zoeter is. In dit recept valt het bittere van pure chocola door de meringue weg en je krijgt een heerlijke chocolade smaak. Maar dat geldt ook voor ruby chocola. Alleen is dat hier de chocoladesmaak die wegvalt en alles wordt veel zoeter. Ik zou in dat geval de helft van de toegevoegde chocola (140 gram) gebruiken. Of je zou wellicht met kleurstof kunnen werken voor die mooie roze kleur. Mocht je het toch gaan maken, dan hoor ik graag wat je er van vond!