Breek een stukje van dit zelfgebakken dip en breekbrood met knoflookboter en doop het in de warme kaas, die heerlijk gekruid is. Kaas fondue maar dan uit de hand (en beter).
Ik heb een ontzettend lekker recept, wat leuk is als hapje als je gezellig samen zit voor de zondag borrel, een cocktail party of wanneer je heerlijk samen bent op bijvoorbeeld moederdag. Een dip en breekbrood wat ik tegenkwam op de site van bbcgoodfood en wat ik een beetje heb aangepast. En in het midden een heerlijke Camembert. En wanneer je dit brood hebt afgebakken en uit de oven haalt, ruikt het al heerlijk.
Breek een bolletje knoflookbrood af en dip het in de Camembert. Genieten!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
Ingrediënten
Knoflookolie
- 1 bolletje knoflook
- 4 eetlepels olijfolie
Brooddeeg
- 5 eieren maat L, waarvan 1 losgeklopt ei
- 20 mL melk
- 500 Gram Bloem
- 2 theelepels gist
- 30 gram suiker
- ½ theelepel zout
- ¼ theelepel kaneel
- ¼ theelepel nootmuskaat
- 200 gram roomboter ongezouten in blokjes
Dip en breek brood
- maanzaad optioneel
- 1 camembert of Nije kaas
- 2-3 takjes rozemarijn
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
1 dag te voren
Knoflookolie
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Snij het topje van de knoflook overdwars af en zet de bol op een stukje aluminiumfolie.
- Sprenkel daar wat olijfolie en strooi wat zout overheen en vouw het folie dicht.
- Zet de knoflook 1 uur in de oven.
- Haal eruit en laat afkoelen
Brooddeeg
- In een kom meng je de 4 eieren met de melk los.
- In een tweede kom doe je de bloem, gist, suiker en zout en meng dat door met een vork.
- Meng daar, terwijl je mixt met een mixer met deeghaken, voorzichtig het vocht bij.
- Voeg dan de rest van de kruiden en de blokjes boter toe.
- Kneed 8 tot 10 minuten en dek af met plastic.
- Zet weg in de koeling tot de volgende dag.
Dag van serveren
Knoflookolie
- Pak het bolletje knoflook van gisteren.
- Knijp boven een schaaltje de knoflookteentjes leeg.
- Meng dat met 2 eetlepels olijfolie en zet klaar.
Brooddeeg
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Zet in het midden de ramekin.
- Verdeel het deeg in 25 stukken van ongeveer dezelfde grootte.
- Maak van elk stukje deeg een bolletje.
- Druk met je wijsvinger een diep gat in het bolletje (maar niet erdoorheen) en schep daar een ½ theelepel van het knoflook/olijfolie mengsel in.
- Knijp het deeg weer tegen elkaar aan en maak er vervolgens weer een bolletje van.
- Leg het deegbolletje met de naad naar de onderzijde om de ramekin heen. Herhaal dat voor in totaal 10 bolletjes.
- Daarna maak je een tweede ring met de 15 overgebleven stukjes deeg. De bolletjes hoeven elkaar niet te raken.
- Bedek het brood met plastic en laat 45 minuten rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden Celsius.
Topping en bakken
- Hak de rozemarijn fijn.
- Pak de kaas uit de koeling en snij de bovenzijde van de kaas (het korstje) ervan af.
- Strooi wat rozemarijn op de kaas.
- Bestrijk de bolletjes met het losgeklopte ei en strooi er wat maanzaad overheen (heb je geen maanzaad dan laat je deze stap weg).
- Bak het brood 15 - 20 minuten in de oven.
Geef een reactie