Geurig Biryani kip, een heerlijk recept uit de Indiase keuken (ook wel Kip Biriyani of biriani genoemd) is heel makkelijk om te maken. En als de geur je al laat watertanden, dan wordt je verrast door de heerlijke smaak van de malse kip en de kruidige rijst.
Nu wist je natuurlijk vast al wel dat ik een enorme fan ben van de Indiase keuken. Een heerlijke curry, kruidige wraps, je kan me er ’s nachts wakker voor maken.
En naast de Kip tikka masala, Indiase kip korma en heerlijke kruidige Pathiri met spinazie en kip, wil ik jullie ook laten kennis maken met een andere favoriet!
Dit recept is er eentje dat ik regelmatig op tafel zet. Gewoon door-de-weeks want het is heel makkelijk om te maken, maar ook wanneer ik voor grotere groepen iets lekkers op tafel wil zetten. Want dit recept kun je makkelijk verdubbelen.
Ingrediënten voor het maken van Kip Biryani
Een volledige lijst met ingrediënten vind je aan het einde van deze blog.
- Tandoori Masala / Garam Masala - Deze twee typische kruidenmengsels zijn wel het meest bekend uit de Indiase keuken. En deze kruiden zijn onmisbaar in de Indiase keuken. Je kunt ze beiden in de supermarkt bij het kruiden schap krijgen.
- Yoghurt en citroen - Yoghurt en citroen in een marinade zorgt ervoor dat vlees heerlijk mals wordt.
- Specerijen - Kurkuma, kerrie, komijn, en koriander gebruik je gemalen. Ze zijn bij de supermarkt goed verkrijgbaar. Daarnaast gebruik je ook verse koriander. Hou je niet van verse koriander dan kun je het ook vervangen door platte peterselie.
- Gember en knoflook - Smaakmakers. Schil de gember en rasp of hak hem fijn. En verwijder ook het velletje van de knoflook en pers hem uit of hak hem fijn.
- Ghee - Ghee is de Indiase versie van geklaarde boter. Tijdens de bereiding wordt boter verwarmt tot 119 °C. Bij deze temperatuur verdampt het vocht en blijft er puur vet over. Wanneer het afkoelt, krijgt het zijn vaste vorm terug. Ghee heeft een nootachtige smaak en wordt gebruikt omdat het niet verdampt (in tegenstelling tot boter, waarbij de melkdeeltjes kunnen verbranden).
- Basmati rijst - Een rijst met een lange, dunne korrel en een typische Indische rijst soort. Het heeft een heerlijke geur (en daar komt ook de naam vandaan want basmati betekent geurig).
Hoe maak je deze Indiase Tikka Biryani?
Een recept dat je makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
- Meng in een kom één eetlepel tandoori masala met ½ theelepel kurkuma, kerrie, garam masala, komijn, zout en koriander. Schep de yoghurt, citroensap, 4 tenen gehakte knoflook en 2 ½ cm fijngehakte gember erbij.
- Roer alles goed door en schep de kip erbij. Bedek alle kip blokjes met marinade. Dek de schaal af met plastic folie en laat minimaal 1 uur op smaak komen in de koelkast (deze twee stappen kun je ook een avond van tevoren uitvoeren).
- Verdeel de kip met marinade over de bodem van een ovenschaal. Probeer zo veel als mogelijk één laag te maken.
- Bak de kip 15 minuten in een voorverwarmde oven van 230 °C.
- Laat de rijst minimaal 30 minuten in koud water weken. Verwarm een wok en voeg de gesnipperde uien, de overgebleven fijngehakte knoflook en gember toe en roerbak 5 minuten. Schep de tomatenpuree, en de overgebleven tandoori masala, kurkuma, garam masala, koriander, komijn en zout erbij. Zet het vuur laag en roerbak nogmaals 2 minuten. Doe dan de deksel op de pan en laat 5 minuten sudderen.
- Voeg de kip toe aan de pan en meng goed. Zet nu het vuur weer wat hoger en roerbak 3 minuten (het begint nu echt lekker te ruiken). Doe een deksel op de pan en zet het vuur weer laag(heb je geen deksel dek dan af met aluminiumfolie). En laat 10 minuten sudderen. Roer nu de verse koriander door de kip.
- Laat ondertussen de rijst uitlekken en spoel af (zo verwijder je het zetmeel dat ervoor zorgt dat de rijst kan gaan plakken). Schenk 1 ½ liter water in een pan en voeg de rijst toe. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat 5 minuten sudderen. Schenk het water af en laat de rijst goed uitlekken. Pak een hapjes pan en verdeel ⅓ deel van de rijst over de bodem. Verdeel de helft van de kip over de rijst.
- Bedek de kip met een tweede laag rijst (⅓ deel) en verdeel de rest van de kip blokjes over de tweede laag. Dek nu alles af met de rest van de rijst. Leg een deksel op de pan en zet op laag vuur. Kook 10 tot 13 minuten (tot de rijst volledig gaar is).
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- ½ kg kip filet in blokjes van 2 x 2 cm gesneden
- 4 theelepels tandoori masala gemalen
- 1 theelepel kurkuma poeder
- ½ theelepel kerrie poeder
- ¾ theelepel garam masala kruiden
- ¾ theelepel komijn poeder
- ¾ theelepel koriander poeder
- 3 eetlepels yoghurt
- 2 theelepels citroen sap
- 5 cm gember geschild en fijngehakt
- 8 tenen knoflook fijngehakt
- 2 theelepels zout
- 1 eetlepel ghee
- 2 eetlepels olie
- 550 gram basmati rijst tenminste 30 minuten in koud water laten weken
- 2 uien fijngehakt
- 1 eetlepel tomatenpuree
- koriander vers, fijngehakt
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Meng 1 eetlepel tandoori masala poeder met een ½ theelepel van elk van de volgende kruiden: kurkuma, kerrie, garam masala, komijn en koriander.4 theelepels tandoori masala, 1 theelepel kurkuma poeder, ½ theelepel kerrie poeder, ¾ theelepel garam masala kruiden, ¾ theelepel komijn poeder, ¾ theelepel koriander poeder
- Lepel de yoghurt erbij.3 eetlepels yoghurt
- Meng het citroensap, 4 gehakte tenen knoflook en 2½ cm fijngehakte gember erdoor en kruid met een ½ theelepel zout.2 theelepels citroen sap, 5 cm gember, 8 tenen knoflook, 2 theelepels zout
- Lepel de kip door deze marinade en laat tenminste 1 uur, maar nog beter een nacht in deze marinade op smaak komen.½ kg kip filet
- Verwarm de oven voor op 230 °C en bak de kip in de marinade gedurende 15 minuten in de oven.
- Smelt de ghee met de olie in een wok of hapjespan met deksel.1 eetlepel ghee, 2 eetlepels olie
- Voeg de uien, het restant fijngehakte knoflook en gember toe en kook 5 minuten op hoog vuur terwijl je constant goed blijft roeren.8 tenen knoflook, 2 uien, 5 cm gember
- Schep de tomatenpuree, 1 theelepel tandoori masala, ½ theelepel kurkuma, ¼ theelepel garam masala, ½ theelepel koriander, ½ theelepel komijn en 1½ theelepel zout toe.4 theelepels tandoori masala, 1 theelepel kurkuma poeder, ¾ theelepel garam masala kruiden, ¾ theelepel komijn poeder, ¾ theelepel koriander poeder, 1 eetlepel tomatenpuree, 2 theelepels zout
- Kook 2 minuten op iets lager vuur terwijl je goed blijft roeren.
- Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan.
- Laat 5 minuten sudderen, terwijl je af en toe roert.
- Voeg de kip toe en meng alles goed.
- Zet het vuur een standje hoger en bak de kip 3 minuten terwijl je goed blijft roeren.
- Zet het vuur weer laag en doe de deksel op de pan.
- Kook 10 minuten terwijl je af en toe roert. Roer de koriander erdoorheen en haal de pan van het vuur.koriander
- Laat de rijst uitlekken en spoel hem af onder een lopende kraan.550 gram basmati rijst
- Laat de rijst aan de kook komen in 1½ liter water.
- Zet het vuur vervolgens laag en sudder 5 minuten. Laat de rijst uitlekken.
- In een pan met deksel schep je een laag rijst wat je afwisselt met een laag kip.
- Herhaal dit en eindig met de rijst.
- Doe de deksel op de pan en kook op laag vuur nogmaals 10 tot 13 minuten totdat de rijst volledig is gekookt.
Opmerkingen:
- Koelkast - Bewaar maximaal drie dagen in een luchtdichte bak in de koelkast. Verwarm de biryani in een koekenpan terwijl je hem roerbakt. Dit recept mag je niet vaker dan één keer opwarmen.
- Diepvriezer - Laat de kip biryani afkoelen en verpak in een diepvrieszakje of doos. Zo kun je hem tot twee maanden invriezen. Laat de restjes in de koelkast ontdooien en bak op in een koekenpan of wok.
Geef een reactie