Chatti Pathiri, een traditionele Indiase ovenschotel met kip en spinazie en verwarmende kruiden. En hierbij komen al die lekkere Indiase smaken samen. Het is een crêpe taart met een hartige vulling. Laagje voor laagje opgebouwd en gekookt in kokosmelk. Het resultaat: een romige taart voor het avondeten met een WOW factor.
Vandaag op het blog een gerecht genaamd Pathiri. Nog nooit van gehoord? Nou ik ook niet voor het maken van dit gerecht. Pathiri is oorspronkelijk afkomstig van het Arabische woord voor deeg, korstdeeg of gebak. En dat is wat het eigenlijk ook is. Een hartige taart. Het is eigenlijk vergelijkbaar met een lasagne, qua lagen, maar in plaats van deegvellen gebruik je pannenkoeken.
Wat is Pathiri?
Pathiri is een recept uit de Indische keuken. Bij een Pathiri worden verschillende pannenkoeken gebakken en, afgewisseld met een hartige vulling, gestoofd. Ik heb gekozen voor een vulling van kipgehakt met (hoe kan het ook anders) Indiase kruiden en spinazie. Maar de mogelijkheden qua vulling zijn oneindig.
Na het maken bleek de kruidige kip vulling, die zo lekker op smaak was gebracht met allerlei specerijen, een lekkere afwisseling met de pannenkoeken te zijn. De kokosmelk, waarin het gerecht was gestoofd, maakte het heerlijk romig. Een bijzonder en lekker recept.
Dit recept is afkomstig van de DaringKitchen.com en verzorgt door Joanna.
Als je van Indisch eten houdt en een keer iets anders wilt als een curry, dan zul je deze heerlijke Chatti Pathiri zeker een lekkere afwisseling vinden.

- Melk, azijn, olie, bloem en zout - de ingrediënten om het crêpe beslag te maken. Bak vervolgens flinterdunne pannenkoeken. Dit worden de lagen tussen de vulling.
- Kipfilet - De kipfilet wordt fijngemalen en heerlijk op smaak gebracht. Je kunt ook kipgehakt gebruiken, waar geen kruiden aan zijn toegevoegd. Vervang de kip voor een vegan variant door paddenstoelen (een paddenstoelen mix is lekker). Snij ze in kleine schijfjes.
- Kurkuma, chili, Garam Masala, peper, gember, knoflook, zoete chilisaus, zout - de smaakmakers voor heerlijke vulling. Deze kruiden geven een heerlijke warme smaak aan dit gerecht.
- Amandelen - Amandelen zorgen voor een zachte smaak in de vulling.
- Spinazie - De groenten in dit recept. Je kunt hier prima diepvries spinazie voor gebruiken (maar vers mag natuurlijk ook).
- Kokosmelk - De kokosmelk voeg je toe aan de hartige taart en de chatti pathiri absorbeert de kokosmelk. De kokosmelk geeft een romige smaak aan dit recept.

Stap 1 - Maak het beslag en bak de crêpes
- Meng de melk met de azijn en laat 5 minuten staan.
- Meng de olie, de gezeefde bloem en het zout toe en mix alles goed. Zet het beslag één uur in de koeling.
- Bestrijk de bodem van een koekenpan met olie en schenk ⅕ e deel van het beslag in de pan, zodat je een dunne pannenkoek krijgt. Wanneer de bovenzijde van de crêpe droog is, draai je hem om.
- Bak de crêpes nog één minuut aan de andere kant. Maak 5 crêpes. Laat afkoelen naar kamertemperatuur.

Stap 2 - Bereid de vulling voor
- Rooster de amandelen twee minuten in ene droge koekenpan. Doe ze in de kom van de blender en maal ze fijn.
- Meet alle droge kruiden af en doe in een kommetje. Meng dat goed door elkaar.
- Snij het sjalotje fijn en pers de knoflook uit. Meng de knoflook met de chilisaus.
- Doe de kip in de keukenmachine en zet aan tot de kip fijngehakt is.

Stap 3 - Bak de vulling voor de Chatti Pathiri aan
- Roerbak het sjalotje drie minuten tot het glazig is. Voeg dan de knoflook-chilisaus toe en roerbak dat één minuut mee. Schuif naar één kant toe.
- Voeg de droge kruiden toe en laat 30 seconden bakken. Meng dan door het ui mengsel.
- Schep de kip in de pan en roerbak tot hij goudbruin is, ongeveer 4 minuten. Voeg dan de spinazie toe.
- Meng nu ook de gemalen amandelen door de vulling. Bak alles twee minuten. Haal de pan dan van het vuur en laat 30 minuten afkoelen.

Stap 4 - Maak de Chatti Pathiri en bak hem
- Verwarm de oven voor op 170 °C. Pak een springvorm (doorsnede 26 cm) en bekleedt met aluminiumfolie (niet vergeten, dat scheelt een hoop afwaswerk ;-)). Pak de eerste crêpe en bestrijk de bovenkant met kokosmelk. Leg hem met de ingesmeerde zijde naar beneden ind e springvorm. Bestrijk nu ook de andere kant met kokosmelk en vervolgens met zonnebloemolie.
- Schep ¼e deel van de vulling op de crêpe en verdeel over de pannenkoek.Leg nu een crêpe op de vulling en besmeer met kokosmelk en vervolgens met zonnebloemolie. Verdeel ¼e deel van de vulling op de crêpe. Herhaal tot alle vulling op is.
- Leg nu de laatste crêpe op de vulling. Smeer de onderzijde van de crêpe in met kokosmelk en leg met de ingesmeerde zijde op de vulling. Zet de springvorm op een bakplaat. Schenk de rest van de kokosmelk over de crêpes.
- Zet de Chatti Pathiri in de oven en laat erin staan tot de kokosmelk verdampt is. Dat duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. De randen van de Pathiri zijn dan droog. Laat 10 minuten in de vorm staan. Verwijder de vorm en serveer (je kunt de Pathiri in taartpunten snijden, dat ziet er leuk uit).

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Chatti Pathiri gevuld met kip en spinazie
Apparatuur
- aluminiumfolie
Ingrediënten
Crêpes
- 500 ml melk
- 2 theelepels azijn
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 240 gram bloem, gezeef
- ⅛ theelepel zout
- 3 eetlepels olie , voor de pan
Vulling
- 250 gram kipfilet
- ¼ theelepel kurkuma poeder
- ¼ theelepel chili-poeder
- ½ eetlepel koriander poeder
- ¼ theelepel garam masala
- ¼ theelepel witte peper
- ½ theelepel gemberpoeder
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- 1 theelepel zoete chilisaus
- 1 sjalotje, in blokjes gesneden
- ½ theelepel zout
- 20 amandelen, geroosterd, gemalen
- 50 gram spinazie
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 400 ml kokosmelk
Instructies
Crêpes
- Voeg de azijn toe aan de melk en zet gedurende 5 minuten weg.
- Meng na vijf minuten de melk met de rest van de ingrediënten en zet tenminste één uur in de koelkast.
- Verhit een koekenpan en bestrijk hem licht met olie, giet het beslag erin en laat het in de pan uitvloeien. Wanneer de bovenzijde vrijwel droog is, draai je de crêpe om.
- Laat de andere zijde nog een minuut bakken en haal de pannenkoek uit de pan.
- Maak in totaal vijf crêpes
- Bewaar op een bord en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Vulling
- Rooster de amandelen op laag vuur en maal fijn in de keukenmachine. Doe in een bakje.
- Meng de droge kruiden en zet het schaaltje apart.
- Meng in een tweede kommetje de knoflook en de chilisaus.
- Snij het sjalotje fijn.
- Maal de kip fijn in de keukenmachine. Zet alles klaar.
- Verwarm de koekenpan op het vuur.
- Voeg 1 eetlepel zonnebloemolie toe.
- Roerbak het sjalotje tot het glazig ziet (ongeveer 3 minuten), voeg dan de knoflook/chilisaus toe en roerbak nogmaals 1 minuut.
- Schuif dit alles aan 1 kant van de pan en strooi in het andere deel de kruiden.
- Laat die 30 seconden goed warm worden en meng dan met het ui-mengsel.
- Voeg dan de gemalen kip toe en roerbak de kip tot hij goudbruin is.
- Strooi de amandelen en de spinazie over de vulling en meng alles. Roerbak twee minuten.
- Haal de pan van het vuur en laat 30 minuten afkoelen.
Bereiding Chatti Pathiri
- Verwarm de oven voor op 170 °C.
- Pak een springvorm en bekleed met aluminiumfolie.
- Pak de eerste crêpe en besmeer de bovenkant met de kokosmelk. Leg de pannenkoek in de springvorm met de ingesmeerde zijde naar beneden. Bestrijk de bovenkant eerst met kokosmelk en vervolgens met zonnebloemolie.
- Schep ¼ deel van de vulling op de crêpe.
- Pak nu de volgende crêpe en herhaal het insmeren van de crêpes (één zijde met kokosmelk, op de vulling leggen met die zijde naar beneden. Bovenkant insmeren met kokosmelk en zonnebloemolie. Herhaal tot je bij de laatste crêpe bent.
- Smeer de onderzijde wederom in met de kokosmelk en dek de hartige taart af.
- Zet het taarblik op een bakplaat met opstaande randen en giet dan de rest van de kokosmelk over de Chatti Pathiri.
- Zet alles de oven en laat erin staan tot de kokosmelk is verdampt. Dat duurt 15 tot 20 minuten. Je kunt het zien doordat de randen opdrogen.
- Haal de Pathiri uit de oven en laat hemi 10 minuten rusten in de vorm.
- Verwijder de vorm en snij de Pathiri in taartpunten.
Geef een reactie