Kip Tikka Masala is een klassieker uit de Indiase keuken en dat is niet niets. De zachte kip gemarineerd in de bekende yoghurt marinade. Gebakken en gestoofd in een heerlijke curry is vol van smaak met een romige saus. De smaken trekken in de kip en dat maakt het onweerstaanbaar lekker. En hoewel de lijst met ingrediënten uitgebreid is, zijn ze allemaal heel makkelijk te krijgen!

Kip Tikka Masala
Een van de lekkerste gerechten uit de Indiase keuken die ik ken, is toch wel Kip Tikka Masala.
Het is niet eens een echt Indiaas recept, maar een Brits-Indiaas recept. Curry's, waarvan wij vaak denken dat deze bij de Indiase keuken horen, zijn eigenlijk een Britse toevoeging. Maar dat maakt dit recept zo lekker.
Niet alleen kan ik erg van de smaken genieten. Het genieten begint al bij de bereiding. Alle geuren die vrijkomen. Heel het huis ruikt heerlijk. En als het gerecht dan eindelijk op tafel staat, dan maakt het alle verwachtingen waar. Een zelfgemaakte Tikka Masala zonder pakjes en zakjes met heerlijke kip en een curry van room, daar kan geen kant-en-klare saus tegenop.
Mijn Tikka Masala gerecht is een aanpassing van het recept van Jamie Oliver.
Wat is Tikka Masala?
Tikka is de Indische naam voor kip die in wordt gemarineerd in kruiden en yoghurt en vervolgens gebakken of geroosterd. Masala is het kruidenmengsel, de curry, waarin het gestoofd wordt.
Soms wordt de saus met voedingskleurstof rood of oranje gemaakt, maar dit voegt geen extra smaak toe. Tikka masala is een gerecht dat over de hele wereld gemaakt en gegeten wordt.
Is deze heerlijke Curry Indisch of Brits?
Een goede en onverwachte vraag. De Tikka, geroosterde kip, is overduidelijk een recept uit de Indische keuken. Het wordt door heel India volop gemaakt en gegeten.
Maar mocht je ooit in India zijn en in de verleiding komen om Tikka Masala te bestellen dan blijkt dat niet een traditioneel recept te zijn. Curries zijn namelijk niet gebruikelijk in de traditioneel Indische keuken. Het is een toevoeging met Britse invloeden, die graag hun vlees in een saus (gravy) geserveerd zagen. De Masala saus is dus de Britse toevoeging aan dit recept.
Wat heb je nodig voor Indiase Curry zonder Pakjes en Zakjes?
Om deze Kip Tikka Masala zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Knoflook, gember en pepers - Belangrijke smaakmakers in de Tikka Masala yoghurt marinade.
- Mosterdzaad, peper, komijn, koriander - De rest van de kruiden die de kip marinade hun smaak geeft.
- Garam masala - Een Indiase geroosterde kruidenmix. Elke regio heeft zijn bereidingswijze Je kunt het in bijna elke supermarkt krijgen.
- Yoghurt - Tikka Masala Marinade is altijd op basis van yoghurt. Het zuurtje van de yoghurt maakt de kip extra mals.
- Kipfilet - Gebruik kipfilet of kip haasjes voor dit recept.
- Roomboter - Gebruik ongezouten boter om de saus romiger te maken. Je zou ook ghee kunnen gebruiken. Ghee is geklaarde boter die veel wordt gebruikt in de Indiase keuken en verkrijgbaar bij grotere supermarkten en de Toko
- Uien - Aangebakken geven ze de curry een heerlijke smaak.
- Tomatenpuree - Om de smaak te verdiepen. Maar zorg ervoor dat je het op de juiste manier gebruikt. Om het zijn heerlijke rijke en lichtzoete smaak te geven, moet je het minimaal 2 minuten bakken.
- Slagroom - Een klein beetje slagroom maakt de curry romig. Je kunt dit ook vervangen door dezelfde hoeveelheid kokosmelk.
- Limoen - Dit zuurtje gebruik je om de saus nog meer smaak te geven.
Hoe maak je Indiase Tikka Masala met Kip?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Meng in een kom alle ingrediënten, behalve de yoghurt, voor de Tikka Masala marinade. Verdeel deze pasta in twee porties. Doe de eerste portie in een grote kom en meng dat met de yoghurt. Marineer de kip in deze marinade gedurende 30 minuten in de koelkast.
- Smelt boter in de pan en schep daar de andere helft van het kruidenmengsel door. Laat kort bakken en voeg dan de kip blokjes toe. Bak de kip 10 minuten op gemiddeld vuur.
- Schep de tomaten puree door het kipmengsel en bak twee minuten aan. Voeg daarna het water, zout en gemalen cashewnoten toe en breng aan de kook. Laat 15 minuten sudderen.
- Roer de slagroom en derde eetlepel garam masala door de saus. Breng op smaak met limoen en serveer meteen. Een heerlijk recept met rijst en een salade.
Serveer de Tikka Masala met Rijst, pittige komkommersalade en Knoflook Naan brood.
Wil je deze curry garneren gebruik dan koriander, of als je daar niet van houdt, platte peterselie.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terug vindt!Â
📖 Recipe
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlKip Tikka Masala
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Apparatuur
Ingrediënten
Tikka Masala Yoghurt Marinade
6 tenen knoflook ontveld en geraspt
7 cm verse gember geschild en geraspt
2 rode peper ontzaad en fijn gesneden
1 eetlepel paprikapoeder
2 theelepels gemalen komijn gemalen
200 ml yoghurt vol of Grieks
Tikka Masala stoofschotel
800 gram kipfilet elke kipfilet in zessen gedeeld
1 eetlepel roomboter ongezouten
2 uien gepeld en dun gesneden
30 gram tomatenpuree
30 gram cashewnoten fijngemalen, ongezouten
500 ml water
½ theelepel zeezout
100 ml slagroom
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Tikka Masala Yoghurt Marinade
- Meng in een bakje de gember, knoflook, peper, mosterdzaad, paprikapoeder, komijnpoeder, gemalen koriander en garam marsala.6 tenen knoflook, 7 cm verse gember, 2 rode peper, 1½ theelepel mosterdzaad, 1 eetlepel paprikapoeder, 2 theelepels gemalen komijn, 2 theelepels gemalen koriander, 2 eetlepels garam masala kruiden
- Meng het mengsel goed door en doe de helft van dit mengsel in een grote kom. De andere helft zet je even apart.
Marineren
- Giet de yoghurt in de grote kom met de helft van de kruiden pasta en meng alles goed door voor de marinade.200 ml yoghurt
- Leg de kip blokjes erin, meng de kip zodat alles goed bedekt is. Dek af met plastic folie en laat minimaal een half uur marineren in de koeling.800 gram kipfilet
Tikka masala
- Smelt de boter in een pan en voeg het uitje en de andere helft van het kruidenmengsel (dat je opzij had gezet) toe.1 eetlepel roomboter, 2 uien
- Laat 5 minuten op laag vuur bakken.
- Schep de kip door de kruiden en bak 10 minuten op gemiddeld vuur.
- Doe de tomatenpuree erbij, bak die 2 minuten door en voeg dan het water, zout en gemalen noten toe.30 gram tomatenpuree, 30 gram cashewnoten, 500 ml water, ½ theelepel zeezout
- Breng aan de kook en zet het vuur laag. Sudder de curry 15 minuten.
- Zet het vuur uit en voeg de slagroom en de derde eetlepel garam marsala toe.1 eetlepel garam masala kruiden, 100 ml slagroom
- Breng op smaak met limoen.1 limoensap
Opmerkingen:
- Marineren - In de koelkast kan de kip tot 48 uur gemarineerd worden. Je kunt ook kip toevoegen en marineren in een diepvriesdoos of zak. Bij het ontdooien zal de kip marineren (laat ontdooien in de koelkast)
- Koelkast - Bewaar de Tikka Masala afgedekt drie dagen in de koelkast.
- Diepvries - Bewaar de Indiase Kip Curry maximaal drie maanden in de vriezer. Laat het ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen - Verwarm de curry opnieuw in de magnetron of doe hem in een pan met een beetje extra water en verwarm opnieuw op medium hoog vuur.
Tina says
such a delicious recipe! love how flavor packed it is!
Andréa says
Thank you for your nice words.
meg says
I love a good tikka masala and this recipe did not disappoint. Thanks for another great recipe that I can share with my family.
Andréa says
Thank you!