Kip Tikka Masala is een klassieker uit de Indiase keuken en dat is niet niets. De zachte kip gemarineerd in de bekende yoghurt marinade. Gebakken en gestoofd in een heerlijke curry is vol van smaak met een romige saus. De smaken trekken in de kip en dat maakt het onweerstaanbaar lekker. En hoewel de lijst met ingrediënten uitgebreid is, zijn ze allemaal heel makkelijk te krijgen!
Kip Tikka Masala
Een van de lekkerste gerechten uit de Indiase keuken die ik ken, is toch wel Kip Tikka Masala.
Het is niet eens een echt Indiaas recept, maar een Brits-Indiaas recept. Curry's, waarvan wij vaak denken dat deze bij de Indiase keuken horen, zijn eigenlijk een Britse toevoeging. Maar dat maakt dit recept zo lekker.
Niet alleen kan ik erg van de smaken genieten. Het genieten begint al bij de bereiding. Alle geuren die vrijkomen. Heel het huis ruikt heerlijk. En als het gerecht dan eindelijk op tafel staat, dan maakt het alle verwachtingen waar. Een zelfgemaakte Tikka Masala zonder pakjes en zakjes met heerlijke kip en een curry van room, daar kan geen kant-en-klare saus tegenop.
Serveer de Tikka Masala met Rijst, pittige komkommersalade en Knoflook Naan brood.
Dit Tikka Masala gerecht is een aanpassing van het recept van Jamie Oliver.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Kip Tikka Masala
Ingrediënten
Tikka Masala Yoghurt Marinade
- 6 tenen knoflook, ontveld en geraspt
- 7 cm verse gember, geschild en geraspt
- 2 rode peper, ontzaad en fijn gesneden
- 1½ theelepel mosterdzaad, gemalen
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 2 theelepels gemalen komijn, gemalen
- 2 theelepels gemalen koriander, gemalen
- 2 eetlepels garam masala kruiden
- 200 ml Griekse yoghurt, of volle yoghurt
Tikka Masala stoofschotel
- 800 gram kipfilets, elke kipfilet in zessen gedeeld
- 1 eetlepel roomboter, ongezouten
- 2 uien, gepeld en dun gesneden
- 30 gram tomatenpuree
- 30 gram cashewnoten, fijngemalen, ongezouten
- 500 ml water
- ½ theelepel zeezout
- 1 eetlepel garam masala kruiden
- 100 ml slagroom
- 1 limoensap
Instructies
Tikka Masala Yoghurt Marinade
- Meng in een bakje de gember, knoflook, peper, mosterdzaad, paprikapoeder, komijnpoeder, gemalen koriander en garam marsala.6 tenen knoflook, 7 cm verse gember, 2 rode peper, 1½ theelepel mosterdzaad, 1 eetlepel paprikapoeder, 2 theelepels gemalen komijn, 2 theelepels gemalen koriander, 2 eetlepels garam masala kruiden
- Meng het mengsel goed door en doe de helft van dit mengsel in een grote kom. De andere helft zet je even apart.
Marineren
- Giet de yoghurt in de grote kom met de helft van de kruiden pasta en meng alles goed door voor de marinade.200 ml Griekse yoghurt
- Leg de kipblokjes erin, meng de kip zodat alles goed bedekt is. Dek af met plasticfolie en laat minimaal een half uur marineren in de koeling.800 gram kipfilets
Tikka masala
- Smelt de boter in een pan en voeg het uitje en de andere helft van het kruidenmengsel (dat je opzij had gezet) toe.1 eetlepel roomboter, 2 uien
- Laat 5 minuten op laag vuur bakken.
- Schep de kip door de kruiden en bak 10 minuten op gemiddeld vuur.
- Doe de tomatenpuree erbij, bak die 2 minuten door en voeg dan het water, zout en gemalen noten toe.30 gram tomatenpuree, 30 gram cashewnoten, 500 ml water, ½ theelepel zeezout
- Breng aan de kook en zet het vuur laag. Sudder de curry 15 minuten.
- Zet het vuur uit en voeg de slagroom en de derde eetlepel garam marsala toe.1 eetlepel garam masala kruiden, 100 ml slagroom
- Breng op smaak met limoen.1 limoensap
Opmerkingen
- Marineren: In de koelkast kan de kip tot 48 uur gemarineerd worden. Je kunt ook kip toevoegen en marineren in een diepvriesdoos of zak. Bij het ontdooien zal de kip marineren (laat ontdooien in de koelkast)
- Koelkast: Bewaar de Tikka Masala afgedekt drie dagen in de koelkast.
- Diepvries: Bewaar de Indiase Kip Curry maximaal drie maanden in de vriezer. Laat het ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen: Verwarm de curry opnieuw in de magnetron of doe hem in een pan met een beetje extra water en verwarm opnieuw op medium hoog vuur.
Tina says
such a delicious recipe! love how flavor packed it is!
Andréa says
Thank you for your nice words.
meg says
I love a good tikka masala and this recipe did not disappoint. Thanks for another great recipe that I can share with my family.
Andréa says
Thank you!