8 heerlijke recepten die samen een uitmuntend Kerstmenu vormen. Met een tijdsplanning en boodschappenlijstje waarmee het Kerstdiner echt een makkelijk etentje wordt.
Wat een heerlijke gerechtjes kwamen er de afgelopen dagen voorbij. Dat vond ik zelf althans. En daarmee is een einde gekomen aan de recepten van het Kerstmenu.
En natuurlijk ook dit jaar een boodschappenlijstje en planning zodat je het kerstdiner zonder stress doorkomt. Dat zal zeker gaan lukken.
Op het blog stoppen we natuurlijk nog niet met Kerst. Ik heb zelfs nog een paar leuke thema's voor je op het programma. Vanaf morgen: kerstbakken. Maar ook lekkere Kerst / winter drankjes en een paar heerlijke ideeën voor het Kerstontbijt / brunch komen voorbij. Dat wordt smullen!
It's a good taste!
Kerst wrap up recepten en
Tijdsplanning
De recepten in de volgorde zoals je ze serveert:
- kerst amuse zalm met rucola olie
- uientaartje met tijm
- licht soepje van doperwtjes met rivierkreeftjes
- kerst scroppino
- kerst aardappel gratin, lekker slank
- geroosterde groenten ovenschotel
- Varkenshaas gevuld met appel en pistachenoten
- Grand dessert voor Kerst
📖 Recipe
Author:
Porties: personen
Ingrediënten
- 50 gram rucola
- 1 sjalotje
- 1 rode ui
- 1 bolletje knoflook
- 1 appel granny smith
- 4 limoenen
- 4 aardappels groot, vastkokend, en biologische
- 400 gram doperwten
- 1 courgette
- 4 tomaten roma
- 1 aubergine
- 2 venkelknollen
- 1 liter groentebouillon
- 200 ml olijfolie extra vierge
- 8 eetlepels kruidenolie
- 8 eieren
- 500 ml slagroom
- 1 liter melk
- 75 gram kaas
- 75 gram kaas oud
- 500 gram boter
- 125 gram rivierkreeftjes
- 100 gram gerookte zalmfilet
- 1 kg varkenshaasjes
- 3 zilveruitjes
- wasabi pasta
- toastje
- 2 velle n bladerdeeg
- pistache nootjes
- sesamzaadjes geroosterd
- 60 ml wodka
- 50 ml tartufetto
- 1 fles prosecco
- pepermunt extract
- vanille-extract
- 175 gram chocola puur
- 75 gram zuurstokken
- 1 blaadje gelatine
Voor de zelfgemaakte groentenbouillon*:
- 1 winterwortel
- 1 prei
- 1 ui
- 2 stengels bleekselderij
- 5 peperkorrels
- 2 takjes tijm
- 3 takjes peterselie
- 1 laurierblad
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
week tevoren
- Rasp de limoen. Bewaar het rasp met 1 theelepel suiker in de koelkast (in een afgesloten potje)
- Maak het limoenijs. Bewaar in de diepvries tot gebruik.
- Maak het zuurstokken ijs. Bewaar in de diepvries tot gebruik.
Een dag tevoren
- Maak de groentenbouillon
- maak de rucola olie voor de kerstamuse
- Maak het soepje van doperwtjes. Laat afkoelen naar kamertemperatuur en bewaar vervolgens in de koeling.
- Zet de prosecco en wodka koud.
- Maak de tartufetto mousse
In de ochtend
- Snijdt de zalmfilet in blokjes, bewaar tot gebruik in de koeling.
- Snijdt het zilveruitje in dunne plakjes, bewaar tot gebruik in de koeling.
- Steek het bladerdeeg uit en leg op de bakplaat. Bewaar tot gebruik afgedekt in de koeling.
- Bak de uiringen met tijm. Bewaar afgedekt bij kamertemperatuur.
- Schaaf de aardappel in dunne reepjes. Maak de aardappelgratin (zonder kaas) en bak 15 minuten in de oven). Laat afkoelen naar kamertemperatuur, schaaf de kaas erover en bewaar afgedekt in de koeling tot gebruik.
- Maak de geroosterde groentenovenschotel (nog zonder de kaas erover te raspen) en bak 15 minuten in de oven).Laat afkoelen naar kamertemperatuur, schaaf de kaas erover en bewaar afgedekt in de koeling tot gebruik.
- Maar de gevulde varkenshaas, bak de varkenshaas aan, laat afkoelen naar kamertemperatuur. Dek af met aluminiumfolie en zet in de koeling.
- Maak het beslag van de lava chocolade cake. Doe in de muffin vorm en zet tot gebruik in de koeling.
- Zet een karaf met water in de koeling zodat hij lekker koud is.
- Zet de witte wijn koud.
In de middag
- Zet 4 amuse lepels / schaaltjes, 4 kleine bordjes, 4 kleine soepkopjes, 4 spoom glazen, 4 borden en 4 dessert borden klaar.
- Leg ook een ijslepel erbij.
- Dek de tafel. Gebruik een rode wijnglas en een wit wijnglas. Een waterglas is ook aan te raden.
- Leg aan de rechterzijde van het bord (vanaf het bord gezien) 1 groot mes, 1 soeplepel en 2 kleine messen. Aan de linkerzijde (vanaf het bord gezien): 1 grote vork en 2 kleine vorken.
- Leg een servet op de borden.
- Decoreer de tafel met kaarsjes, kerstgroen enzovoort.
enkele minuten voor de zalm amuse
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
Net voor de zalm amuse
- Zet de bladerdeeg in de oven, 8 minuten
- Maak de zalmamuse door 1 theelepel rucola olie in het schaaltje te scheppen, daarop wat zalm, een toefje wasabi, een paar ringetjes ui en sesamzaad. Steek het toastje erachter.
Net voor de uientaartjes
- Verwarm het soepje op gemiddeld vuur
- Verwarm de uitjes kort tot ze net warm zijn.
- Snij het bladerdeeg doormidden en leg de ui ertussen. Serveer meteen.
Net voor de soep
- Zet de oven naar 180 graden Celsius
- Haal het limoen ijs uit de diepvries
- Schenk de soep in de kommetjes en doe er 1 eetlepel rivierkreeftjes in.
Net voor de scroppino
- Zet de varkenshaas in de oven. Die moet 40 minuten garen (iets langer ivm de lagere oventemperatuur)
- Zet de groenteschotel in de oven. Die moet nog 30 minuten garen.
- Zet de aardappeltjes in de oven. Ze moeten nog 25 minuten garen (iets langer vanwege lagere oventemperatuur).
- Schep een bolletje ijs in het glas. Schep er 1 eetlepel wodka op en serveer met de prosecco. Strooi er wat limoenrasp over en serveer meteen.
Net voor het hoofdgerecht
- Haal de varkenshaas uit de oven en laat 5 minuten rusten voor aansnijden. De groenten en aardappels kunnen rechtstreeks naar de tafel.
- Haal het ijs uit de diepvries.
- Zet de lava cakejes in de oven.
Net voor het dessert
- Schep op elk bord een bolletje ijs, een lava cake en een tartufetto mousse
Opmerkingen:
** niet via de link te bestellen: zuurstokken en pepermunt extract
Uit de eigen keukenkast:
tijm, suiker, Italiaanse kruiden, zout en peper, bloem en cacao poeder
Geef een reactie