Gevulde Varkenshaas met appel, pistachenoten en tijm, een mooie variant op de rollade. De vulling zorgt dat de varkenshaas heerlijk mals blijft en geeft een heerlijke textuur en smaak aan de varkenshaas. Een recept waar je hoge ogen mee gaat gooien als hoofdgerecht bij de feestdagen.
Gevulde Varkenshaas voor Kerst
Vroeger aten we, in ieder geval in mijn herinnering, elke kerst rollade, vooraf een zalm of garnalencocktail en als toetje een ijsrol. En als ik een rollade zie staat is dat voor mij nog steeds synoniem aan het kerstdiner.
Daardoor geïnspireerd heb ik deze varkenshaas gemaakt, die ik heb gevuld met appel en pistachenoten en die ik vervolgens net als een rollade heb opgerold en gebakken. Door de vulling bleef de varkenshaas heerlijk mals en de keuken rook heerlijk door de appel en nootjes.
Wij aten het met de slanke aardappel gratin en de geroosterde groenteovenschotel, wat een goede keuze bleek te zijn. Probeer het zelf!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 2 eetlepels roomboter
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 ui fijngesnipperd
- 1 appel in kleine blokjes. Een zure soort zoals Granny Smith, geschild, de kern eruit
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 3 eetlepels pistachenoten fijngehakt
- 1 kg varkenshaas dik, tussen de 750 gram en 1 kg (afhankelijk van je kerst diner gasten)
- zout en peper naar smaak
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 °C of 200 °C
- Smelt een eetlepel boter met een eetlepel olie in de pan.2 eetlepels roomboter, 2 eetlepels zonnebloemolie
- Fruit het uitje aan tot het glazig is op laag vuur en voeg dan de appelblokjes en tijm toe.1 ui, 1 appel, 1 theelepel gedroogde tijm
- Bak ongeveer 1 minuut en roer dan de pistachenootjes erdoor.3 eetlepels pistachenoten
- Haal het mengsel uit de pan en zet klaar in een kommetje.
- Snij de varkenshaas doormidden, maar niet door en door, zodat je hem nog kunt openklappen.1 kg varkenshaas
- Leg hem op de snijplank en leg er een plasticfolie over. Sla met een vleeshamer de varkenshaas plat, zodat hij een groter oppervlakte krijgen.
- Verdeel over het midden het appelmengsel en rol de varkenshaas op. Met een bindtouw maak je een rollade van het vlees.
- Bestrooi naar smaak met zout en peper.zout en peper
- Smelt het restant boter en olie in de pan en bak de varkenshaas aan tot hij een mooie bruine kleur heeft.
- Bestrijk een ovenschaal met olie. Leg de varkenshaas in de schaal en bak gedurende 25 tot 30 minuten in de oven.
- Bedek met aluminiumfolie en laat 5 minuten staan voor je het vlees aansnijdt.
Opmerkingen:
- Koelkast: Bewaar de varkenshaas afgedekt tot 2 dagen.
- Diepvries: Vries de gevulde varkenshaas met appel in een diepvrieszak of doos. Zo blijft hij tot 3 maanden houdbaar.
- Opwarmen: Doe het vlees in een ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en verwarm gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C.
Geef een reactie