Varkenshaas dat je zelf vult met heerlijke stukjes appel, pistache en tijm, een mooie Kerst variant voor de rollade. De smaak van de varkenshaas combineert heerlijk met de aardappelgratie en de geroosterde ovenschotel.
In mijn nostalgische bui keek ik mijn foto albums in. Mijn vader maakte op speciale momenten vaak foto's. En zo kwam ik veel foto's tegen van Sinterklaas, verjaardagen, Pasen, vakantie en natuurlijk Kerstmis.
Samen met mijn broertje stond ik elk jaar in onze mooie nieuwe kleren voor de kerstboom, die mijn moeder al begin December (Sinterklaas had zijn hielen net gelicht) al opzette. Super leuk omdat het een jaarlijkse traditie was, die zeker tot mijn twaalfde is volgehouden. Hier en daar zaten er foto's bij, waar mijn broer en ik op de slee zaten (heerlijk een witte kerst) of aan het kerstdiner. Het bracht weer warme herinneringen aan de kerstdiners boven.
Zoals ik gisteren al blogde maakte mijn moeder vaak een rollade. Daardoor geïnspireerd heb ik deze varkenshaas gemaakt, die ik heb gevuld met appel en pistachenoten en die ik vervolgens net als een rollade heb opgerold en gebakken. Door de vulling bleef de varkenshaas heerlijk mals en de keuken rook heerlijk door de appel en nootjes.
Wij aten het met de slanke aardappel gratin en de geroosterde groente ovenschotel, wat een goede keuze bleek qua smaak.
Omdat...
- je de varkenshaas gaat vullen, probeer je een mooi dik stuk te krijgen. Daardoor kun je het goed vullen en dichtmaken.
- je de varkenshaas eerst dichtschroeit voor je het in de oven zet, hou je de sappen binnen en krijgt het een heerlijke smaak aan de buitenkant.
- je de appels kookt, maar geen appelmoes wilt is het van belang dat je een vaste appel gebruikt. In dit geval heb ik de granny smith gebruikt, die licht zuur en toch ook zoet is.
Recept varkenshaas gevuld met appel en pistachenoten
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!Â
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlvarkenshaas gevuld met appel en pistachenoten
Apparatuur
- hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
- koekenpan 26 cm
- vleeshamer
- bindtouw
- ovenschaal
Ingrediënten
- 2 eetlepels boter
- 2 eetlepels olie
- 1 ui (fijngesnipperd)
- 1 appel ( in kleine blokjes, brunoise. Een zure soort zoals Granny Smith, geschild, de kern eruit)
- 1 theelepel tijm
- 3 eetlepels pistache nootjes (fijngehakt)
- 1 kg varkenshaas ( dik, tussen de 750 gram en 1 kg (afhankelijk van je kerst diner gasten))
- zout en peper ( naar smaak)
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
- Smelt 1 eetlepel boter met 1 eetlepel olie in de pan.
- Fruit het uitje aan tot het glazig is op laag vuur en voeg dan de appelblokjes en tijm toe.
- Bak ongeveer 1 minuut en roer dan de pistache nootjes erdoor.
- Haal het mengsel uit de pan en zet klaar in een kommetje.
- Snij de varkenshaas doormidden, maar niet door en door, zodat je hem nog kunt openklappen.
- Leg hem op de snijplank en leg er een plastic folie over.
- Sla met een vleeshamer de varkenshazen plat, zodat ze een groter oppervlakte krijgen.
- Verdeel over het midden het appel mengsel en rol de varkenshaas op.
- Met een bindtouw maak je een rollade van het vlees.
- Bestrooi naar smaak met zout en peper.
- Smelt de boter met het restant olie in de pan en bak de varkenshazen aan tot ze een mooie bruine kleur hebben.
- Leg de varkenshaas in een ovenschaal die je insmeert met olie en bak gedurende 25 tot 30 minuten in de oven.
- Laat 5 minuten staan voor je ze aansnijdt.
Geef een reactie