Voor het kerstmenu maakte ik dit heerlijke aardappel gratin recept, de lekkere slanke versie. Zonder slagroom en daarom lekker licht en in mooie één persoons vormpjes. Feestelijk toch!
Bij het hoofdgerecht dit jaar serveerde ik als bijgerecht deze heerlijke aardappel gratin. De dunne schijfjes aardappel zijn heerlijk gegaard in de oven. Ze zijn overgoten met een heerlijke kruiden olie en geraspte kaas. Voor de extra slanke dressing neem je een 30+ kaas. En het doet niets af aan de smaak. Een top receptje dus!
Omdat...
- de aardappels goed gaar moeten zijn, neem je vaste aardappels die je heel dun schaaft.
- je ziet dat de kaas op de gratin te vlug bruin wordt, dek je hem af met aluminiumfolie.
- je geen kruidenolie in de kast hebt staan maak je hem eenvoudig zelf door wat olijfolie te verwarmen met kruiden zoals: rozemarijn, tijm of oregano. Laat het warm worden, draai het vuur uit en laat een uurtje staan, zeef de olie en gebruik hem dan.
Recept Aardappel gratin, lekker slank
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
- 4 ramekins of ovenschaaltjes
- Rasp
- kwastje
Ingrediënten
- 8 eetlepels kruidenolie met Italiaanse kruiden: rozemarijn, tijm of oregano
- 4 aardappels vastkokend en biologisch
- 75 gram kaas
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
- Bestrijk de binnenkant van de ramekin dun met olie.
- Schaaf de aardappels in dunne schijven.
- Leg de aardappelschijfjes in een rondje in de schaal.
- Bestrijk de bovenzijde met de kruidenolie en besprenkel de aardappels met het restant olie.
- Rasp de kaas en verdeel de kaas over de aardappels.
- Zet 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Wanneer de kaas te snel verkleurt, dek je de ramekins af met aluminiumfolie.
Geef een reactie