Een romige chocolade mousse, kerst zuurstokken ijs en een lava chocolade cake, dit is een grand dessert met een hoofdletter G. En de recepten krijg je hier.
In plaats van 1 groot dessert heb ik dit jaar gekozen voor een grand dessert met 3 verschillende (kleine) toetjes. De chocolade mousse smelt op je tong, het kerst zuurstokken ijs is zoet met een frisse mint smaak en de warme lava chocolade cake is... verrukkelijk.
En hoewel het lastig oogt en misschien wel lijkt of het heel veel werk is valt dat reuze mee. Je kunt het juist heel erg goed voorbereiden. Het enige wat je moet doen is het ijs op tijd uit de diepvries te halen en de cakejes op tijd in de oven zetten (het beslag maak je in de ochtend en bewaar je in de koeling). Dat moet toch gaan lukken.
Omdat...
- er chocolade likeur in dit recept wordt gebruikt is dit recept niet zo geschikt voor kinderen. Gebruik dan liever romige chocolademelk als vervanging.
- je de mousse en het ijs al de dag eerder kunt maken bespaart je dat heel veel stress. Het beslag voor de lava cakejes kun je in de ochtend maken en bewaar je tot gebruik in de koeling.
- je geen chocolade likeur aan kunt komen, gebruik je baileys of sheridan's.
- dit een grand dessert is maak je de toetjes in kleine vormpjes en amuse schaaltjes op.
Recept: Grand dessert

Heb je een lekker recept via mijn blog gemaakt? Deel je foto's via Instagram, twitter of Facebook met #byAndreaJanssen. En wil je geen recept, nieuwtjes en winacties meer missen? Volg dan mijn Instagramen Facebookkanaal.
📖 Recipe
RECEPTKAART
Romige chocolademousse met een tic.
Ingrediënten
- 1 blaadje gelatine
- 300 ml slagroom
- 100 gram suiker
- 2 eetlepels cacaopoeder
- 50 ml chocolade likeur
- 1 theelepel vanille-extract
Instructies
- Week de gelatine in het water tot hij zacht is.1 blaadje gelatine
- Verwarm 50 ml slagroom tot hij bijna kookt. Zet het vuur op. Haal de gelatine uit het water en knijp hem uit. Los de gelatine op in de room.300 ml slagroom
- Laat 10 minuten licht afkoelen.
- Klop de rest van de slagroom, met de suiker en de cacaopoeder tot hij stijf is, schenk terwijl je blijft mixen het vanille-extract, gelatinemengsel en de chocolade likeur toe. Mix tot alles goed gemengd is.100 gram suiker, 2 eetlepels cacaopoeder, 50 ml chocolade likeur, 1 theelepel vanille-extract
- Schenk in de amuse dessert glaasjes en laat tenminste 3 uur opstijven.
Voedingswaarde
📖 Recipe
RECEPTKAART
Kerst zuurstok ijs
Ingrediënten
- 250 ml melk
- ⅛ theelepel zout
- 150 gram suiker
- 5 eigelen
- 500 ml slagroom
- 1 theelepel pepermunt extract
- 75 gram kerst zuurstokken, verkruimeld
Instructies
- Doe de melk en het zout in een pannetje en terwijl je roert laat je het aan de kook komen.250 ml melk, ⅛ theelepel zout
- Ondertussen klop je de eigelen met de suiker met de garde los tot ze lichtgeel van kleur zijn.150 gram suiker, 5 eigelen
- Voeg de hete melk in een dun straaltje toe, terwijl je blijft kloppen.
- Doe de custard terug in de pan, op laag vuur, en roer met een houten spatel tot de custard begint in te dikken. Hij is voldoende dik als je met je vinger een streep over de lepel kunt trekken en de streep niet meteen dicht vloeit. Zet het vuur uit.
- In een schaal schenk je de slagroom en zet een zeef op de schaal.500 ml slagroom
- Schenk de custard door de zeef en meng de slagroom met de custard.
- Leg een plasticfolie op de custard en laat 1 uur in de koelkast afkoelen.
- Klop met de mixer 1 – 2 minuten tot het mengsel goed schuimig wordt.
- Meng het pepermuntextract en de verkruimelde zuurstokken door de room en schenk in een diepvriesbak.1 theelepel pepermunt extract, 75 gram kerst zuurstokken
- Zet de bak in de diepvries en laat het ijs minstens 4 uur staan tot het goed bevroren is.
Voedingswaarde
📖 Recipe
RECEPTKAART
Lava chocolade cakejes
Ingrediënten
- 3 eigelen
- 3 eieren
- 80 gram suiker
- 175 gram pure chocolade
- 175 gram boter
- 30 gram bloem
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 ℃.
- Vet een muffinvorm in met olie.
- Klop in een schaal de eigelen, eieren en suiker schuimig.3 eigelen, 3 eieren, 80 gram suiker
- Zet een pan met water op het vuur en hang daar een vuurvaste kom boven.
- Smelt de chocolade met boter in de kom en meng dat met een spatel door het ei.175 gram pure chocolade, 175 gram boter
- Zeef vervolgens de bloem boven het eimengsel en meng dat met een spatel goed door elkaar.30 gram bloem
- Schep met een ijsschep het beslag in de vorm en bak de cakejes 12 minuten in de oven.
Geef een reactie