Deze Indonesische spekkoek is de ULTIEME laagjes taart waarbij een kruidige cake laag (die smaakt naar Speculaas) wordt afgewisseld met een naturel laag. En dat ziet er niet alleen mooi uit, maar dat smaakt ook super lekker. Ik kan er geen genoeg van krijgen en jij vast ook niet!
Deze spekkoek zul je superlekker vinden. Niet te zoet, de kruiden goed op elkaar afgestemd en zo smeuïg en zacht. En... het is veel makkelijker dan het lijkt (maar dat zeggen we verder tegen niemand)...
Een origineel spekkoek recept
Deze heerlijke lekkernij, die een combinatie lijkt tussen een cake en taart, maar dan met crêpes, stond al enige tijd op mijn verlanglijstje om eens zelf te maken. Ik had het inmiddels al zo vaak geproefd, maar het leek me best een uitdaging om daar zelf mee aan de slag te gaan.
Net als de Griekse baklava, een Engelse trifle, en de Italiaanse tiramisu een klassieke zoete lekkernij en dit keer uit de Indonesische keuken. Soms gegeten op verjaardagen, tijdens de feestdagen of een bruiloft. Als je wat te vieren hebt pak je hiermee zeker uit.
Ik maakte deze spekkoek als uitdaging voor de Swiepswoepswap georganiseerd door Mandy and More. Ik kreeg het blog van Suzanne van Laundryfood toegewezen. Wat een leuk blog vol heerlijke recepten. De keuze was echt heel moeilijk, tot ik de spekkoek tegenkwam. Suzanne maakte hem met chocola, maar ik wilde een meer authentiek recept en heb dat weggelaten. Dit recept stond al lang op mijn bucket list, dus daarmee weer een recept afgevinkt.
Een heerlijke zelfgebakken spekkoek. Kruidige zoete laagjes in twee kleuren, die je blijft afwisselen. Het geeft een smeuïge, zachte cake vol smaak!
Jump to:
De geschiedenis van de spekkoek
Nu vraag je je misschien af hoe de spekkoek is ontstaan? Nou daar doen verschillende verhalen de ronde over. Het eerste is dat Nederlanders die in Nederlands-Indië woonden de Nederlandse speculaas zo erg misten dat aan deze cake koekkruiden zijn toegevoegd om dat feestdagen gevoel (de tijd dat speculaas zo populair is) te krijgen.
Aan het recept voor de Indonesische Lapis Legit, laagjescake, zijn deze kruiden toegevoegd. Het recept is vervolgens meegenomen naar Nederland en is daar bekend door het hele land.
Een tweede verhaal is dat het eigenlijk een afgeleide is van de Duitse Baumkuchen, wat een soort van laagjes cake is. Deze cake wordt namelijk opgerold waardoor je ringen krijgt. En dat ziet er uit als de jaarringen in een boomstam (daarom het woord Baumkuchen).
En dan zijn er nog verhalen dat de laagjescake afkomstig is uit de Portugese koloniën in Azië waar het onder de naam Bebinca bekend is.
Zoals wel vaker zullen we het wel nooit zeker weten, maar dat maakt deze lekkernij niet minder lekker.
- Boter - Gebruik boter voor dit recept en zeker geen vervangers. De boter moet bij kamertemperatuur zijn, dan is het beslag beter van structuur.
- Eieren - In dit recept wordt het eigeel van het eiwit gescheiden. Ik gebruik daarbij altijd drie kommen. Eén voor het eiwit, één voor de dooiers en de laatste gebruik ik om het ei boven te breken. Er mag namelijk in geen geval eigeel bij de eiwitten komen. Anders kun je de eiwitten niet meer stijf kloppen. Door de eieren boven een kom te breken, kun je eventueel het eiwit met een streepje eigeel wegdoen (of er een lekker gebakken eitje van maken).
- Kruidnagel, nootmuskaat, kardemom, en kaneel - De specerijen in deze spekkoek en deze worden ook gebruikt in een koekkruiden mengsel.
Stap 1 - Klop de boter, eigelen en suiker luchtig
- Doe de boter in een kom en mix drie minuten op hoge snelheid tot hij luchtig is.
- Voeg de eigelen toe aan de boter en meng nog eens twee minuten.
- Schep de suiker theelepel voor theelepel, terwijl je blijft mixen door het boter-ei mengsel.
- Meng alles daarna nog eens een minuut op hoge snelheid door.
Stap 2 - Maak het beslag
- Klop de eiwitten stijf. Gebruik een vetvrije kom en mixhaken en zorg dat er geen eigeel in je eiwit zit. Anders krijg je je eiwitten nooit stijf.
- Doe ⅓ deel van het eiwit bij het botermengsel en meng met een spatel er voorzichtig door zodat het eiwit aan het beslag went. Meng tot het eiwit is opgenomen.
- Voeg nu ook de rest van het eiwit toe en meng voorzichtig (zodat het beslag zo luchtig mogelijk blijft).
- Schep nu de bloem schepje voor schepje bij het beslag, terwijl je het er voorzichtig doormengt.
Stap 3 maak het beslag met specerijen
- Verdeel het beslag over twee kommen.
- Voeg aan de eerste kom kaneel en gemalen kruidnagel toe.
- Doe ook de kardemom en nootmuskaat bij het beslag in de eerste kom.
- Meng dit voorzichtig door het beslag met een spatel tot het goed gemengd is.
Stap 4 - Maak de lagen en bak de spekkoek
- Smeer de springvorm in met boter. Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier.
- Verdeel ongeveer 6 tot 8 eetlepels beslag zonder kruiden over de bodem. Spreid uit met een palet mes of de achterkant van een lepel. Zet gedurende 4 minuten in het midden van een voorverwarmde oven van 180 °C (onder- en bovenwarmte). Haal uit de oven.
- Zet de grill nu aan in de oven. Verdeel 6 tot 8 eetlepels gekruid beslag over de eerste laag en schuif de springvorm weer terug de oven in. Bak vier minuten tot het beslag vast is. Haal uit de oven.
- Ga nu verder met eenzelfde hoeveelheid naturel beslag, vier minuten bakken en vervolgens gekruid beslag, vier minuten bakken. Herhaal dat tot het beslag op is. Na de vierde laag zet je de springvorm lager in de oven. Zet de oven weer aan op 150 °C onder- en bovenwarmte. Dek de cake af met aluminiumfolie en bak nog 15 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen naar kamertemperatuur. Verwijder dan de springvorm. Serveer de spekkoek in plakjes.
- Chocolade spekkoek - Om de lagen bruiner te krijgen en een hint van chocola te krijgen kun je cacao aan de gekruide laag toevoegen. Voeg 2 eetlepels cacao toe (ongezoet). Voeg aan de naturel laag 1 eetlepel vanillesuiker toe.
- Pandan spekkoek - Verdeel het beslag over drie kommen. Voeg aan de eerste kom niets toe (zoals in dit recept), aan de tweede kom de kruiden en aan de derde kom ½ theelepel pandan extract. Pandan extract geeft een groene kleur, smaakt een beetje nootachtig en zoet. Het wordt ook wel de Aziatische vanille genoemd. Je kunt het bij de Toko verkrijgen. Maak de cake door de drie lagen af te wisselen.
- Vervang alle kruiden door 2 eetlepels koekkruiden.
- Niet direct een vervanging, maar ook erg lekker, voeg een theelepel gemalen anijs aan het beslag toe.
- Bewaar bij kamertemperatuur, luchtdicht verpakt. Zo blijft het tot drie dagen goed.
- Vries de spekkoek (of een deel van de spekkoek) in. Verpak het in een diepvriesdoos of zak. De spekkoek blijft tot twee maanden goed in de diepvries.
- Een goede handmixer is noodzakelijk bij bakken en zeker bij dit recept. Deze mixer heeft voldoende vermogen om zowel het eiwit te kloppen als de boter luchtig te kloppen.
- Deze springvorm van 26 cm doorsnede geleidt de warmte goed zodat de spekkoek overal even gaar wordt. Hij heeft een antiaanbaklaag, waardoor hij goed schoon is te krijgen.
- Met deze spatel meng je de eiwitten en de bloem voorzichtig door het deeg. Daardoor blijft het heel luchtig. En een tweede voordeel, met deze spatel kun je je schaal ook goed leegscheppen en schrapen.
- Gebruik alle ingrediënten bij kamertemperatuur. Boter en eieren nemen meer lucht op bij kamertemperatuur. Daardoor wordt de cake smeuïger.
- Wil je aan de buitenzijde de lagen goed zien, snij dan een dun laagje van de rand van je cake.
- Gebruik een vetvrije, schone kom en schone mixhaken voor het kloppen van de eiwitten. En zorg er ook voor dat er geen ei-geel (zelfs geen minieme hoeveelheid) bij het eiwit terecht komt. Vet zorgt ervoor dat de eiwitten niet meer stijf geklopt kunnen worden.
- Blijf in de buurt van de grill. Iedere grill is anders en heeft zijn eigen vermogen. De tijd is een richtlijn, maar hou een oogje in het zeil, zodat het niet verbrandt.
- Begin met het bakken van de spekkoek in het midden van de oven. Doordat de cake steeds hoger wordt door de lagen, moet je hem na laag vier op de laagste stand in de oven zetten. Anders verbrandt het.
- Krijg je het beslag niet goed uitgesmeerd, laat het dan een minuutje staan. De boter in het beslag zal iets smelten door de warme cake en je kunt het uitstrijken zonder dat je de vorige laag beschadigt.
- Bij dit recept kun je geen heteluchtoven gebruiken. De cake wordt dan te droog. Gebruik oven- en bovenwarmte in combinatie met een grill.
Nee zeker niet. Het spek komt waarschijnlijk doordat de afgewisselde lagen eruit zien als doorregen spek.
Officieel moeten er minimaal 13 laagjes in een spekkoek zitten. Maar je kunt de laagjes ook wat dikker maken (dan duurt het maken van dit recept minder lang). Of je kiest er voor om nog meer lagen te maken. Maak de laagjes niet te dun (minimaal 2 mm) anders droogt de cake te veel uit.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- onder- en bovenwarmte oven, inclusief grill stand
Ingrediënten
- 500 gram roomboter ongezouten, wat extra om de springvorm in te vetten
- 10 eigelen maat L
- 500 gram suiker fijn
- 10 eiwitten maat L (er mag geen eigeel aanwezig zijn)
- 275 gram bloem
- 2½ eetlepel kaneel gemalen
- 1½ theelepel kruidnagel gemalen
- 1½ theelepels nootmuskaat gemalen
- 1½ theelepel kardemom poeder
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op onder- en bovenwarmte 180 °C.
- Smeer een springvorm van 26 cm in met boter. Leg een bakpapier op de bodem.
- Klop de boter vijf minuten met een mixer op de hoogste stand.500 gram roomboter
- Voeg de eigelen toe aan de boter en mix twee minuten.10 eigelen
- Schep de suiker, terwijl je mixt, schepje voor schepje bij het botermengsel. Wanneer alle suiker is toegevoegd mix je nog een minuut door.500 gram suiker
- Klop in een schone, vetvrije kom met schone mixhaken de eiwitten tot ze stijf zijn.10 eiwitten
- Schep ⅓ van het stijve eiwit bij het botermengsel en meng voorzichtig met de spatel door elkaar. Zo kan het mengsel wennen aan de luchtige eiwit. Meng tot het goed gemengd is.
- Doe nu ook de rest van het eiwit in de schaal en meng voorzichtig door het beslag.
- Spatel, lepel voor lepel, de bloem door het beslag. Wanneer je klaar bent verdeel je het beslag over twee kommen.275 gram bloem
- Doe de kruiden, de kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en kardemom, in de eerste kom en meng voorzichtig met de spatel door.2½ eetlepel kaneel, 1½ theelepel kruidnagel, 1½ theelepels nootmuskaat, 1½ theelepel kardemom
- Schep 6 tot 8 eetlepels van het beslag zonder kruiden in de springvorm. Zet de springvorm in het midden van de oven en bak gedurende vier minuten.
- Zet de oven nu op de grill stand.
- Schep 6 tot 8 eetlepels van hete beslag met kruiden op de vorige laag. Zet onder de grill en bak vier minuten. Haal eruit en maak een nieuwe laag met het naturel beslag.
- Blijf dit herhalen tot het beslag op is. Zet na de vierde laag de springvorm op de laagste stand van de oven. Zet de oven na het bakken van de laatste laag op 150 °C onder- en bovenwarmte.
- Dek nu de springvorm af met aluminiumfolie. Zet de vorm vijftien minuten terug in de oven. Haal eruit en verwijder de aluminiumfolie.
- Laat afkoelen naar kamertemperatuur en verwijder dan de springvorm.
Opmerkingen:
2. - Kruiden - Vervang alle kruiden door 2 eetlepels koekkruiden. 3. - Anijs Ook erg lekker, voeg een theelepel gemalen anijs aan het kruidenbeslag toe. 4. - Tips
- Gebruik alle ingrediënten bij kamertemperatuur. Boter en eieren nemen meer lucht op bij kamertemperatuur. Daardoor wordt de cake smeuïger.
- Wil je aan de buitenzijde de lagen goed zien, snij dan een dun laagje van de rand van je cake.
- Gebruik een vetvrije, schone kom en schone mixhaken voor het kloppen van de eiwitten. En zorg er ook voor dat er geen ei-geel (zelfs geen minieme hoeveelheid) bij het eiwit terecht komt. Vet zorgt ervoor dat de eiwitten niet meer stijf geklopt kunnen worden.
- Blijf in de buurt van de grill. Iedere grill is anders en heeft zijn eigen vermogen. De tijd is een richtlijn, maar hou een oogje in het zeil, zodat het niet verbrandt.
- Begin met het bakken van de spekkoek in het midden van de oven. Doordat de cake steeds hoger wordt door de lagen, moet je hem na laag vier op de laagste stand in de oven zetten. Anders verbrandt het.
- Krijg je het beslag niet goed uitgesmeerd, laat het dan een minuutje staan. De boter in het beslag zal iets smelten door de warme cake en je kunt het uitstrijken zonder dat je de vorige laag beschadigt.
- Bij dit recept kun je geen heteluchtoven gebruiken. De cake wordt dan te droog. Gebruik oven- en bovenwarmte in combinatie met een grill.
- Bewaar bij kamertemperatuur, luchtdicht verpakt. Zo blijft het tot drie dagen goed.
- Vries de spekkoek (of een deel van de spekkoek) in. Verpak het in een diepvriesdoos of zak. De spekkoek blijft tot twee maanden goed in de diepvries.
Geef een reactie