Vandaag een bijzonder Indisch dessert. Een mawa cake, licht zoet en met een heerlijk tintje kardemom. Wat een heerlijk recept voor een toetje.
Het is weer Daring Baker tijd en deze keer een Indiase cake. Dat is wel erg speciaal en erg onbekend.
Het meest bijzondere ingredient was volgens mij toch wel dat je de melk inkookt tot een karamel kleurige substantie. Ik had iets van een gecondenseerde melksmaak verwacht, maar dat was zeker niet het geval. Het was veel minder zoet. Alleen moet je er wel voor zorgen dat je op het einde bij de pan blijft om aanbranden te voorkomen.
Verder was de cake erg lekker. De kardemom gaf het zeker een Indisch tintje en hij was licht vochtig en mooi smeuïg. Van mij krijgt hij een dikke 8.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Mawa cake
Ingrediënten
Mawa
- 1 liter melk, volle
Cake
- 115 gram boter , ongezouten op kamertemperatuur
- 1 portie mawa
- 280 gram suiker
- 3 eieren, maat L
- 6 kardemom peulen , Verpulveren met de vijzel en vliesjes eruit halen
- 4 eetlepels maizena
- 240 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- ¼ theelepel zout
- 120 mL melk
- 20 cashewnoten
Instructies
Mawa
- Neem een grote koekenpan, het liefst met een anti-aanbaklaag.
- Giet de melk in de pan en breng de melk aan de kook.
- Zet het vuur gemiddeld en laat, door het vocht te verdampen, de melk inkoken tot ongeveer 250 mL.
- Zet het vuur laag en blijf daarbij roeren tot er klontjes ontstaan.
- Roer, zeker op het einde, goed door om aanbranden te voorkomen.
- De Mawa mag er wel vochtig uitzien, maar er mag geen los vocht meer in de pan liggen. Dit is het moment dat de Mawa klaar is.
Cake
- Laat de Mawa afkoelen tot kamertemperatuur.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Meng met de mixer op hoge snelheid de boter, Mawa en suiker luchtig.
- Klop de eieren er één voor één doorheen. Voeg het volgende ei pas toe als het eerste is opgenomen.
- Schenk de melk erbij en klop nogmaals goed door.
- Meng met een vork in een tweede kom de maizena, bakpoeder, bloem, gemalen kardemom en zout.
- Verlaag de snelheid van de mixer naar gemiddeld en meng het maizena mengsel door het Mawa mengsel.
- Gebruik een springvorm van 20 cm doorsnede en vet die in met boter.
- Leg bakpapier op de bodem van de springvorm.
- Giet het deeg in de vorm en strijk het glad met een spatel of de achterkant van een lepel.
- Verdeel de cashewnoten over het beslag.
- Zet de vorm in de oven.
- Na 30 minuten bedek je de bovenzijde met aluminiumfolie, zodat het niet te bruin wordt.
- Laat vervolgens nog 30 minuten bakken.
- Controleer met een cakepen of een satéprikker of hij gaar is. Wanneer je de prikker er insteekt en hij komt er droog uit, dan is de cake klaar.
- Laat de cake 10 minuten in de vorm rusten en verwijder deze vervolgens.
- Laat de cake op een rooster afkoelen naar kamertemperatuur.
Geef een reactie