Sappige en smaakvolle gehaktballetjes gestoofd in een heerlijke Teriyaki saus. Een makkelijk recept met de heerlijke smaken uit de Japanse keuken. Ga jij deze teriyaki gehaktballetjes eten als avondeten met rijst of serveren als hapje op het volgende feestje?

Ik leerde de Japanse keuken pas op latere leeftijd, toen ik al verkering had, kennen. Het was geen keuken die wij thuis kenden. Maar na de eerste keer was ik verkocht. En is de Japanner één van mijn favoriete keukens geworden. De bereiding op de Tepanyaki plaat, de pure smaken, het is elke keer weer een feestje.
En Teriyaki is toch wel één van de bekendste recepten uit deze wereldkeuken. En vandaag maak ik lekkere gehaktballetjes die gestoofd zijn in de Teriyaki saus. Echt zo lekker, dat ik het recept vandaag met jullie deel!
Wat is teriyaki?
Teriyaki is een kookmethode uit de Japanse keuken waar vis of vlees wordt gebakken (Yaki) in een marinade waarin andere sojasaus, suiker en rijstwijn zijn verwerkt. Daardoor krijgt het een mooie glans (Teri).
Je kunt teriyaki saus kant-en-klaar kopen, maar als je dit recept hebt gemaakt zie je hoe makkelijk het is (en dat het echt zo veel lekkerder smaakt!).
Ingrediënten gehaktballetjes in Teriyaki saus
Een volledige lijst met ingrediënten kun je terugvinden aan het eind van dit blog. (N.B. normaal zie je hier een mooie foto van de ingrediënten, maar toen ik aan het filmen was, ben ik dit glad vergeten. Nog zo’n notitie op mijn to do list 😉
- Rundergehakt - In dit recept is rundergehakt gebruikt. Maar je kunt ook half-om-half gehakt of kipgehakt gebruiken. Zorg ervoor dat je naturel (ongekruid) gehakt gebruikt. Je voegt al voldoende specerijen toe om smaak aan de balletjes te geven.
- Zoete chilisaus - Dat is kant-en-klaar te koop in de supermarkt. Het geeft een pitje, maar doordat het een beetje zoet is, vlamt het de pan niet uit. Wil je meer pit, voeg dan ½ theelepel sriracha toe.
- Saké - Dit is een Japanse rijstwijn en is onderdeel van de saus. Heb je geen saké, dan kun je ook droge sherry gebruiken.
- Soja saus - Gebruik zoute sojasaus (Asin) of Japanse Sojasaus. Geen Ketjap Manis of Medja, dan wordt de saus te zoet.
- Donkerbruine basterdsuiker - Aan deze suiker is molasse toegevoegd wat een karamel smaak geeft. En dat geeft deze saus net wat meer diepte.
Bereiding gehaktballetjes Teriyaki
Een recept dat je makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.

- Pak een grote schaal en doe daar het gehakt in. Doe daar de reepjes bosui, uitgeperst knoflook, ei, paneermeel, zout, gemberpoeder, sesamolie en zoete chilisaus bij. Kneedt tot alles net gemengd is (niet te lang anders worden de gehaktballetjes te vast).
- Rol van het gehakt kleine balletjes met een doorsnede van ongeveer 3 cm. Meng in een sauspannetje water, saké, uitgeperste knoflook, bruine suiker en sesamolie en breng langzaam aan de kook. Meng de maizena met water tot een papje en doe dat in het sauspannetje. Laat 1 minuut doorkoken, terwijl je roert en zet dan het vuur uit.
- Verhit wat olie in de pan en bak de gehaktballetjes aan alle kanten bruin.
- Schenk de teriyaki saus bij de gehaktballetjes en breng aan de kook. Zet het vuur laag en leg een deksel op de pan. Laat 25 minuten sudderen in de saus. Check af en toe tussendoor en voeg wat extra water toe als de saus te dik wordt. Serveer de gehaktballetjes met de overgebleven bosui.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Video
RECEPTKAART
Teriyaki Gehaktballetjes met Heerlijke Saus
Ingrediënten
Gehaktballetjes
- 500 gram rundergehakt
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 2 stengels lente-ui, in reepjes
- 1 ei , maat L
- 50 gram paneermeel
- 1 theelepel zout
- ½ theelepel gember
- 1 theelepel sesamolie
- 1 theelepel zoete chilisaus
- 2 eetlepels zonnebloemolie
Teriyaki Saus
- 200 ml water
- 4 eetlepels sake
- 3 teentjes knoflook, uitgeperst
- 100 ml soja saus, Asin of Japanse sojasaus
- 50 gram donkerbruine basterdsuiker
- 2 theelepels sesamolie
- 1 eetlepel maizena
Garnering
- 1 stengel lente-ui, in reepjes
- 2 theelepels sesamzaad, (optioneel)
Instructies
Gehaktballetjes
- Meng in een kom het gehakt, de knoflook, lente-ui, ei, paneermeel, zout, gember, sesamolie en zoete chilisaus.500 gram rundergehakt, 2 teentjes knoflook, 2 stengels lente-ui, 1 ei, 50 gram paneermeel, 1 theelepel zout, ½ theelepel gember, 1 theelepel sesamolie, 1 theelepel zoete chilisaus
- Kneed tot alles goed gemengd is, maar niet te lang anders worden de gehaktballen te vast van structuur.
- Verwarm de olie in een pan.2 eetlepels zonnebloemolie
- Rol balletjes van het gehakt en bak die snel aan alle zijden bruin (ze hoeven nog niet gaar te zijn).
Teriyaki Saus
- In een sauspannetje meng je de ingrediënten voor de saus: water, saké, knoflook, soja saus, bruine suiker en de sesamolie en breng die langzaam aan de kook.1 theelepel sesamolie, 200 ml water, 4 eetlepels sake, 3 teentjes knoflook, 100 ml soja saus, 50 gram donkerbruine basterdsuiker, 2 theelepels sesamolie
- Meng de maizena met drie eetlepels water en schenk dat bij de saus. Laat het nog 1 minuut doorkoken tot de saus iets indikt en draai dan het vuur uit.1 eetlepel maizena
- Schenk de saus bij de balletjes, doe de deksel op de pan en laat de gehaktballetjes 20 tot 25 minuten sudderen in de saus.
- Kijk tussendoor en voeg eventueel wat water toe als het teveel indikt.
Serveren
- Serveer de gehaktballetjes met de lente-ui reepjes. Je kunt het ook nog garneren met geroosterde sesam.1 stengel lente-ui, 2 theelepels sesamzaad
Opmerkingen
2. - Rundergehakt Dit kun je ook vervangen door half-om-half gehakt of kipgehakt. Zorg ervoor dat je naturel (ongekruid) gehakt gebruikt. Je voegt al voldoende specerijen toe om smaak aan de balletjes te geven. 3. Zoete chilisaus - Kant-en-klaar te koop in de supermarkt. Het geeft een pitje, maar doordat het een beetje zoet is, vlamt het de pan niet uit. Wil je meer pit, voeg dan ½ theelepel sriracha toe. 4. Saké - Dit is een Japanse rijstwijn en is onderdeel van de saus. Heb je geen saké, dan kun je ook droge sherry gebruiken. 5. Soja saus - Gebruik zoute sojasaus (Asin) of Japanse Sojasaus. Geen Ketjap Manis of Ketjap Medja, dan wordt de saus te zoet. 6. Bewaren -
- Koelkast - Je kunt deze gehaktballetjes afgedekt 3 dagen in de koelkast bewaren. Warm ze op in de saus
- Diepvries - Deze gehaktballetjes kun je ook prima invriezen. Bewaar ze in een diepvriesdoos met saus. Laat ontdooien in de koelkast. Verwarm ze op laag vuur tot ze warm zijn. Bestrooi met wat verse lente-ui voor dat je het gaat serveren.
Marga says
Geweldig lekker, gisteren voor 100 mensen gemaakt. 360 ballen. Flinke klus maar was het waard. Iedereen laaiend enthousiast, wat een heerlijke smaken. Dank je voor dit heerlijke recept.
Andréa says
Leuk om te horen! Is inderdaad een heerlijk hapje voor een feest!
Monique says
Vandaag dit recept alvast voorgeproefd ter voorbereiding van een feest. Het was heerlijk dus dit gaat op tafel komen! Dank voor het delen van dit verrukkelijke recept.
Andréa says
Wat leuk te horen Monique. En een superleuk feest gewenst!