Een heerlijk knapperig focaccia brood met een topping van de lekkerste smaakmakers: gekarameliseerde rode ui, knoflookboter en verse kruiden. Een heerlijk recept.
Wij serveren altijd brood bij de BBQ. Vaak een stokbrood al dan niet gevuld met kruidenboter. Een uienbrood of een Turks brood wordt hier ook vaak neergezet. Met allerlei lekkere smaakmakers zoals knoflookboter, kruidenboter of een heerlijke pesto. Maar wat nu als je brood al zo lekker is dat dat niet meer nodig is?
Focaccia met een heerlijke topping
Dus maakte ik voor de American style BBQ deze heerlijke focaccia belegt met gekarameliseerde rode ui, knoflookboter en een berg verse kruiden. En daarmee heeft dit brood verder niets meer nodig. Geen pesto, geen kruidenboter of dippers. Het is zo lekker dat je hem zo uit het vuistje eet.
Er is een ietsiepietsie klein nadeel aan dit brood. Het is namelijk nogal snel op. Zorg dus dat je voldoende maakt en dan komt alles goed!
Recept Focaccia met gekarameliseerde rode ui en knoflookboter
📖 Recipe
RECEPTKAART
Focaccia met gekarameliseerde rode ui en knoflookboter
Apparatuur
- koekenpan 26 cm
- Theedoek, licht vochtig
- Plastic folie
- hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
- bakplaat
- bakpapier
- Kwastje
Ingrediënten
Focaccia
- ½ eetlepel honing
- 2 theelepels droge gist
- 600 gram bloem
- 1½ theelepel zout
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 3 eetlepels olijfolie, extra vierge
- 60 gram boter, kamertemperatuur
- 210 ml water, lauw
Topping
- ½ eetlepel olijfolie
- 1 ui, rood, in ringen
- 4 eetlepels boter, kamertemperatuur
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- ½ theelepel zeezout
- 15 gram verse kruiden, zoals dille, basilicum, oregano, tijm en bieslook, fijngehakt
- ½ theelepel zeezout vlokken
Instructies
Gekarameliseerde rode ui
- Smelt in een koekenpan 1 eetlepel boter met ½ eetlepel olijfolie.
- Voeg de uien en ¼ theelepel zout toe en roerbak op laag vuur tot ze glazig zijn en de uien licht gekarameliseerd zijn. (Dit duurt ongeveer 15 minuten)
Focaccia
- Meng in een kommetje de gist met de honing en het water.
- Laat 5 minuten staan en controleer of er belletjes gevormd zijn aan het oppervlakte. (de gist werkt dan nog goed. Zie je geen belletjes dan moet je een nieuw pakje gist gebruiken).
- Meng de bloem, knoflookpoeder, 3 eetlepels olijfolie en het gistmengsel en kneed ongeveer 5 minuten goed door.
- Voeg dan het zout toe aan het deeg en kneed nog eens 5 tot 10 minuten tot het deeg zacht en elastisch aanvoelt. Mocht het deeg te plakkerig zijn dan voeg je nog wat extra bloem toe.
- Vet een kom in en leg het deeg daarin. Draai een keer om en dek de kom af met een licht vochtige theedoek en daarover een plastic folie.
- Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plaats of tot het deeg verdubbeld is in omvang.
- Haal het deeg uit de kom en druk de lucht uit het deeg.
- Druk het plat en vorm een rechthoek van het deeg die ongeveer 20 cm breed en 10 cm lang is.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier
- Bestrooi het bakpapier met wat bloem en leg hier de deegplak op..
- Druk met je vingers holletjes in het deeg (niet door het deeg heen, ongeveer ⅔ diep).
- Leg de lichtvochtige theedoek en plastic folie weer op het deeg.
- Laat 30 minuten rusten.
- Verwarm de oven dan ook voor op 230 graden Celsius.
- Bak het brood na de rusttijd in 15 minuten gaar. Je controleert dat door het brood eruit te halen en erop te kloppen. Klinkt het deeg hol dan is het gaar. Is dat nog niet het geval dan bak je het brood nogmaals vijf minuten extra. Controleer het dan nogmaals
Topping
- Meng de boter met de knoflook en het zout en besmeer de bovenzijde van de hete focaccia met de knoflookboter.
- Verdeel de kruiden, zeezoutvlokken en gekarameliseerde uien over de bovenzijde van het brood.
Geef een reactie