Risotto met Kastanjechampignons, romig met aardse smaken, is een lekkernij op je bord. Dit recept maak je supermakkelijk met mijn tips om snel (en zonder veel werk) risotto te bereiden. Een heerlijk bordje met de heerlijke smaken van romige risotto, Parmezaanse kaas, pijnboompitten en champignons, wie kan dat weerstaan?
Risotto met Kastanjechampignons
Risotto is echt zo'n makkelijke maaltijd. Ik bedoel alles zit in een schaaltje (of bord) en bij elke hap krijg je een smaakexplosie.
Dit risotto recept is supermakkelijk om te maken. Gevuld met goudbruine kastanjechampignons, pijnboompitten, tapenade en kaas een onweerstaanbaar heerlijk recept (maar ja zo smaakt alles lekker toch). En dat niet alleen, er zit lekker veel vulling in (zelf vind ik het vervelend als de vulling er doorheen is gevlogen en je moet zoeken om de champignons terug te vinden.
Dat maakt dit recept echt onweerstaanbaar lekker!
Wat heb je nodig om Romige Risotto met Paddenstoelen te maken?
Voor de bereiding van Risotto met Kastanjechampignons heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
Welke Champignons kun je voor dit recept het beste kiezen?
Zoals je kunt lezen in de titel is de kastanjechampignon erg lekker. Hij is familie van de witte champignon en is wat steviger en heeft een nootachtige smaak. Deze risotto is ook lekker met porcini (gedroogd eekhoorntjesbrood), shiitake en/of een vleugje truffel.
Wat voor rijst gebruik je in een risotto?
Je hebt een rijst nodig die veel zetmeel bevat. Daardoor kunnen ze namelijk veel vocht opnemen, wat extra smaak geeft en de rijst romig maakt. Arborio rijst is het meest bekend en te verkrijgen in de meeste supermarkten. Daarnaast kun je ook kiezen voor Carnaroli of Vialone Nano rijst. Ook deze rijstsoorten bevatten veel zetmeel (en zijn nog beter van kwaliteit in vergelijking met de Arborio)
De beste witte wijn voor risotto
Gebruik een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio. De alcohol verdampt door het koken van de saus. Gebruik je liever geen wijn, vervang het dan door 250 ml bouillon.
Wijn is een veel voorkomend ingrediënt in risotto omdat het zoveel smaak geeft. De alcohol in de wijn zal verdampen door het koken. Maar wil je geen wijn gebruiken, vervang dit dan door dezelfde hoeveelheid bouillon.
Een lekkere tapenade om te gebruiken
De tapenade is één van de smaakmakers bij deze risotto. Het omhult de rijstkorrels en geeft zijn smaken af. Dit risotto recept is gemaakt met een tapenade van zongedroogde tomaten. Maar een basilicum pesto, tapenade van zwarte olijven of truffel tapenade zijn ook heerlijk om te gebruiken.
Welke bouillon adviseer je?
Het allerlekkerste is zelfgemaakte groentebouillon. Maar ga je voor heel makkelijk (en heb je net geen bouillon op voorraad), dan kun je in dit recept 2 blokjes groentebouillon (voor 500 ml) oplossen in 1 liter heet water voor 1 liter bouillon. Heb je een blokje voor 1 liter dan heb je 1 blokje nodig. Je kunt eventueel ook rundvlees bouillonblokjes gebruiken. Het recept is dan niet meer vegetarisch.
Hoe maak je Italiaanse Risotto con fungi?
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
Een makkelijk recept voor kastanjechampignon risotto want in dit recept hoef je maar af en toe te roeren. Start met het bakken van de champignons met knoflook en tijm. Zet die even opzij en fruit dan het uitje en de risotto rijst. Schenk de witte wijn en soeplepel voor soeplepel de bouillon erbij. Roer als je het nieuwe vocht erbij hebt geschonken even goed door en laat garen tot de bouillon romig is. Schep de gebakken champignons, Parmezaanse kaas, tapenade en nog wat extra boter door de risotto. Meng goed door en laat nog 2 minuten staan. Serveer meteen. (Tip: bestrooi met peterselie, pijnboompitten en extra Parmezaanse kaas)
- Champignons schoonmaken - Snij met een scherp mesje aan de onderzijde van het steeltje een schijfje eraf. Gebruik dan een borsteltje of droog papiertje om de bovenzijde schoon te maken. Gebruik geen water. Champignons zuigen het water op en daardoor krijgen ze minder smaak.
- Rijst aanbakken - Bak de rijst aan, daardoor krijgt de rijst een geroosterde nootachtige smaak.
- Roeren (of toch niet?) - In veel recepten wordt geadviseerd om de risotto te blijven roeren, maar er is een tip waardoor je dat niet hoeft te doen. Je roert omdat je de vloeistof en de risotto in contact met elkaar wilt brengen. Wanneer je een brede pan (of koekenpan) gebruikt gebeurd dat automatisch. Roer het dan af en toe eens door.
- Temperatuur van de bouillon - Het maakt voor het eindresultaat niet uit! Wanneer je warme bouillon toevoegt, hoeft die niet meer opgewarmd te worden en is je risotto sneller klaar. Voeg je koude bouillon toe, dan duurt het wat langer omdat de bouillon na het toevoegen telkens opgewarmd moet worden. Maar beide methodes werken!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- 1 Koksmes
Ingrediënten
Gebakken kastanjechampignons
- 1 eetlepel boter
- 2 tenen knoflook uitgeperst
- 500 gram kastanjechampignons schoongemaakt, in plakjes gesneden
- 2 theelepels tijm droog
Risotto met champignons
- 2 eetlepels boter
- 3 sjalotjes gesnipperd
- 2 tenen knoflook uitgeperst
- 300 gram Arborio rijst
- 250 ml witte wijn droog, Chardonnay of Pinot Grigio
- 1 liter groentebouillon
- 100 gram Parmezaanse Kaas geraspt
- 1 eetlepel tomaten tapenade
- 2 eetlepels boter
Serveren
- 10 gram Peterselie fijngehakt
- 25 gram pijnboompitten geroosterd
- 50 gram Parmezaanse kaas geraspt
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Gebakken champignons
- Smelt de boter in de koekenpan op middelhoog vuur en bak de knoflook een halve minuut. Voeg een deel champignons en de tijm toe en bak goudbruin. Haal de champignons uit de pan met een schuimspaan en bak vervolgens een volgende portie champignons goudbruin. Herhaal tot alle champignons gebakken zijn.1 eetlepel boter, 2 tenen knoflook, 500 gram kastanjechampignons, 2 theelepels tijm
Risotto met Kastanjechampignons
- Smelt de boter in de pan en bak het sjalotje 2 minuten. Voeg de knoflook toe en roerbak die 30 seconde mee.2 eetlepels boter, 3 sjalotjes, 2 tenen knoflook
- Schud de rijst in de pan en bak, terwijl je blijft roeren, 2 minuten.300 gram Arborio rijst
- Schenk de witte wijn in de pan, roer alles een keer goed om.250 ml witte wijn
- Schep soeplepel voor soeplepel de groentebouillon toe. Schep telkens nieuwe bouillon erbij als de vorige bouillon is opgenomen. Roer de risotto daarna even goed door. Dit zal ongeveer 15 minuten duren. Proef of de risotto gaar is (hij mag nog een lichte bite hebben).1 liter groentebouillon
- Schep de gebakken champignons, Parmezaanse kaas, tapenade en extra boter door de risotto. Is het te droog voeg dan nog wat extra bouillon toe.100 gram Parmezaanse Kaas, 1 eetlepel tomaten tapenade, 2 eetlepels boter
- Warm tot het goed warm is en zet het vuur uit. Laat 2 minuten staan.
- Roer alles nog goed door en schep op de borden.
Serveren
- Strooi peterselie, geroosterde pijnboompitjes en lekker veel Parmezaanse kaas over de risotto. Serveer meteen.10 gram Peterselie, 25 gram pijnboompitten, 50 gram Parmezaanse kaas
Opmerkingen:
- Risotto kun je niet bewaren of opwarmen, eet het meteen op.
Geef een reactie