Duits Gehaktbrood, Falscher Hase genoemd. Het is smeuïg, vol van smaak, zacht en valt niet uit elkaar wanneer je het snijdt. De verrassende ei vulling en krokante bacon bovenop maken deze meatloaf zoveel lekkerder. Dit is niet wat gehakt gevormd in een brood, dit is echt genieten!
Duits Gehaktbrood - Falscher Hase
Gehaktbrood is budgetvriendelijk. En zo is dit Duitse gehaktbrood ook ooit ontstaan. Na de oorlog, toen vlees schaars was, was dit de oplossing om iets lekkers op tafel te zetten. Met de smaak van konijn, een favoriet in Duitsland.
Door het gehaktbrood te vullen met eieren, en af te dekken met bacon krijgt hij veel smaak en blijft hij smeuïg. En naast dat het een goedkope vleesmaaltijd is, is dit makkelijk te maken. Gewoon in een cakevorm, waarbij hij binnen 10 minuten in de oven staat. Een meatloaf dat lekker sappig en smaakvol is.
En hou je van gehaktbrood? Dan vind je dit gehaktbrood met glaze of kip gehaktbrood uit de oven vast ook erg lekker.
Jump to:
Wat heb je nodig voor Gehaktbrood met Ei?
Om dit Duits Gehaktbrood - Falscher Hase te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Half-om-halfgehakt - Eén van de geheimen van een smeuïg gehaktbrood is om te kiezen voor half-om-half gehakt. Dat is wat vetter en heeft meer smaak.
- Paneermeel - om het gehakt te binden. Traditioneel worden hier twee overgebleven kaiserbolletjes (over van het ontbijt of de dag ervoor) die je een paar minuten weekt in melk, uitknijpt en fijnmaalt.
- Sjalotje en knoflook - Smaakmakers
- Peterselie - Lekker fris, fijngesneden door het gehakt.
- Eieren - Je gebruikt drie gepelde hardgekookte eieren als vulling. Twee eieren gebruik je door het gehaktmengsel om het te binden.
- Bacon - Geeft een heerlijke smaak en houdt het gehaktbrood smeuïg.
- Mosterd - Gebruik gladde gele mosterd. Het geeft het gehaktbrood een beetje pit.
- Paprikapoeder - heeft een pikante smaak, wat umami toevoegt aan de meatloaf.
Hoe maak je Gehaktbrood met Ei en Bacon?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Smelt 1 eetlepel boter in de pan en bak het fijngesnipperde sjalotje in 3 minuten glazig. Voeg de knoflook toe en roerbak 30 seconde mee.
- Doe het gehakt in een grote kom, voeg het paneermeel, uitjesmix, eieren, mosterd, paprikapoeder, zout en peper toe en kneedt goed door. Meng tot het vlees net gemengd is, maar niet te lang anders wordt je Duits gehaktbrood vast.
- Doe de helft van het vlees in de cakevorm en leg de drie gepelde, hardgekookte eieren in een rechte lijn in het midden.
- Dek af met de rest van het gehakt en verdeel de plakjes bacon over het vlees. Bak het gehaktbrood met ei 45 minuten in een voorverwarmde oven bij 180 °C tot hij gaar is (en de kerntemperatuur 75 °C) is.
Serveren - Dit is lekker met aardappelpuree, rode kool uit de slowcooker en jagersaus.
Tips, Vervanging en Variaties
- Als je jagersaus serveert, maak je deze terwijl het gehaktbrood in de oven bakt.
- Je kunt het gehaktbrood vormen op een bakplaat (op een bakpapier), maar een cakevorm van 15 cm, voldoet prima en je gehaktbrood blijft mooi in vorm.
- Kook de eieren 4-5 minuten tot ze half hard zijn en laat ze schrikken onder koud water (dan kun je ze makkelijker pellen). In de oven zullen ze verder koken. Kook je ze helemaal hardgekookt dan kunnen ze te droog worden in de oven. Je kunt ze tot één dag vooraf koken en bewaren in de koelkast.
- Ook lekkere smaakmakers: ½ theelepel salie, een theelepel dragon of oregano. Of snij twee augurken fijn en meng ze door het gehakt.
- Wil je niet de bovenkant met bacon bedekken, bestrijk het Duits Gehaktbrood dan elke 10 minuten dat je het bakt in de oven met gesmolten boter. Dan droogt het niet uit en krijg je een heerlijke korst
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 1 eetlepel boter ongezouten
- 1 sjalotje fijngehakt
- 1 teentje knoflook uitgeperst
- 800 gram Half-om-halfgehakt
- 30 gram paneermeel
- 15 gram peterselie fijngehakt
- 2 eieren maat M
- 1 ½ theelepel zout
- 1 theelepel peper
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel paprikapoeder
- 3 hardgekookte eieren maat M of L, gepeld
- 6 plakken bacon
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
- Vet een cakevorm 15 cm in met boter, leg een bakpapier in de vorm.
- Smelt de boter in de pan en bak het sjalotje in 3 minuten glazig. Roerbak de knoflook 30 seconden mee.1 eetlepel boter, 1 sjalotje, 1 teentje knoflook
- Doe het gehakt in een grote kom en voeg het paneermeel gebakken uitjes met knoflook, eieren, mosterd, paprikapoeder, zout en peper toe en meng tot het net gemengd is.800 gram Half-om-halfgehakt, 30 gram paneermeel, 15 gram peterselie, 2 eieren, 1 ½ theelepel zout, 1 theelepel peper, 1 theelepel mosterd, 1 theelepel paprikapoeder
- Doe de helft van het vlees in de vorm, leg de drie hardgekookte eieren hierop en bedek met de rest van het vlees.3 hardgekookte eieren
- Leg de bacon op het gehaktbrood.6 plakken bacon
- Bak 45 minuten in de oven tot het gehaktbrood gaar is en de kerntemperatuur ( gemeten met een vleesthermometer 75 °C is). Haal uit de oven en verwijder het cakeblik.
Opmerkingen:
- Ook lekkere smaakmakers: ½ theelepel salie, een theelepel dragon of oregano.
- Of snij twee augurken fijn en meng ze door het gehakt.
- Koelkast - Je kunt het gehaktbrood 2 tot 3 dagen in de koeling, afgedekt bewaren.
- Diepvries - Verpak het brood in twee lagen aluminiumfolie en vries in. Zo blijft het tot een maand goed. Laat ontdooien in de koeling. Tip - Bewaar het vlees in plakjes en leg er bakpapier tussen. Zo kun je de hoeveelheid plakjes eruit pakken die je nodig hebt.
- Tip - Restjes Gehaktbrood met ei kun je zowel warm als koud opeten. Lekker bijvoorbeeld dun gesneden op brood.
- Opwarmen - Wil je het Duits gehaktbrood opwarmen leg het in een ovenschaal en dek af met aluminiumfolie. Verwarm 25 minuten bij 180 °C of tot de binnenkant van het gehaktbrood warm is.
Geef een reactie