Romige intense chocolade smaak, een topping met hemelse witte chocolade creme en crunchy pistachenootjes. Dit recept moet je echt eens uitproberen.
Natuurlijk is dit niet één van de meest calorie arme recepten. Integendeel zelfs. Maar wel één van de lekkerste recepten. Een recept waarmee je jezelf (en je vrienden en familie) zeker verwend.
De cupcake is van chocola, luchtig en intens. Daarop zit een chocolade ganache gemaakt van pure chocola. Die bestrooi je met pistache nootjes. De licht gezouten variant, want een tikkeltje zout en chocola gaan zo mooi samen. Daarop maak je een toefje heerlijke romige witte chocolade botercrème. Een mooie tegenhangen van de pure chocolade. Wanneer je dan een hap neemt en al die smaken in één keer proeft, ben je bijna in de chocolade hemel terecht gekomen.
Waar je wel op moet letten, met name in de winter, is dat je voor de boter crème grasboter gebruikt. Boter van koeien die op stal hebben gestaan is bij kamertemperatuur nog wat hard, waardoor je klontjes in je botercrème krijgt. Echt een no-go, zo zonde van alle moeite die je hebt gedaan. En natuurlijk heb ik ook nog wat extra tips voor je.
Tips
- Gebruik voor de cupcakes alle ingrediënten bij kamertemperatuur. Daardoor wordt de cupcake mooi luchtig.
- Als je een oven hebt met onder- en boven warmte gebruik die dan bij het bakken van cake. De cake wordt mooi egaal verwarmd en scheurt niet.
- Gebruik goede chocola voor de ganache. Anders krijg je teveel olie in de topping, wat niet mooi egaal wordt. Zorg er ook voor dat de chocolade stukjes waar je de slagroom bij schenkt, goed klein zijn, anders krijg je geen goede gladde ganache.
- De kom waarin je de eiwitten op klopt (en die je boven het water hangt) moet vetvrij zijn. Was hem dus voor gebruik nog even af met heet water en wat afwasmiddel.
It's a good taste!
Recept Drie chocolade
cupcakes
Heb je deze 3 chocolade cupcakes gemaakt? Tag dan #byandreajanssen op Instagram of twitter. Ik vind het namelijk superleuk om te weten dat mijn recepten gemaakt worden en ik ga zeker kijken. Je kunt natuurlijk ook altijd het recept delen op mijn Facebook pagina. En niet vergeten om het recept op Pinterest te bewaren om het eenvoudig terug te vinden Tot snel!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
- De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
Ingrediënten
Chocolade Cupcakes
- 100 gram bloem
- 75 gram cacao
- ½ theelepel bakpoeder
- ⅛ theelepels zout
- 180 gram boter kamertemperatuur, ongezouten
- 150 gram suiker
- 3 eieren maat L
- 1 theelepel vanille-extract
- 125 ml zure room
Ganache
- 125 gram chocola puur, meer dan 70 % cacao, fijn gehakt
- 125 ml slagroom
Topping
- 3 eetlepels pistache noten gepeld, gezouten, fijngehakt
- 2 eiwitten maat L, kamertemperatuur
- 70 gram suiker
- ⅛ theelepel zout
- 175 gram boter ongezouten
- 70 gram witte chocola
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Chocolade cupcakes
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (hete lucht oven) of 200 graden Celsius (onder en bovenwarmte).
- Vet de bakjes van een muffinvorm in en bekleed ze met de papieren cupcake vormpjes.
- Pak een kom en zeef de droge ingrediënten (bloem, cacao, bakpoeder en zout) boven de kom.
- In een tweede kom doe je de boter en suiker en die klop je ongeveer 3 minuten, tot het botermengsel luchtig en lichtgeel is.
- Voeg, terwijl je door blijft mixen op hoge stand, de eieren één voor één toe en het vanille extract.
- Zet de mixer laag en voeg achtereenvolgens ⅓ van het bloem mengsel, ½ van de zure room, ⅓ van het bloem mengsel, restant zure room en de rest van het bloem erbij.
- Stop meteen met mixen als alles gemengd is.
- Verdeel het beslag over de cupcake vormpjes.
- Zet de bakvorm in de oven en bak de cupcakes in 25 minuten gaar.
- Haal ze uit de bakplaat en laat ze op een rooster afkoelen.
Ganache
- Doe de fijn gehakte chocola in een kom.
- Verwarm de slagroom tot hij heet is en net niet kookt (je ziet al wel damp).
- Schenk de slagroom bij de ganache en roer tot het glad wordt.
Topping
- Bestrijk de bovenkant van de cupcake met de ganache.
- Bestrooi met de fijngehakte pistachenoten.
- Doe in een vetvrije schaal de eiwitten, zout en suiker.
- Breng een pan water aan de kook en hang de schaal met eiwitten erboven. Start met kloppen.
- Klop net zolang tot de suiker helemaal is opgelost. Haal de kom dan meteen van het vuur en pak de mixer.
- Mix 10 minuten tot er glanzende pieken ontstaan. Het mengsel is dan nog lauw.
- Meng de boter door het mengsel en klop tot het glad is.
- Breng weer een pan met water aan de kook en hang een kom met daarin de witte chocolade erboven.
- Laat de chocola smelten, haal de kom boven de pan vandaan en laat 5 minuten licht afkoelen.
- Schep de gesmolten chocola door het eiwit mengsel (de Italiaanse meringue) en meng tot alles goed is gemengd.
- Doe de witte chocolade crème in een spuitzak en spuit een mooi toef boven op de ganache.
Geef een reactie