Limburgs zuurvlees, zoervleisj in het Limburgs is, zoals de naam al zegt, vlees dat in zuur wordt gekookt en vervolgens gezoet wordt. Meestal gegeten met lekkere dikke frieten.
Willemijn van Whatsthatsmell vroeg of in de bierweek het recept van Limburgs zuurvlees voorbij kwam? Daar had ik in eerste instantie niet aan gedacht, maar hoort er eigenlijk wel bij. Zuurvlees wordt traditioneel gegeten in Limburg, maar ook in delen van België en Duitsland.
Zuurvlees als fast food
In Limburg kun je het zelfs in de friettenten krijgen, want zuurvlees eet je bij voorkeur met friet. Nu denk je misschien (door de naam) dat zuurvlees zuur is, maar niets is minder waar. Het is juist een heel zoet stukje vlees. Het vlees kook je in een zuur en vervolgens breng je de saus op smaak met stroop en peperkoek. Zo krijg je een heerlijk zoet stoofgerecht.
Oorspronkelijk wordt het gegeten met paardenvlees, maar je kunt het ook met rundvlees bereiden. En dat is precies wat ik heb gedaan.
Omdat...
- Je het vlees in zuur kookt, wordt het vlees extra mals. Zuren lossen namelijk het bindweefsel in het vlees op.
- Je normaal het vlees een nacht laat marineren, verleng je nu de kooktijd met 1 uur extra voor hetzelfde malse resultaat
- Je het vlees goed bruin aanbraadt, wordt het extra lekker.
- Er zoveel recepten zijn, zijn er ook heel veel variaties. Bier is niet altijd een vast bestanddeel in zuurvlees, maar het heeft een lekker smaak accent. Je kunt het ook vervangen door eenzelfde hoeveelheid water.
- Je de kruidnagelen later niet in het vlees wilt zoeken, doe je ze in een theezeef. Zo vis je ze er makkelijk uit.
Recept: Limburgs zuurvlees (zoervleisj)
Heb je dit Limburgs Zuurvlees (Zoervleisj) gemaakt? Tag dan #byandreajanssen op Instagram of twitter. Ik vind het namelijk superleuk om te weten dat mijn recepten gemaakt worden en ik ga zeker kijken. Je kunt natuurlijk ook altijd het recept delen op mijn Facebook pagina. En niet vergeten om het recept op Pinterest te bewaren om het eenvoudig terug te vinden Tot snel!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 50 gram boter
- 2 uien
- zout en peper naar smaak
- 700 gram runderlappen
- 150 ml azijn
- 150 mL bier donker
- 3 kruidnagels
- 3 laurierblaadjes
- 2 plakken ontbijtkoek
- 5 eetlepels appelstroop
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Snipper de ui.
- Snij de runderlappen in blokjes van 2 × 2 cm en bestrooi, naar smaak, met zout en peper.
- Smelt de helft van de boter in een hapjes pan en fruit de ui aan.
- Schep de ui uit de pan met een schuimspaan, voeg de rest van de boter toe en bak de runderlappen goed bruin aan.
- Voeg de ui weer bij de runderblokjes en schenk de azijn en het bier over het vlees.
- Doe de kruidnagels en laurierblaadjes erbij en breng alles aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat, met de deksel op de pan, 3 uur sudderen. Roer daarbij af en toe door en als er te weinig vocht in de pan is, schenk je er wat water bij.
- Snij de peperkoek in blokjes en meng die samen met de appelstroop door het vlees. Proef en voeg eventueel nog wat meer stroop toe. Zorg ervoor dat je blijft roeren, want dit bakt erg snel aan.
- Laat nog 10 minuten meekoken en serveer.
Opmerkingen:
- In de koekenpan bak je de ui en runderlappen 5 minuten aan tot ze bruin zijn. Doe dit geurige mengsel in de slowcooker. Vul aan met de rest van de ingrediënten. Zet de slowcooker op laag en laat hem 6 - 8 uur garen. In de bijgevoegde video, kun je zien hoe je zuurvlees in de slowcooker maakt.
Wendy says
Hoi Brenda,
Wat is dit een geweldig recept, heb hem al meerdere keren gemaakt, zo lekker!
Had nog wel vraag:
Is de voedingingswaarde voor het hele recept, of per 100gram?
Dank voor dit lekkere recept!
Groet,
Wendy
Andréa says
De voedingswaarden zijn per persoon, er vanuit gaande dat je dit met vier personen eet.
Angie says
Heerlijk, we kenden dit nog niet maar nu wel, hihi. Nog even een vraag. Als ik de dubbele hoeveelheid wil maken moet ik dan alle kruiden etc x2 doen?
Dankjewel voor dit heerlijke zuurvlees.
Angie
Andréa says
Leuk om te horen en een begrijpelijke vraag. Het is zo dat bij een slowcooker niet de hoeveelheden een op een verdubbeld worden. In dit geval zou ik 200 ml azijn en 200 ml bier gebruiken en 6 eetlepels appelstroop. De hoeveelheid vlees kun je verdubbelen en de rest laat je dezelfde hoeveelheden. Succes ermee!
Ria says
Dit gerecht maak ik vaak. Zelf doe ik er rode kool met aardappelpuree bij.
Dat smaakt voortreffelijk.