Dit heerlijke Halloween recept: Nutella cupcakes met chocolade zijn onweerstaanbaar lekker. Deze chocolade cupcakes worden gevuld met Nutella en vervolgens gedoopt in chocolade glazuur. En speciaal voor Halloween hebben we witte chocolade spinnenwebben gemaakt en erop gelegd.
Nutella Cupcakes met Chocolade
Een zoet recept dat ook prima geschikt is als traktatie op school: chocolade cupcakes gevuld met Nutella. En na het vullen doop je de cupcakes in gesmolten chocola. Ik zie de chocoholics al helemaal glunderen.
Het is een recept waar je zeker hoge ogen mee gaat gooien. En misschien dat het lijkt of dit een moeilijk recept is, maar niets is minder waar. Zonder afkoeltijd en droogtijd erbij gerekend maak je ze in een half uurtje. Dat valt reuze mee toch?
En ook de chocolade spinnenwebben maak je in een mum.
Heb je cupcake vormpjes nodig?
Cupcake vormpjes zijn niet per se nodig. Je kunt de bakvorm prima invetten met boter of olie en de cupcakes zijn dan na het bakken goed uit de vorm te halen. Net zoals je met een normale cake zou doen.
Mijn cupcakes zijn in het midden ingedeukt, wat nu?
Wanneer je je cupcake beslag te veel en te lang klopt kan het zijn dat je beslag te veel hebt gemixt, er zit dan te veel lucht in. Als je de cupcakes dan gaat bakken wil die lucht uit het beslag en zal dat via het midden van de cupcake doen. Dat veroorzaakt dan ook dat deukje. Hou dus de tijden en de snelheid van de mixer aan, zoals in het recept beschreven.
Mocht dat nu toch gebeuren bij dit recept dan is er niets aan de hand, omdat je deze cupcakes toch gaat vullen met Nutella. Je zult er dus niets van zien.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Witte Chocolade Spinnenweb
- 100 gram witte chocolade
Chocolade cupcakes
- 70 gram zelfrijzend bakmeel
- ⅛ theelepel zout
- 25 gram cacao
- 100 gram suiker
- 60 gram boter gesmolten, afgekoeld
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 ei maat L
- 1 theelepel vanille-extract
- 90 ml koffie
Vulling
- 3 eetlepels Nutella
Chocolade topping
- 100 gram chocolade glazuur
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
Witte Chocolade Spinnenweb
- Teken op een bakpapier spinnenwebben met een potlood. Draai het papier om en leg het klaar.
- Zet een pan met water op het vuur en hang boven het water een vuurvaste kom (au bain-marie).
- Doe de stukjes chocola in de kom en laat de chocola smelten.100 gram witte chocolade
- Schep de chocola in een spuitzak met een smalle punt (Wilton nr 1 of 2)
- Volg met de spuitzak de lijnen over het bakpapier zodat je een spinnenweb krijgt. Laat afkoelen in de koelkast.
Chocolade cupcakes
- Doe de papieren cupcakevormpjes in het bakblik.
- Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, zout en cacao door elkaar.70 gram zelfrijzend bakmeel, ⅛ theelepel zout, 25 gram cacao
- In een tweede kom doe je de suiker, boter en olie. Meng met een mixer op hoge stand alles door elkaar gedurende 2 minuten.100 gram suiker, 60 gram boter, 1 eetlepel zonnebloemolie
- Voeg het ei en het vanille extract toe en meng nog eens 1 minuut.1 ei, 1 theelepel vanille-extract
- Zet de mixer op lage stand en schep het bloemmengsel door het beslag, tot het bakmeel net is opgenomen.
- Schenk als laatste de koffie erbij. Meng dat met een spatel door het beslag.90 ml koffie
- Verdeel het beslag over de vormpjes en bak 20 minuten in de oven.
- Laat 5 minuten staan en verwijder de cupcakes uit de vormen en laat op een rooster afkoelen naar kamertemperatuur.
Vulling
- Maak met een lepel, een klein gaatje in de bovenzijde van de cupcake en vul dat met Nutella.3 eetlepels Nutella
Chocolade glazuur
- Verwarm de chocolade glazuur volgens de aanwijzingen op de verpakking of maak zelf (zie tips).100 gram chocolade glazuur
- Verdeel het glazuur over de cupcakes.
- Haal de chocolade webben voorzichtig van het bakpapier
- Druk heel voorzichtig het spinnenweb in het nog natte glazuur en laat alles hard worden.
Opmerkingen:
Gebruik bij voorkeur onder- en bovenwarmte. Bak je cupcakes in het onderste derde deel/midden van je oven. Ze hebben meer kans om te verbranden als je ze bovenin de oven bakt. 6. Gaarheid: Ovens zijn inconsistent in warmte (soms zijn ze kouder dan de aangegeven temperatuur, andere keren worden ze heter). En als je je oven nog niet zo goed kent, controleer dan de cupcakes twee minuten voor het einde van de baktijd op gaarheid. Dat kan op drie eenvoudige manieren:
- Schud de vorm lichtjes. Als de bovenkant van de cupcakes bewegen, zijn ze nog niet klaar.
- Druk met je vinger op het midden van een cupcake. Als de afdruk meteen terugveert, is de cupcake klaar. Als er een kuiltje zichtbaar blijft, moeten ze iets langer bakken.
- Prik een tandenstoker in het midden van een cupcake. Als deze er schoon en droog uit komt, zijn de cupcakes gaar
- Kamertemperatuur: Wikkel de cupcakes in plasticfolie of bewaar ze tot twee dagen in een luchtdichte trommel.
- Koelkast: Vanwege de luchtvochtigheid is het niet aan te raden om de chocoladecupcakes in de koeling te bewaren.
- Diepvries: je kunt de cupcakes invriezen. Ik zou het web, indien aanwezig, voorzichtig weghalen en in een luchtdichte doos bewaren. Wikkel de chocolade cupcakes eerst in aluminiumfolie en doe alles in een zak of luchtdichte verpakking. Zo kun je ze maximaal twee maanden bewaren.
Geef een reactie