Dit heerlijke Halloween recept: Nutella cupcakes met chocolade zijn onweerstaanbaar lekker. Deze chocolade cupcakes worden gevuld met Nutella en vervolgens gedoopt in chocolade glazuur. En speciaal voor Halloween hebben we witte chocolade spinnenwebben gemaakt en erop gelegd.

Nutella Cupcakes met Chocolade
Een zoet recept dat ook prima geschikt is als traktatie op school: chocolade cupcakes gevuld met Nutella. En na het vullen doop je de cupcakes in gesmolten chocola. Ik zie de chocoholics al helemaal glunderen.
Het is een recept waar je zeker hoge ogen mee gaat gooien. En misschien dat het lijkt of dit een moeilijk recept is, maar niets is minder waar. Zonder afkoeltijd en droogtijd erbij gerekend maak je ze in een half uurtje. Dat valt reuze mee toch?
En ook de chocolade spinnenwebben maak je in een mum.
Heb je cupcake vormpjes nodig?
Cupcake vormpjes zijn niet persé nodig. Je kunt de bakvorm prima invetten met boter of olie en de cupcakes zijn dan na het bakken goed uit de vorm te halen. Net zoals je met een normale cake zou doen.
Maar cupcake vormpjes geven natuurlijk wel een leuk effect aan je cupcakes. Je kunt met de vormpjes je thema of ingrediënten extra tonen. De keus is dus geheel aan jou.
Hoe hou ik mijn cupcakes smeuïg?
Door de cupcakes na het bakken snel af te koelen en te verpakken in een plastic folie of een luchtdichte doos, blijven ze tot wel twee dagen heerlijk smeuïg. Je kunt ze gewoon bij kamertemperatuur bewaren.
Wil je je cupcakes al van tevoren maken dan kun je ze ook invriezen. Doe dit het liefst zonder topping en vulling. Verpak ze luchtdicht. Zo blijven ze tot 3 maanden goed in de diepvries.
Mochten je cupcakes toch een beetje uitgedroogd zijn, dan kun je ze in een plastic zak doen samen met een sneetje wit brood. Doe de zak dicht en laat een paar uur staan. De cupcakes hebben al het vocht uit het brood opgenomen (en het sneetje brood zal ook hard zijn).
Mijn cupcakes zijn in het midden ingedeukt, wat nu?
Wanneer je je cupcake beslag te veel en te lang klopt kan het zijn dat je beslag te veel hebt gemixt, er zit dan te veel lucht in. Als je de cupcakes dan gaat bakken wil die lucht uit het beslag en zal dat via het midden van de cupcake doen. Dat veroorzaakt dan ook dat deukje. Hou dus de tijden en de snelheid van de mixer aan, zoals in het recept beschreven.
Mocht dat nu toch gebeuren bij dit recept dan is er niets aan de hand, omdat je deze cupcakes toch gaat vullen met Nutella. Je zult er dus niets van zien.
Wat heb je nodig voor Spinnenweb Cupcakes
Voor dit heerlijke Nutella Cucpakes met Chocola recept heb je de volgende ingrediënten nodig:
Cupcakes
- Zelfrijzend bakmeel - Zelfrijzend bakmeel is bloem gemengd met bakpoeder. Je kunt dit ook vervangen door 70 gram bloem en ¼ theelepel bakpoeder te mengen.
- Zout -Â Een snufje zout zorgt ervoor dat de zoete smaak intenser wordt.
- Cacao -Â Voor de chocoladesmaak in een cupcake.
- Suiker -Â "Normale" suiker. Soms wordt geadviseerd om fijne suiker te gebruiken. Dat lost beter op in de cupcakes. Ik heb het geprobeerd, maar voor het eindresultaat maakt het niet veel uit.
- Boter -Â Roomboter, ongezouten.
- Zonnebloemolie - Door het toevoegen van de olie wordt de cupcake smeuïger.
- Ei - Bindt het beslag. Gebruik een ei maat L.
- Vanille-extract - Als je aan kunt komen, gebruik dan echt vanille-extract, wat net een wat diepere smaak heeft als vanillearoma. Via dit recept kun je zelf vanille-extract maken (en zeker als je veel bakt echt een aanrader, want hier kun je een goede tijd mee vooruit).
- Koffie - Geeft een heerlijk vleugje koffiesmaak aan de cupcake (chocola en koffie is echt lekker!) en het verdunt het beslag.
Vulling
- Nutella - Deze Italiaanse Hazelnootpasta is romig en heeft een heerlijke smaak. Een perfecte vulling.
Topping
- Chocoladeglazuur - Koop kant-en-klaar chocoladeglazuur, of maak het zelf. Verwarm daarvoor 100 gram chocola au Bain-Marie (een vuurvaste kom waarin je de chocola smelt en die hangt boven een kom kokend water. De kom raakt het water daarbij niet aan). Roer door en wanneer de chocola is gesmolten, haal je de pan van het vuur. Roer er nu nog eens 20 gram chocola in stukjes doorheen.
- Witte chocola - Dit wordt gebruikt voor het maken van een spinnenweb. Het is zoet en boterachtig. Gebruik een goede kwaliteit, daarom bevat het te veel vet.
Hoe maak je Nutella Cupcakes met een Spinnenweb?
Het recept dat je kunt printen en waar alle stappen duidelijk zijn beschreven vind je onderaan dit blog.
- Teken op een bakpapier spinnenwebben en draai het bakpapier om (zodat je tekening niet in de chocola komt te staan 😉 ). Smelt de witte chocola au bain-marie en vul een spuitzak met een dunne punt (ik gebruikte hier de Wilton no.1 voor) met de gesmolten chocola. Vul de lijnen van je tekening. Laat het bakpapier met de chocola opstijven in de koeling.
- Mix in een kom het bakmeel, zout en cacao door elkaar. In een tweede kom meng je de suiker, boter en olie. Voeg vervolgens het ei en het vanille-extract toe. Zet de mixer op lage snelheid en meng het bakmeel mengsel door het beslag. Met een spatel meng je de koffie erdoor. Verdeel het beslag over de vormpjes en bak 20 minuten bij 180 °C. Laat 5 minuten licht afkoelen en haal de cupcakes uit de bakvorm.
- Maak met een lepel, een klein holletje aan de bovenzijde van de cupcake en vul dat met de Nutella.
- Verwarm de chocolade glazuur en schenk over de cupcakes. Tip: Bekleed een bakplaat met bakpapier (of aluminiumfolie) en zet hier het rooster op. Het teveel aan glazuur vang je nu op je bakplaat op en dat scheelt weer schoonmaak werk. Wanneer je kiest voor Halloween decoratie leg je het witte spinnenweb erop en laat je alles uitharden.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!Â
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlNutella Cupcakes met Chocolade
Apparatuur
- Halloween papieren bakvormpjes optioneel
- Wilton Spuitmond 1
Ingrediënten
Witte Chocolade Spinnenweb
- 100 gram witte chocolade
Chocolade cupcakes
- 70 gram zelfrijzend bakmeel
- â…› theelepel zout
- 25 gram cacao
- 100 gram suiker
- 60 gram boter (gesmolten, afgekoeld)
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 1 ei (maat L)
- 1 theelepel vanille-extract
- 90 ml koffie
Vulling
- 3 eetlepels Nutella
Chocolade topping
- 100 gram chocolade glazuur
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
Witte Chocolade Spinnenweb
- Teken op een bakpapier spinnenwebben met een potlood. Draai het papier om en leg het klaar.
- Zet een pan met water op het vuur en hang boven het water een vuurvaste kom (au bain-marie).
- Doe de stukjes chocola in de kom en laat de chocola smelten.100 gram witte chocolade
- Schep de chocola in een spuitzak met een smalle punt (Wilton nr 1 of 2)
- Volg met de spuitzak de lijnen over het bakpapier zodat je een spinnenweb krijgt. Laat afkoelen in de koelkast.
Chocolade cupcakes
- Doe de papieren cupcakevormpjes in het bakblik.
- Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, zout en cacao door elkaar.70 gram zelfrijzend bakmeel, â…› theelepel zout, 25 gram cacao
- In een tweede kom doe je de suiker, boter en olie. Meng met een mixer op hoge stand alles door elkaar gedurende 2 minuten.100 gram suiker, 60 gram boter, 1 eetlepel zonnebloemolie
- Voeg het ei en het vanille extract toe en meng nog eens 1 minuut.1 ei, 1 theelepel vanille-extract
- Zet de mixer op lage stand en schep het bloemmengsel door het beslag, tot het bakmeel net is opgenomen.
- Schenk als laatste de koffie erbij. Meng dat met een spatel door het beslag.90 ml koffie
- Verdeel het beslag over de vormpjes en bak 20 minuten in de oven.
- Laat 5 minuten staan en verwijder de cupcakes uit de vormen en laat op een rooster afkoelen naar kamertemperatuur.
Vulling
- Maak met een lepel, een klein gaatje in de bovenzijde van de cupcake en vul dat met Nutella.3 eetlepels Nutella
Chocolade glazuur
- Verwarm de chocolade glazuur volgens de aanwijzingen op de verpakking of maak zelf (zie tips).100 gram chocolade glazuur
- Verdeel het glazuur over de cupcakes.
- Haal de chocolade webben voorzichtig van het bakpapier
- Druk heel voorzichtig het spinnenweb in het nog natte glazuur en laat alles hard worden.
Opmerkingen:
- Schud de vorm lichtjes. Als de bovenkant van de cupcakes bewegen, zijn ze nog niet klaar.
- Druk met je vinger op het midden van een cupcake. Als de afdruk meteen terug veert, is de cupcake klaar. Als er een kuiltje zichtbaar blijft, moeten ze iets langer bakken.
- Prik een tandenstoker in het midden van een cupcake. Als deze er schoon en droog uit komt, zijn de cupcakes gaar
- Kamertemperatuur: Wikkel de cupcakes in plastic folie of bewaar ze tot twee dagen in een luchtdichte trommel.
- Koelkast - Vanwege de luchtvochtigheid is het niet aan te raden om de chocoladecupcakes in de koeling te bewaren.
- Diepvries: je kunt de cupcakes invriezen. Ik zou het web, indien aanwezig, voorzichtig weghalen en in een luchtdichte doos bewaren. Wikkel de chocolade cupcakes eerst in aluminiumfolie en doe alles in een zak of luchtdichte verpakking. Zo kun je ze maximaal twee maanden bewaren.
Geef een reactie