Een supermakkelijk recept voor Eendenborst. Eerst wordt het vel knapperig gebakken in de pan, en vervolgens zacht gegaard in de oven. De eendenborstfilet wordt geserveerd met een zoetzure Honing Balsamico saus. Makkelijk te maken, en met maar 4 ingrediënten een simpel recept dat ook nog eens heel lekker is!
Eendenborst met Honing Balsamico Saus
Wil je een keer iets anders serveren? Iets wat elegant, lekker, makkelijk en snel klaar te maken is? Denk dan eens aan eendenborst.
Het is een vleessoort waar je misschien niet snel aan zou denken. Maar goed klaargemaakt is het heerlijk. Het heeft een zachte, en verfijnde smaak.
En wat ook een voordeel is. Eendenborstfilet is heel snel klaar. Dat scheelt weer bij het bereiden van het eten.
Hieronder een snel gerecht, dat niet kan mislukken!
Wat heb je nodig voor Gebakken Eendenborstfilet met Balsamico saus met Honing
Voor de bereiding van Eendenborst met Honing Balsamico saus heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
- Eendenborst- of Eendenborstfilet - Een populaire vleessoort in China (denk aan Pekingeend, wat overigens ook erg populair is in Amerika). Het heeft een zachte smaak en stevig vlees.
- Balsamico crème - heerlijke balsamicoazijn die is ingekookt tot een siroop (of crème zoals in de naam staat) daarmee wordt hij fluweelzacht en voller van smaak.
- Honing - de zoetstof die de balsamico crème minder scherp maakt en een zoetzure saus geeft.
- Citroen - Een tweede zuurtje, wat de saus nog net wat dieper van smaak maakt.
Hoe maak je een perfecte Eendenborst met saus
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
- Snij het vel van de eend kruislings in met een scherp mes. Eend braad je het beste in zijn eigen vet want dat geeft heel veel smaak. Doordat het vel van de eend kruislings wordt ingesneden, smelten de vetten beter en wordt het vel lekker knapperig.
- Bak de eend aan in de pan. De eend bak je in de pan en vervolgens gaar je hem verder in de oven. Daardoor droogt de eend niet uit. En door de eend vooraf te bakken, krijgt hij meer smaak.
- Verpak de eendenborst in een aluminiumfolie tot een mooi pakketje en bak 5 minuten in de oven. Deze tijd geeft een medium gegaarde eendenborst. Door de baktijd met 5 minuten te verlengen, wordt de eend doorbakken.
- Giet het braadvocht uit het aluminiumfolie terug in de pan. Schenk het citroensap, de balsamico en honing erbij en verwarm tot je een heerlijke saus hebt. Serveer samen met de eend.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 600 gram eendenborst (4 filets)
- 4 eetlepels balsamico crème
- 2 eetlepels honing
- 2 theelepels citroensap
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 120 °C.
- Snij het vel van de eenden kruislings in (in een ruitpatroon). Zorg ervoor dat je enkel het vel insnijdt en niet het vlees.600 gram eendenborst
- Verhit een pan op het vuur tot hij zeer heet is. Leg de eendenborst in de pan (op het vel) en bak 5 minuten of tot het vel bruin en knapperig is.
- Draai de eendenborstfilets om en bak nogmaals 3 minuten.
- Leg ondertussen 4 stukken aluminiumfolie op de bakplaat.
- Haal de eend uit de pan en verpak ze losjes in de aluminiumfolie.
- Leg op de bakplaat en zet de bakplaat 5 minuten in de oven.
- Giet ondertussen het vet uit de pan, op 4 theelepels na en verwarm deze weer.
- Wanneer de eendenborst uit de oven komen, check je of de kerntemperatuur 52 °C is, anders zet je de eendenborst nog even terug. Vervolgens vouw je het pakketje licht open en giet je de vrijgekomen sappen in de hete pan.
- Voeg de balsamico crème, honing en citroensap toe en roer goed.4 eetlepels balsamico crème, 2 eetlepels honing, 2 theelepels citroensap
- Snij de eendborstfilet aan en besprenkel de eend met de saus. Serveer de rest van de saus erbij.
Opmerkingen:
- De eend bak je in de pan en vervolgens gaar je hem verder in de oven. Daardoor droogt de eend niet uit. En door de eend vooraf te bakken, krijgt hij meer smaak.
- Een braad je in zijn eigen vet wat heel veel smaak geeft. Doordat het vel van de eend kruislings wordt ingesneden, smelten de vetten beter en wordt het vel lekker knapperig.
- De tijd genoemd in het recept geeft een medium gegaarde eendenborst. Door de baktijd met 5 minuten te verlengen, wordt de eend doorbakken.
- Koelkast - Bewaar de eend afgedekt in de koelkast, maximaal 2 dagen. Bewaar de saus apart.
- Diepvries - Leg de eendenborst in een diepvriesdoos of diepvrieszak. Doe de saus apart in een bewaardoos. Zo kun je dit tot 2 maanden bewaren. Laat ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen - Laat de eendenborst op kamertemperatuur komen (een half uurtje) en warm dan, afgedekt, op in een voorverwarmde oven van 180 °C, gedurende 20 minuten.
Michel Labrie says
Inderdaad heel eenvoudig maar bijzonder smakelijk!
Andréa says
Dank je wel! Leuk te horen!