Wanneer je op zoek bent naar een makkelijk witte chocolade bonbons recept dan is dit recept met een lavendel ganache een aanrader. Je smelt wat chocola, vult de vorm, maakt een makkelijke ganache en dekt het af met witte chocola. Een echt SIMPEL recept. En dan de toffee lollipops met maar 4 ingrediënten. In minder dan 10 minuten liggen deze lollies uit te harden. Twee superleuke zelfgemaakte recepten om cadeau te doen.
Ik vind een kleine traktatie op zijn tijd heerlijk. En wat zoetigheid betreft ben ik dan ook een alleseter. Dus toen ik deze twee kleine zoete hapjes maakte, vond ik het maar wat moeilijk om daar tussen te kiezen. Dus dan maar allebei bloggen toch?

Jump to:
Waarom kies je om deze lekkere bonbons en lollipops te maken?
- Zowel de bonbons als de toffee lollipops zijn makkelijke recepten.
- Het is een leuk cadeautje om mee te nemen als housewarming gift of een verjaardag. En wat is er nu leuker om iemand te verrassen met iets zelfgemaakts.
- De ingrediënten zijn heel goed te verkrijgen.
- Je weet precies wat er in zit.
- NB. en alles wat overblijft mag je zelf opeten!
Toffee lollipops en warm weer
Zoals gezegd kon ik niet kiezen welke ik het lekkerste vond en daarom allebei de recepten vandaag. Nog veel meer kookplezier. En ik hoop dat je ervan geniet.
Het recept van de stroop lollipops kwam van: Zelf snoep maken van Francis van Arkel. Dit boek kun je ook kopen bij bol.com voor  €15,95 via deze link (lees de disclaimer voor meer informatie als je wilt)
Variaties en vervangingen
Nu zijn deze witte chocolade bonbons en toffee lollipops te lekker, maar je kunt er ook heerlijk mee variëren:
- Witte chocola kun je vervangen door pure of melk chocola. Leuk is om dan ook de ganache aan te passen (en die bijvoorbeeld met witte chocola te maken).
- Lavendel is natuurlijk een zomer product, maar in de winter kun je ook kaneel of steranijs als smaakmaker gebruiken. Of sinaasappel schil wanneer je een fruitige smaak wilt.
- Gebruik in plaats van roomboter margarine bij de toffee lollipops. Wanneer je een lactose vrije margarine gebruikt zijn de lollipops lactose vrij!
- Chocola smelt je au-bain-marie. Dat wil zeggen dat je een vuurvaste kom boven een pan met heet water hangt. Maar je kunt ook de magnetron gebruiken. Stel die in op 600 Watt en verwarm de chocola 30 seconden. Roer door en, wanneer het nog niet voldoende is gesmolten, herhaal je deze stap.
- Door de chocolade mal tussendoor in de koeling te zetten, wordt de chocola eerder hard en kun je aan de volgende stap beginnen.
- lavendel kun je krijgen via een online eetbare bloemen winkel of uit je tuin (mits je onbespoten lavendel in je tuin hebt.)
- Laat de stroop 7 tot 8 minuten koken op gemiddeld vuur. De temperatuur is dan zo'n 155 graden Celsius. Heb je geen suikerthermometer dan kun je ook de volgende methode gebruiken: Haal voorzichtig met een lepeltje wat stroop uit de pan en laat in een kommetje koud water vallen. Wanneer het balletje meteen vast wordt is hij voldoende verwarmt.
- Door met een spatel door het stroopmengsel te gaan, komt er lucht bij en zal hij eerder opstijven en goed mengen.
- Zorg dat je mes goed nat is, dan plakt het toffee mengsel minder.
Bewaren
- Door de vulling kun je deze bonbons 1 week in de koeling bewaren. Verpak ze luchtdicht dan nemen ze geen geurtjes uit de koelkast over.
- Ook kun je bonbons invriezen. Verpak ze luchtdicht. Zo blijven ze tot 2 maanden goed.
- De lollipops kun je luchtdicht verpakt tot 2 weken bewaren bij kamertemperatuur.
- Suikerthermometer deze suikerthermometer kan meten van -10 tot 232 graden Celsius en op 1 graad nauwkeurig. Volledig digitaal en ideaal voor het meten van suiker. Met de clip kun je de thermometer aan het pannetje vastmaken wat superhandig is. Ik gebruik deze suikerthermometer voor het meten van de temperatuur van de toffee.
- Au-bain-marie pan - een au-bain-marie pan gebruik je voor het smelten van chocola, het opwarmen van saus, het maken van glazuur of soezendeeg. Deze pan is extra handig want hij heeft een ingebouwde thermometer en is geschikt voor inductie. In dit recept gebruik ik hem voor het smelten van de chocola.
- Bakplaat - deze bakplaat is uitschuifbaar waardoor hij geschikt is voor vrijwel elke oven. Hij heeft een goede anti aanbaklaag (en dat is echt heel belangrijk) en opstaande randen waardoor de groenten op de bakplaat blijven. Ik gebruikte deze bakplaat met een bakmatje voor het uitspreiden van de toffee.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!Â
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlWitte chocolade bonbons met lavendel
Ingrediënten
- 200 gram witte chocola
- 60 gram chocola (puur, tenminste 70 % cacao)
- 80 ml slagroom
- 4 takjes lavendel
- 1 eetlepel mascarpone
- 2 eetlepels boter
- suiker
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
- Smelt ongeveer 150 gram witte chocolade au-bain-marie.
- Giet de chocolade in de vorm en zet deze 1 minuut in de koelkast.
- Giet de niet uitgeharde chocola uit de vorm. Je zou dan een dun laagje chocolade over moeten houden.
- Zet de vorm tenminste 15 minuten in de koelkast zodat de chocolade kan uitharden.
- Breng ondertussen de slagroom, mascarpone en roomboter aan de kook en zet het gas uit.
- Leg 3 takjes lavendel in het roommengsel en laat het 10 minuten trekken.
- Zeef het mengsel en klop de pure chocola erdoor totdat die gesmolten is.
- Schenk dit mengsel in de vormpjes en zorg daarbij dat je de vormpjes niet te vol giet, want je moet ze nog met een laagje wit kunnen afsluiten. Blijf dus 2 mm onder de rand.
- Zet de vorm tenminste 1 uur in de koelkast.
- Smelt het restant witte chocolade en giet dat voorzichtig over de bonbons in de vorm.
- Zet de bonbons 15 minuten in de koelkast.
- Pak wat suiker en wrijf het laatste lavendel takje met je vingers door de suiker. Het suiker gaat lekker geuren en kleurt lichtpaars.
- Haal de bonbons uit de vorm en strooi de lavendelsuiker eroverheen. Decoreer met een lavendelbloemetje.
Opmerkingen:
- lavendel kun je krijgen via een online eetbare bloemen winkel of uit je tuin (mits je onbespoten lavendel in je tuin hebt.)
- Chocola smelt je au-bain-marie. Dat wil zeggen dat je een vuurvaste kom boven een pan met heet water hangt. Maar je kunt ook de magnetron gebruiken. Stel die in op 600 Watt en verwarm de chocola 30 seconden. Roer door en, wanneer het nog niet voldoende is gesmolten, herhaal je deze stap.
- Door de chocolade mal tussendoor in de koeling te zetten, wordt de chocola eerder hard en kun je aan de volgende stap beginnen.
Indicatie Voedingswaarde (Per Persoon / Portie)
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlToffee lollipops
Ingrediënten
- 150 gram bruine suiker
- 150 gram stroop
- 40 gram roomboter
- 2 eetlepels water
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Hoe maak je het:
- Breng de bruine basterdsuiker, stroop, boter en water aan de kook.
- Laat het mengsel op gemiddeld vuur inkoken tot hij 155 graden Celsius is. De toffee wordt dan wat dikker. Het duurt ongeveer 7 tot 8 minuten.
- Leg het bakmatje neer op de bakplaat en giet het mengsel erover.
- Pak een spatel meng je de toffee voortdurend heen en weer tot het opstijft.
- Wanneer het opstijft vorm je het tot een lange dikke reep.
- Pak een nat en scherp mes en snij de reep in 12 plakken.
- Druk in elke plak toffee een lolliestokje en laat verder opstijven bij kamertemperatuur.
Opmerkingen:
- Laat de stroop 7 tot 8 minuten koken op gemiddeld vuur. De temperatuur is dan zo'n 155 graden Celsius. Heb je geen suikerthermometer dan kun je ook de volgende methode gebruiken: Haal voorzichtig met een lepeltje wat stroop uit de pan en laat in een kommetje koud water vallen. Wanneer het balletje meteen vast wordt is hij voldoende verwarmt.
- Door met een spatel door het stroopmengsel te gaan, komt er lucht bij en zal hij eerder opstijven en goed mengen.
- Zorg dat je mes goed nat is, dan plakt het toffee mengsel minder.