Boterkip is een van de meest bekende en populaire recepten met Indiase curry. Malse kip gestoofd in een romige en botersaus. En dit recept wordt nog beter bereid in de slowcooker (en had ik al gezegd dat het op deze manier veel gemakkelijker is). De smaken en de geur zijn zo lekker! Dit ga je geweldig vinden!
Boterkip uit de Slowcooker
Boterkip (Murgh Makhani in India) is een milde curry en een van de beste kip recepten in India. Gemarineerde kip wordt gestoofd in een boterachtige tomatensaus. Het is een traditioneel, maar nog niet zo’n oud recept uit het noorden van India en een erg populair gerecht.
Er wordt aangenomen dat het recept tussen 1930 - 1935 is ontstaan in een restaurant in Delhi. Dit restaurant maakte veel kip tandoori, maar had soms wat restjes kip, die te droog werden. Door het stoven van deze kip in een romige tomatensaus werd de kip heerlijk en dit werd een geliefd gerecht.
De bereiding is vrijwel hetzelfde als kip tikka masala. Aromatische gouden kipstukjes in een romige curry saus. Het grote verschil is dat de kruiden veel aandacht krijgen bij kip tikka masala. Bij Boterkip is de botersaus specifiek voor dit recept.
Boterkip is heerlijk als het wordt geserveerd met Naanbrood (zoals dit knoflook Naanbrood), papadums of pilavrijst. Serveer een groene salade, sugar snaps, komkommer raita of sperziebonen als groente bijgerecht.
Wat heb je nodig voor Butter Chicken?
Om deze slowcooker boterkip te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan de blog:
- Kipfilet - Gebruik kipfilet of kip haasjes voor dit recept.
- Roomboter - Gebruik ongezouten boter om de saus romiger te maken. Je zou ook ghee kunnen gebruiken. Ghee is geklaarde boter die veel wordt gebruikt in de Indiase keuken.
- Uien, gember en knoflook - Zoals gewoonlijk de drie kruiden die worden gebruikt om een basissmaak te geven.
- Garam Masala - Een Indiase geroosterde kruidenmix. Elke regio heeft zijn bereidingswijze Je kunt het in bijna elke supermarkt krijgen.
- Kruiden - Dit recept bevat een aantal kruiden om de marinade en de saus op smaak te brengen. Voor de marinade worden kurkuma, komijn, chilipoeder en zout gebruikt. De saus bevat komijn, koriander, chilipoeder en zout. Alle kruiden zijn verkrijgbaar bij de supermarkten (een van de beste dingen van deze boterkip, de ingrediënten zijn heel goed verkrijgbaar).
- Yoghurt - Voeg yoghurt toe aan de marinade om het vlees malser te maken. Het zuur zal de eiwitten in de kipfilet afbreken. En daardoor wordt je kip zachter.
- Gepelde tomaten - Voor de boterachtige tomatensaus. Gebruik tomaten uit blik omdat deze de optimale smaak hebben. Je zou gezeefde tomaten (of passata) kunnen gebruiken, maar dat is niet nodig omdat je de boterkip in de slowcooker maakt.
- Suiker - Een klein beetje suiker zal de smaak van deze saus versterken en minder zuur maken.
- Slagroom - Om de saus de romige smaak te geven. Als je een slankere versie wilt, kun je het vervangen door 180 ml slankroom en 70 ml melk.
Hoe maak je Romige Indiase Boterkip
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Meng de yoghurt, knoflook, gember, garam masala, kurkuma, komijn, chili en zout. Voeg de kip blokjes toe en laat ze minimaal 3 uur marineren (maar je kunt ze ook een nacht op smaak laten komen).
- Fruit de uien tot ze glazig zijn en voeg knoflook en gember toe. Strooi na een minuut koriander, komijn en garam masala erbij. Roerbak gedurende drie minuten en doe alles in de slowcooker.
- Braad de kip in de resterende boter goudbruin. Voeg dat ook toe aan de crockpot.
- Doe de tomaten, chili, zout, room en suiker in de slowcooker. Leg het deksel erop en zet hem aan: 6 uur op laag vuur of 4 uur op hoog vuur. Je kunt hem nu serveren. Maar je kunt de kip ook met een schuimspaan uit de pan halen en de saus pureren met een blender (of staafmixer). Voeg vervolgens de kip weer toe aan de gepureerde saus.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Boterkip (Murgh Makhani) uit de Slowcooker
Apparatuur
Ingrediënten
Boter kip
- 125 ml yoghurt, naturel
- 3 tenen knoflook, uitgeperst
- 3 cm verse gember, geschild en fijngeraspt
- 2 theelepels garam masala kruiden
- 1 theelepel gemalen kurkuma
- 1 theelepel gemalen komijn, gemalen
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel zout
- 750 gram kipfilet, of kip haasjes, in stukken van 2 x 2 cm gesneden
Saus
- 1 eetlepel roomboter, ongezouten
- 1 grote ui, gepeld en fijngesneden
- 3 tenen knoflook, uitgeperst
- 3 cm verse gember, geschild en fijngeraspt
- 1 ½ theelepel gemalen komijn, gemalen
- 1 ½ theelepel garam masala kruiden
- 1 theelepel gemalen koriander, gemalen
- ½ theelepel chilipoeder
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel suiker
- 2 eetlepels boter
- 400 gram gepelde tomaten
- 250 gram slagroom
Instructies
- Meng de yoghurt, knoflook, gember, garam masala, kurkuma, komijn, chilipoeder en zout in een grote kom.125 ml yoghurt, 3 tenen knoflook, 3 cm verse gember, 2 theelepels garam masala kruiden, 1 theelepel gemalen kurkuma, 1 theelepel gemalen komijn, 1 theelepel chilipoeder, 1 theelepel zout
- Voeg de kip toe en meng, zodat alle kip blokjes bedekt zijn met marinade.750 gram kipfilet
- Dek de kom af met plastic folie. Laat minimaal 3 uur marineren in de koelkast (maar je kunt ook een nacht marineren).
- Verhit een eetlepel boter in een koekenpan en voeg de ui toe. Bak de ui ongeveer 3 minuten op middelhoog vuur tot hij glazig is.1 eetlepel roomboter, 1 grote ui
- Voeg knoflook en gember toe en roerbak een minuut.3 tenen knoflook, 3 cm verse gember
- Voeg komijn, garam masala, koriander, chilipoeder, zout en suiker toe aan de pan. Roerbak nog 3 minuten. Doe alles in de slowcooker.1 ½ theelepel gemalen komijn, 1 ½ theelepel garam masala kruiden, 1 theelepel gemalen koriander, ½ theelepel chilipoeder, 1 theelepel zout, 1 eetlepel suiker
- Smelt de rest van de boter en voeg de kip toe. Haal de kip uit de marinade, maar dep hem niet droog (voeg de aanhangende marinade toe). Giet de resterende marinade NIET in de pan.2 eetlepels boter
- Bak de kip goudbruin. Voeg de kip en schraapsels toe aan de crockpot.
- Voeg tomaten en slagroom toe aan de slowcooker, roer goed en doe het deksel erop.400 gram gepelde tomaten, 250 gram slagroom
- Zet de slowcooker op laag en laat 6 uur stoven.
- Optioneel: je kunt de kip verwijderen met een schuimspaan en de saus pureren met een blender (of staafmixer). Voeg de kip toe aan de gepureerde saus.
Opmerkingen:
- Marineren - In de koelkast kan de kip tot 48 uur gemarineerd worden. Je kunt ook kip toevoegen en marineren in een diepvriesdoos of zak. Bij het ontdooien zal de kip marineren (laat ontdooien in de koelkast)
- Koelkast - Bewaar de gestoofde boterkip afgedekt drie dagen in de koelkast.
- Diepvries - Bevries de Murgh Makhani maximaal drie maanden in de vriezer. Laat het ontdooien in de koelkast.
- Opwarmen - Verwarm de curry opnieuw in de magnetron of doe hem in een pan met een beetje extra water en verwarm opnieuw op medium hoog vuur.
Anita van Hees says
Hi Andrea,
Ook dit recept ziet er weer heerlijk uit. En ik ga het zeker een keer proberen. Ik had alleen een vraagje over de hoeveelheid chilipoeder. Er staat nl. 1/2 1/2 chilipoeder. Moet dit een 1/2 zijn of 1 1/2 ? Dank alvast. Groet Anita
Andréa says
Dank je wel Anita. Het moet 1/2 zijn. Ik heb het per ongeluk twee keer achter elkaar getypt. Dank je wel voor het opmerken. Ik heb het recept meteen aangepast. Groetjes Andréa
sonja says
Hoi Andrea, bedankt voor dit heerlijk recept!!
Vorige week de croc-pot voor mijn verjaardag gekregen en gisteren dit recept gemaakt...wat was het heerlijk!! Mijn man vond het super lekker.
Ik ga dit zeker vaker maken.
Alleen heb ik de saus nog wat gebonden met maizena.
Andréa says
Wat fijn om te horen! Dit is ook zeker één van onze favorieten. De saus kun je zeker binden met maizena, dat maakt hem dikker en romiger. Fijne dag! Groetjes, Andréa
Sue Plantinga says
Hi Andrea,
Kan ik restjes in de diepvries doen?
Groetjes
Andréa says
Beste Sue, Jazeker (staat ook in de receptenkaart) je kunt dit tot drie maanden in de diepvries bewaren. Er staat ook nog hoe je dit weer kunt opwarmen! Succes ermee!
Jurgen says
Je zegt dat je de kip bakt voordat deze in de slowcooker gaat.
Je haalt de kip uit de marinade als je hem bakt.
Wat doe je met de rest van de marinade?
Gooi je deze weg?
Andréa says
De marinade gebruik je verder niet meer inderdaad.
Maria says
Ik heb nu een deel slagroom en een deel kokosmelk gedaan. Heb dit heerlijke gerecht al een paar keer gemaakt en ik dacht dat die kokosmelk toch wat meer Indiaas zou zijn. Het zit nu in de slowcooker en ben benieuwd! 👍🏼
Lia says
Het recept is net zo lekker als het is geschreven, dank je wel! Wat ik aan het recept heel erg fijn vind is dat bij iedere stap de hoeveelheden van de ingrediënten vermeld staan, zodat je niet telkens terug hoeft te scrollen, super gedaan! Het recept was perfect, gegeten met witte rijst en sperziebonen als bijgerecht
Andréa says
Wat leuk om te horen. Dank je wel!