Heerlijke zoete honingkip met rijst, een werelds recept dat binnen 15 minuten op tafel staat met een knoflook honing saus met maar 5 ingrediënten! En die heb je waarschijnlijk allemaal al in huis. Dit is zo'n recept dat je gaat maken op drukke weekdagen, zodat je snel een lekkere en simpele maaltijd op tafel zet.
Snel en makkelijk recept
Ik hou van snelle en makkelijke recepten. En van lekker veel variatie. Pasta's, Hollandse pot, stoofschotels en Aziatisch eten wissel ik graag af. En deze zoete knoflook honing kip past daar prima bij. Je kunt dit serveren met een heerlijke salade, komkommers en wat rijst. Maar wat ook lekker is, is om de hoeveelheid saus te verdubbelen, en lekkere sperziebonen of wolgroenten garen in de saus. En dat kost niet eens extra veel tijd, maar is wel superlekker! Deze honingkip met rijst is lekker en simpel.
- Boter, rode ui, cherry tomaten, zout en knoflook: de basissmaken van dit recept. Dit geeft het vlees een heerlijke smaak.
- Kipfilet: het eiwitdeel van dit recept. Ik heb kipfilet gebruikt, maar je kunt ook kiezen voor kipdijfilet. Maar je kunt dit ook met rundvlees (biefstuk) of varkensvlees (varkenshaas of varkensfilet). Ga je liever voor vegetarisch dan kun je ook tofu blokjes gebruiken.
- Honing: Zorgt voor de zoete smaak van de saus.
- Wijn azijn: Maakt dat de saus een beetje een zoetzuur accent krijgt. Je kunt ook rijst azijn of gewone witte azijn gebruiken.
- Soja saus, zout: Gebruik zoute ketjap. Japanse soja saus is vaak zout. Ketjap manis en ketjap medja zijn beide zoet, dus die gebruik je hier niet.
- Kerrie: Om de smaak van je saus te verdiepen.
- Mango en cashewnoten: Garneer de honingkip met rijst met blokjes mango en cashewnoten. Je zult zien hoe lekker dat is.
🔪 Hoe maak je honingkip met rijst?
Stap 1 Zet alles klaar. Begin met het snijden van de ingrediënten. Snipper 1 rode ui en pers 3 teentjes knoflook uit. Snij de cherry tomaten in vieren en de mango in blokjes. Pak de kipfilet en snij in blokjes van ongeveer 1 x 1 cm.
Stap 2 Bloem de kipfilet. Doe de kipfilet blokjes in een schaal en bedek met wat bloem. Zorg dat alle blokjes gemengd zijn. Zo krijgt de kipfilet een lekker laagje en je saus wordt er iets dikker van (zonder het risico van klontjes).
Stap 3 bak de kip en specerijen. Smelt twee eetlepels boter in de pan en bak de kipfilet tot hij gaar en goudbruin is. Schuif alles naar één kant van de pan en smelt een eetlepel boter op het vrijgekomen deel. Doe het uitje en knoflook erbij en bak die een minuutje mee.
Stap 4 Maak de honing en sojasaus en meng alles door elkaar. Voeg de cherry tomaten, zout, sojasaus, honing, wijnazijn en kerriepoeder toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 5 minuten sudderen. Meng vervolgens de kip met de saus. Schep wat rijst op een bord en leg de zoete honingkip daarop. Garneer met blokjes mango en cashewnoten.
- Zorg dat je alles snijdt en weegt voordat je begint. Want deze honingkip met rijst is een recept dat je snel maakt. En op deze manier kun je alles pakken en brandt er niets aan.
- Heb je honing die is gekristalliseerd dan is dit het perfecte recept. Die kun je hier namelijk prima voor gebruiken. De suikers in de honing worden door de warmte weer vloeibaar.
- In het recept gebruik je wijnazijn, maar je kunt ook rijstazijn of normale azijn gebruiken.
- Je kunt het iets pittiger maken door Sriracha of een fijngesneden peper aan de saus toe te voegen.
- Ook lekker met blokjes ananas. Bak die mee met de saus voor nog meer smaak.
- Ga je voor gluten vrij? Gebruik dan maizena in plaats van bloem (en gebruik een glutenvrije soja saus).
- De honingkip met rijst kun je afgedekt tot 3 dagen in de koelkast bewaren.
- Je kunt de kip met honing en sojasaus ook invriezen in een luchtdichte bak. Zo blijft het tot 2 maanden goed. Vries de rijst apart in, in een luchtdichte bak. Zo blijft het wel tot 3 maanden goed. Wanneer je het gaat klaarmaken, laat je het in de koelkast ontdooien.
- Hapjespan - een hapjespan gebruik je bij het koken van sauzen en bij het bakken van grotere volumes. Een goede hapjespan heeft een antiaanbaklaag en handgrepen die koel blijven. En natuurlijk is hij geschikt voor alle warmtebronnen. Deze hapjespan heeft ook nog een deksel, wat helpt tegen spatten en handig kan zijn om de warmte binnen te houden en je sauzen niet te ver laten indikken. Ik gebruik deze hapjespan bij het maken van de kip.
- Koksmes - Dit koksmes is mijn steun en toeverlaat in de keuken. Het is van Wusthof en ik heb het al vele jaren in mijn bezit. Het laat me nooit in de steek en blijft superscherp. Het is het enige professionele mes dat ik heb en het is een aanrader om, als je een complete messenset te duur vindt, in ieder geval dit mes aan te schaffen want hier kun je bijna alles mee snijden. Daar ga je zeker geen spijt van krijgen!
- Snijplank set - Onmisbaar in elke keuken is een goede snijplank set. En waarom een set? Omdat je niet wilt dat je je kruisbesmetting krijgt van bijvoorbeeld rauw vlees met je groenten. Deze snijplanken zijn op kleur gecodeerd (en hebben een bijpassend label), zodat je precies weet waarvoor je je plank kunt gebruiken. Zo hebben ziektemakers geen kans. Ik gebruik snijplanken bij het snijden van de groenten en kip in dit recept.
Vind je deze honingkip met rijst een goed idee? Dan vind je deze snelle en makkelijke recepten misschien ook wel lekker. Ze staan allemaal binnen 30 minuten op tafel.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 350 gram rijst
Honingkip met knoflook en sojasaus
- 1 rode ui
- 3 tenen knoflook
- 10 cherry tomaten
- 500 gram kipfilet
- 2 eetlepels bloem
- 3 eetlepels boter
- 1 theelepel zout
- 5 eetlepels honing
- 1½ eetlepel wijnazijn
- 1 eetlepel sojasaus zout
- ½ eetlepel kerriepoeder
Garnering
- 1 mango
- 50 gram cashewnoten
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
- Pel en snipper de ui.
- Pers de knoflook uit.
- Was de cherry tomaten en snij ze in vieren.
- Snij de mango in kleine blokjes.
- Zet een pan met water op en breng aan de kook. Doe de rijst hierin en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snij de kipfilet in blokjes van 1 x 1 cm.
- Strooi bloem op de kipfilet blokjes en bedek de kip hiermee.
Honingkip met knoflook en sojasaus
- Smelt 2 eetlepels boter in een hapjespan.
- Doe de kipfilet in de pan en bak hem ongeveer 5 minuten tot hij goudgeel en gaar is.
- Schuif de kipfilet naar één zijde van de pan.
- Smelt een eetlepel boter en bak daarin de ui en de knoflook, gedurende 1 minuut.
- Voeg de cherrytomaten, het zout, sojasaus, honing, wijnazijn en kerriepoeder toe.
- Breng aan de kook en zet vervolgens het vuur laag.
- Laat 5 minuten sudderen.
- Meng nu de kip met de knoflook honingsaus.
Serveren
- Schep rijst op een bord en leg daar de kip bovenop.
- Schenk daar wat extra honing ketjap saus overheen.
- Garneer met de blokjes mango en cashewnoten.
- Serveer meteen.
Opmerkingen:
- Bestel alle ingrediënten voor dit recept met een druk op de knop:
- Zorg dat je alles snijdt en weegt voordat je begint. Zo kun je alles pakken en brandt er niets aan.
- Heb je honing die is gekristalliseerd dan is dit het perfecte recept. Die kun je hier namelijk prima voor gebruiken. De suikers in de honing worden door de warmte weer vloeibaar.
- In het recept gebruik je wijnazijn, maar je kunt ook rijstazijn of normale azijn gebruiken.
- Je kunt het iets pittiger maken door Sriracha of een fijngesneden peper aan de saus toe te voegen.
- Ook lekker met blokjes ananas. Bak die mee met de saus voor nog meer smaak.
- Ga je voor gluten vrij? Gebruik dan maizena in plaats van bloem (en gebruik een glutenvrije soja saus).
Geef een reactie