Tia Maria is een heerlijke koffielikeur. Heerlijk over ijs, bij de koffie, als Spaanse koffie en als ingrediënt voor een cocktail. Deze likeur heeft een diepe koffiesmaak, gecombineerd met een vleugje karamel en vanille. En het is supermakkelijk te maken (het kost alleen wat tijd).
Zelf Tia Maria Maken
Tia Maria, letterlijk vertaald Tante Maria, is een koffielikeur die oorspronkelijk uit Jamaica komt. Het fabeltje gaat dat een Spaanse dame van een plantage moest vluchten na een conflict en wat sieraden, een bediende en het familierecept voor koffielikeur meenam. Omdat de bediende haar had helpen vluchten gaf zij dit drankje haar naam (bron: wikipedia) . Het zou natuurlijk om een marketing campagne kunnen gaan, het blijft een leuk verhaal.
Ik maak graag mijn Tia Maria zelf omdat ik dan precies de juiste verhouding van alle smaken in de hand heb. Het is niet exact hetzelfde omdat Tia Maria gemaakt wordt van Jamaicaanse koffiebonen, maar dat geringe smaakverschil neem ik voor lief. Deze Tia Maria is namelijk heel erg lekker en het alcoholpercentage ligt iets hoger (rond de 30 % waarbij degene uit de winkel 20 % bedraagt).
Wat heb je nodig voor zelfgemaakte Tia Maria
Voor de bereiding van deze koffielikeur heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
- Koffiebonen - Wil je de smaak van Tia Maria dichtste benaderen gebruik dan Jamaicaanse koffiebonen. Een koffieboon met een medium of dark roast is het allerlekkerste.
- Jenever - Gebruik jenever voor dit Tia Maria recept. Je kunt dit ook vervangen door wodka of witte rum.
- Kandijsuiker - Deze kandij geeft de mooie bruine kleur en een vleugje karamel. Kun je dit echt niet aankomen, gebruik dan bruine basterdsuiker.
- Vanillesuiker - Voor het vleugje vanille.
Hoe maak je Tia Maria Zelf?
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
- Kandij - Neem een grote pot en vul die met de jenever. Voeg daar de kandij aan toe.
- Koffiebonen - Voor de koffiesmaak voeg je koffiebonen toe.
- Vanille - Meng ook de vanille erdoor en draai de dop erop. Schud even goed. Zet de pot op een donkere plaats bij kamertemperatuur. Het grote wachten gaat beginnen.
- Neem de tijd - Gedurende 6 weken draai je de pot dagelijks even om. Daarna is de Tia Maria klaar. Giet over in flesjes. Je kunt de koffiebonen eruit halen (of laten zitten).
Serveren
Drink deze Tia Maria puur of met ijs. Of probeer deze tips:
- Spaanse of Jamaicaanse koffie - Hete koffie met een scheutje Tia Maria in een mooi glas (ongeveer ⅔ gevuld). Daarop een paar eetlepels geklopte slagroom.
- Espresso Martini - Een lekkere likeur met wodka, poedersuiker, espresso, en Tia Maria. Hier het recept voor Espresso Martini.
- Hollandse Spicy Egg Nog - Met advocaat, Kahlua (of Tia Maria), whiskey, rum, en kruiden. Maak de Hollandse Spicy EggNog zelf!
- Chocolade Tiramisu - Verwerk de Tia Maria in een heerlijk toetje. Deze chocolade tiramisu wordt nog lekkerder met een scheutje koffie likeur.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 1 liter jenever wodka of witte rum
- 80 gram vanillesuiker
- 500 gram bruine kandijsuiker
- 160 koffieboontjes medium of dark roast.
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Zorg dat de glazen pot schoon is.
- Doe de jenever, vanillesuiker, kandijsuiker en koffieboontjes in de pot. Draai de deksel erop en schud even op en neer. Zet op een donkere koele plaats.1 liter jenever, 80 gram vanillesuiker, 500 gram bruine kandijsuiker, 160 koffieboontjes
- Draai de komende zes weken de pot elke dag een keer om.
- Schenk de Tia Maria over in schone flessen. Zeef de koffiebonen eruit als je dat fijner vind.
Opmerkingen:
- Spaanse of Jamaicaanse koffie - Hete koffie met een scheutje Tia Maria in een mooi glas (ongeveer ⅔ gevuld). Daarop een paar eetlepels geklopte slagroom.
- Espresso Martini - Een lekkere likeur met wodka, poedersuiker, espresso, en Tia Maria. Hier het recept voor Espresso Martini.
- Hollandse Spicy Egg Nog - Met advocaat, Kahlùa (of Tia Maria), whiskey, rum, en kruiden. Maak de Hollandse Spicy EggNog zelf!
- Chocolade Tiramisu - Verwerk de Tia Maria in een heerlijk toetje. Deze chocolade tiramisu wordt nog lekkerder met een scheutje koffie likeur.
Geef een reactie