Hou je van een lekkere cocktail en van koffie? Dan is deze Espresso Martini echt iets voor jou! Een heerlijke combinatie van een intense koffie en een lekkere likeur. Het drankje om je etentje mee af te sluiten, maar ook de perfecte cocktail voor een feestje. Deze espresso martini maak je met espresso, wodka en een heerlijke koffie likeur!
Proef de perfecte mix van koffie en cocktail met een verleidelijke Espresso Martini
Als iemand die echt van koffie houdt, is dit bijna een perfecte cocktail voor mij. Bijna, want door de koffie, proef je de alcohol niet zo goed en dat maakt hem wel een beetje verraderlijk. Je drinkt er zo te veel van. Deze Espresso Martini staat ongeveer gelijk aan twee glazen wijn (per drankje).
Naast dat deze cocktail echt perfect is voor een avondje uit, is dit ook het perfecte drankje voor bij een nagerecht. Ik serveer dit graag bij een Italiaanse tiramisu waar het echt een aanvulling is. Maar ook bij een chocolade mousse is dit echt heel lekker. Probeer het zelf!
Wat heb je nodig om Zelf een Koffiecocktail Maken?
Om deze Espresso Martini te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Espresso: Is koffie waarbij het hete water onder hoge druk door fijngemalen koffie wordt geperst. Daardoor wordt de smaak intenser. Een goede espresso heeft een schuimlaag bovenop de koffie. In tegenstelling tot wat veel mensen denken bevat een espresso minder cafeïne in vergelijking met een ‘gewoon’ kopje koffie. Dat komt omdat door de hoge druk en snelheid van het water, dit maar weinig tijd heeft om de cafeïne op te nemen.
- Wodka: Water en Alcohol op basis van rogge, aardappel of mais. Dit geeft een neutrale sterke drank, zonder geur of uitgesproken smaak.
- Poedersuiker: Geeft een klein zoetje aan de espresso martini. Dit kun je ook achterwege laten, maar ik heb hem liever een beetje zoeter.
- Koffielikeur: Een espresso Martini wordt vaak met Kahlua gemaakt, maar dit drankje is ook erg lekker met Tia Maria, een koffielikeur (eigen merk) of Frangelico (en daar krijg je dan een lekker hazelnoot smaakje bij)
- Goudpoeder (optioneel): Om een mooi randje om het glas te maken.
Hoe maak je Espresso Martini Cocktail?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Doe onderin een cocktailshaker, ijsklontjes, poedersuiker en de wodka.
- Schenk daar de koude espresso bij.
- En schenk als laatste de koffielikeur erbij.
- Shake nu een minuut krachtig. Hou daarbij je vinger op het dopje van de shaker (want die kan eraf springen (ervaringsdeskundige 😉 )). Schenk de espresso martini door de zeef in een mooi glas. Serveer meteen.
Wil je de espresso martini mooi serveren, dan kun je de rand van het glas serveren, zoals ik hier heb gedaan met wat goudpoeder. Dip het glas dan eerst in een schaaltje met water en vervolgens in het goudpoeder. Ook leuk is om wat koffiebonen te gebruiken als decoratie, maar zeg dan erbij dat je die niet kunt eten!
Tips, Vervangingen en Variaties
- Ook lekker is in plaats van een koffielikeur een chocoladelikeur zoals crème de cacao, Baileys of licor 43 chocolate te gebruiken.
- Of meng een vleugje kaneel door deze cocktail (ook erg lekker).
- Wil je een echte schuimlaag (zoals bij een espresso), doe dan een vers rauw eiwit in de cocktailshaker en shake dat mee. Door het schudden krijg je een mooie schuimlaag.
- Espresso: Heb je geen espressoapparaat, maak de espresso dan met espresso poeder dat je in de winkel kunt kopen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 1 theelepel goudpoeder
- 1 handjevol ijsklontjes
- 80 ml wodka
- 50 ml koffielikeur
- 200 ml espresso afgekoeld
- 1 theelepel poedersuiker
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Optioneel: Wanneer je het leuk vindt dip je de glasrand vooraf in wat water en druk je hem daarna in goudpoeder. Laat een half uurtje drogen.1 theelepel goudpoeder
- Doe alle ingrediënten in de cocktailshaker en shake goed. Ongeveer 1 minuut. Hou je hand daarbij op de dop.80 ml wodka, 50 ml koffielikeur, 200 ml espresso, 1 theelepel poedersuiker, 1 handjevol ijsklontjes
- Laat het zeefje op de shaker en giet de espresso martini in de glazen.
Opmerkingen:
N.B.. Goudpoeder is niet te koop via de Albert Heijn. Je kunt het verkrijgen in kookwinkels en taart decoratie winkels. 2. Espresso: Heb je geen espressoapparaat, maak de espresso dan met espresso poeder dat je in de winkel kunt kopen. 3. Poedersuiker: Geeft een klein zoetje aan de espresso martini. Dit kun je ook achterwege laten, maar ik heb hem liever een beetje zoeter. 4. Koffielikeur:
- Een espresso Martini wordt vaak met Kahlua gemaakt, maar dit drankje is ook erg lekker met Tia Maria, een koffielikeur (eigen merk) of Frangelico (en daar krijg je dan een lekker hazelnoot smaakje bij)
- Ook lekker is in plaats van een koffielikeur een chocoladelikeur zoals crème de cacao, of lictor 43 chocolate te gebruiken.
- Of meng een vleugje kaneel door deze cocktail (ook erg lekker).
Geef een reactie