Zelf Advocaat Maken, een heel makkelijk recept. Want de feestdagen zijn niet compleet zonder een glaasje heerlijke Advocaat. Met zijn fluweelzachte textuur en intense smaak zal deze romige drank je verrassen. Dus maak je klaar om het glas te heffen en te genieten van een heerlijk glaasje advocaat likeur.
Zelf advocaat maken
Vroeger toen ik jong was en mijn oma een feestje gaf, kwamen kleine glaasjes tevoorschijn. Daar schonk ze een scheutje advocaat in en topte dat af met wat slagroom. Hele kleine minilepeltjes werden er bij gegeven (en die waren heel mooi versierd), om de advocaat uit de glaasjes te lepelen.
Al die dames op leeftijd genoten van hun 'advocaatje' die heerlijke, echt Nederlandse likeur. En toen ik wat ouder werd, kreeg ik zelf ook mijn eigen glaasje. Heerlijk. De rijke fluweelzachte textuur, heerlijk zoet. Het werd mijn favoriete drankje voor de feestdagen.
Gemaakt van eidooiers, suiker en brandewijn met een vleugje vanille wordt het een romige likeur. Maar wist je dat je het ook heel makkelijk zelf maakt. En dat blijkt nog veel lekkerder te zijn. Ik kan het je zeker aan raden!
Wat heb je nodig voor dit Advocaat Recept?
Om Zelf Advocaat te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Brandewijn: is een type sterke drank gemaakt door het distilleren van wijn, en het wordt vaak gebruikt als belangrijk ingrediënt in Advocaat, de traditionele Nederlandse advocaatlikeur. Brandewijn heeft een rijke, diepe smaak met tonen van fruit, vanille en eiken, en het kan variëren in kleur van helder tot amber, afhankelijk van het rijpingsproces.
- Eidooiers: Geven de advocaat zijn romige structuur.
- Suiker: Voor de zoete smaak.
- Zout: Balanceert de zoete smaak.
- Vanille-extract: Voor een vleugje vanille smaak. Als je het aan kunt komen gebruik dan natuurlijk vanille-extract. Met dit vanille-extract recept maak je dat zelf (en dat is veel goedkoper dan zo’n klein flesje uit de winkel en je kunt er heel lang mee doen).
Hoe maak je Oma’s Advocaat?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Doe de eidooiers, suiker, zout en het vanille-extract in een kom.
- Roer door, zodat het gemengd is.
- Breng een pan met een klein laagje water aan de kook. Hang de kom hierboven (de onderkant van de kom mag het water niet raken, dit heet Au Bain-Marie verwarmen). Voeg de brandewijn toe en blijf roeren, terwijl je het verarmt). Ga door tot je een temperatuur van 62 °C hebt bereikt gemeten met een thermometer.
- Haal de kom van de pan af en zet in een ijswater bad. Blijf roeren tot de advocaat ongeveer 37 °C is. Giet dan over in een pot en zet in de koelkast om verder terug te koelen.
Serveer de advocaat met een toefje slagroom en een lepeltje. Mmm. Ook lekker om te gebruiken in de Advocaat Paastaart of in de Tiramisu met Advocaat of gewoon over een bolletje ijs.
Tips, Vervangingen en Variaties
- Roeren: In de beschrijving staat roeren en niet kloppen. Dat is belangrijk. Door het roeren mengt de advocaat ingrediënten goed. Maar als je echt gaat kloppen, dan wordt het schuimig en blijft de advocaat dun.
- Brandewijn: Kun je ook vervangen door wodka of rum.
- Vanille-extract: Je kunt ook een vanillestokje gebruiken. Halveer dat en schraap de zaden met de bolle kant van een lepel eruit. Doe de zaden bij de eidooiers. (Tip: leg het overgebleven stokje in een bakje met suiker en roer dat af en toe door. Zo krijg je zelfgemaakte vanillesuiker).
- Nog meer smaak: Voeg aan de advocaat een snufje kaneel en nootmuskaat toe voor een echt winterse twist.
- Eiwitten: Maak van de overgebleven eiwitten, heerlijke meringues, zoals deze aardbeien meringues of winter meringues.
- Wanneer er na het koelen laagjes ontstaan, dan kun je die gewoon weer door elkaar roeren.
- Omdat rauwe eieren en alcohol wordt gebruikt in advocaat, is dit drankje niet geschikt voor zwangeren, kinderen, zieken of ouderen met een zwakke gezondheid.
Advocaat is een traditionele Nederlandse drank die lijkt op het Amerikaanse bekende Eggnog. Het is gemaakt met verse eieren, suiker en brandewijn en heeft een dikke, romige textuur.
Ja, Advocaat wordt meestal gemaakt met brandewijn of een ander soort alcohol, dus bevat alcohol.
Hoewel advocaat vaak gedronken of gebruikt wordt tijdens de feestdagen, is het een drankje dat het hele jaar door gedronken wordt.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- Handjevol ijsklontjes
- 160 gram eigelen
- 160 gram suiker
- ⅛ theelepel zout
- 2 theelepels vanille-extract
- 200 ml brandewijn
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Zet een kom met water klaar en doe daar wat ijsklontjes in, zodat het water goed koud wordt.Handjevol ijsklontjes
- Pak een grote vuurvaste kom en doe de eidooiers, suiker, zout en vanille-extract in de kom.160 gram eigelen, 160 gram suiker, ⅛ theelepel zout, 2 theelepels vanille-extract
- Roer rustig door tot het gemengd is.
- Breng een pan met een klein laagje water in de kook en hang de kom met het eidooiermengsel erboven. Roer en schenk ondertussen de brandewijn erbij.200 ml brandewijn
- Hang de thermometer in de kom en roer totdat de vloeistof een temperatuur van 62 °C heeft bereikt. Haal de kom dan van de pan af en zet in het ijsbad.
- Blijf roeren en laat afkoelen naar ongeveer 37 °C. Schenk nu over naar een pot of karaf en laat verder afkoelen.
Opmerkingen:
Brandewijn kun je ook vervangen door wodka of rum. 1. Vanille-extract:
- Gebruik natuurlijk vanille-extract. Met dit vanille-extract recept maak je dat zelf.
- Je kunt ook een vanillestokje gebruiken. Halveer dat en schraap de zaden met de bolle kant van een lepel eruit. Doe de zaden bij de eidooiers. (Tip: leg het overgebleven stokje in een bakje met suiker en roer dat af en toe door. Zo krijg je zelfgemaakte vanillesuiker).
- 5. Bewaren
Advocaat bevat rauwe eieren en maar ongeveer 14 % alcohol. Daarom is het belangrijk om het niet te lang te bewaren. - Zorg ervoor dat als je het gaat bewaren dat je fles of pot goed gesteriliseerd is. Je kunt de advocaat nu enkele weken bewaren in de koelkast.
- Wanneer er na het koelen laagjes ontstaan, dan kun je die gewoon weer door elkaar roeren.
Geef een reactie