Witte Sangria, Clerico, is de populaire Zuid-Amerikaanse versie van de Spaanse Sangria. Wijn op smaak gebracht met whisky en zomerfruit. Heerlijk fris. En dit kun je prima serveren bij een Zomer BBQ of picknick waar je samen met vrienden en familie geniet van de zon!
Clerico
Deze Latijns-Amerikaanse versie van de Spaanse Sangria, is oorspronkelijk ontstaan in Uruguay. Al jaren een populair recept dat zijn weg heeft gevonden door heel Zuid-Amerika.
Deze cocktail is populair in de Zomermaanden, maar ook tijdens de feestdagen, zoals Oudejaarsavond.
En hou je van sangria? Probeer dan ook eens deze varianten: een heerlijke witte sangria met cava en sangria met licor 43.
Jump to:
Witte Sangria
Sangria is een drankje dat je vaak ziet bij een zomerse dag. Een zoete wijn, rood of wit gevuld met vruchten. Deze witte sangria is ook weer zo'n lekker recept: gevuld met druiven, aardbeien en mango. En deze keer niet gebaseerd op een zoete wijn, maar juist op een heerlijke Chardonnay.
Chardonnay is een droge witte wijn die je vaak tegenkomt. Dat is ook niet zo vreemd, want de Chardonnay druif is één van de makkelijkst te kweken rassen, resistent tegen veel ziektes. Een leuk weetje: als de Chardonnay op hout wordt gerijpt smaakt hij naar een vleugje vanille.
Kweek je de druif in een koudere regio, dan krijg je een vleugje appel, in mildere regio's een lichtzoete smaak die neigt naar meloen en kweek je hem in warme gebieden dan kun je een zoete mango herkennen. Chardonnay is een volle wijn met lekker veel smaak. Serveer hem koel want dan smaakt hij toch echt het allerlekkerst.
Wat heb je nodig voor Zuid-Amerikaanse Witte Sangria met Zomerfruit
Om deze witte Sangria te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Mango - zacht en sappig en heerlijk zoet. Verwijder het vel en de pit en snij in kleine blokjes. Hier vind je een filmpje waar ik laat zien hoe je dat snel eenvoudig op twee manieren kunt doen.
- Druiven - heerlijk zoet en sappig. Gebruik pitloze druiven. Was de druiven in water en verwijder de steeltjes.
- Whisky - Gebruik een rokerige whisky (Bourbon), die smaakt hier heerlijk bij.
- Witte wijn - Voor deze Clerico gebruik je een droge witte wijn, zoals Chardonnay (mijn voorkeur), Sauvignon Blanc of Pinot Grigio.
- Aardbeien - Gebruik verse aardbeien. Was ze en verwijder het kroontje (in deze volgorde. Verwijder je eerst het kroontje dan zuigt de aardbei het waswater op en worden ze waterig)
- Suiker - Om de witte sangria licht te zoeten.
- Limoensap - Geeft een heerlijke frisse smaak aan de sangria. Gebruik vers limoensap.
Hoe maak je Witte Sangria met Witte Wijn?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Schep de suiker in de kan en voeg het limoensap toe.
- Schenk ook de whisky en een scheutje witte wijn toe en roer tot de suiker is opgelost.
- Doe de gehalveerde druiven en aardbeien en mangoblokjes in de kan.
- Vul aan met witte wijn en zet in de koeling om goed op smaak te komen en koud te worden. Net voor het serveren voeg je ijsklontjes toe aan de Clerico (of doe wat ijs in je glas) en serveer!
Voeg wat muntblaadjes toe en een schijfje citroen.
Tips en Aanpassingen
- Wil je een alcoholvrije sangria, dan vervang je de wijn door een alcoholvrije wijn. Die zijn goed verkrijgbaar bij de supermarkt.
- Voor een verfrissend accent voeg je muntblaadjes, schijfjes limoen en/of citroen toe.
- Was de aardbeien en ontkroon ze(niet omdraaien want dan neemt de aardbei het water op en wordt de smaak wateriger).
- Hoe sappiger het fruit is, hoe meer alcohol het opneemt.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 50 gram suiker
- 50 ml whisky
- 1 eetlepel limoensap vers
- 1500 ml witte wijn Chardonnay
- ½ mango zonder schil en pit, in blokjes gesneden
- 125 gram druiven zonder pit, gehalveerd
- 125 gram aardbeien gewassen, onttroond, en gehalveerd
- ijsklontjes
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- In een grote kan schep je de suiker en voeg je het limoensap en de whisky toe.50 gram suiker, 50 ml whisky, 1 eetlepel limoensap
- Doe daarbij een scheutje wijn en meng met een lepel alles goed door tot de suiker is opgelost.1500 ml witte wijn
- Voeg de aardbeien, druiven en mango toe aan de karaf.½ mango, 125 gram druiven, 125 gram aardbeien
- Schenk dan de rest van de wijn erbij en zet de sangria in de koeling om door en door koud te worden (minimaal 1 uur)
- Serveer met veel ijsklontjes in een mooi glas.ijsklontjes
Opmerkingen:
Hoe sappiger het fruit is, hoe meer alcohol het opneemt. 7. Bewaren Wil je voorbereiden?
- Koelkast - Maak de sangria en laat hem koud worden in de koeling. Dit kun je een paar uur van tevoren doen.
Geef een reactie