Loetje’s Biefstuk Bali is ZO lekker. En dit makkelijke recept met maar 5 ingrediënten is gebaseerd op de heerlijke biefstuk zoals je hem bij Restaurant Loetje eet. En reken maar dat je hier heel blij van gaat worden en de heerlijke saus tot de laatste druppel van je bord schraapt. Dit recept moet je gewoon een keer gemaakt hebben!
Loetje’s Biefstuk Bali
Dit recept is gebaseerd op de bekende biefstuk van Loetje. In de jaren 70 begon de eigenaar van cafe Loetje met het bakken van deze overheerlijke biefstuk en het werd een waar fenomeen. Van heinde en verre kwamen mensen voor deze biefstuk naar het cafe. Dat succes is inmiddels uitgebreid naar 25 vestigingen. En door het maken van dit recept denk je dat Loetje in jouw keuken is gearriveerd.
Maar wat is nu het geheim van de Biefstuk Bali? Als eerste gebruik je ossenhaas. Heerlijk mals en het allerlekkerste voor dit recept. En in plaats van boter gebruik je margarine. Daar zit namelijk minder water in en dat geeft een heerlijke bruine jus. Doe je de biefstuk in de pan dan blijf je hem bewegen. Daardoor wordt de ossenhaas egaal bruin aan beide kanten. En serveer hem, zoals bij Loetje, medium-rare.
En dan natuurlijk de jus. Voor die smaak voeg je sambal Oelek aan de jus toe. Dat geeft een heerlijke smaakvolle saus die je helemaal gaat opeten (ik doop graag wat witte boterhammen in de jus, zo lekker).
Wat heb je nodig voor Biefstuk Bali
Voor de bereiding van Biefstuk Bali heb je de volgende ingrediënten nodig (de juiste hoeveelheden vind je onderaan het blog in de receptenkaart):
- Ossenhaas - Ossenhaas of Biefstuk van de haas zijn hetzelfde. Het is het malste en mooiste deel van een rund. Kogelbiefstuk is net iets minder mals en de gewone biefstuk heeft het meeste structuur en weefsel. De prijs is ook oplopend. De gewone of Hollandse biefstuk is het goedkoopst en voor de Ossenhaas zul je het meeste betalen. Voor dit recept kun je ook kogelbiefstuk of gewone biefstuk gebruiken.
- Margarine - Margarine bevat weinig water en dat geeft een hele mooie jus. Maar je kunt dit ook vervangen door boter.
- Sambal Oelek - De sambal geeft de smaak aan de jus. Hou je van redelijk pittig dan voeg je net als ik een eetlepel toe aan de saus. Maar je kunt ook starten met wat minder en extra toevoegen. Hou je van heel pittig eten dan gebruik je Sambal Badjak.
Hoe maak je Biefstuk á la Loetje
Een recept met uitgebreide stappen, de juiste hoeveelheid ingrediënten en die je ook nog makkelijk kunt printen vind je terug onderaan het blog.
- Kruiden - Haal de biefstuk een half uur voor het bereiden uit de koelkast. Zo is hij niet te koud en wordt hij overal even snel gaar. Breng één zijde van de biefstuk op smaak met peper en beide zijden met zout.
- Braden - Smelt de margarine in de pan en wanneer het schuim wegtrekt bak je de biefstuk. Beweeg de biefstuk heen en weer zodat hij mooi bruin wordt. Wil je de biefstuk rare, medium rare of well done? Er is een handige tip om het vlees te checken.
- Raw - Open je handpalm en druk met de wijsvinger van je andere hand tussen het gebied van de duim en pols. Zo moet het vlees in de pan ook aanvoelen: zacht, maar het veert niet helemaal terug.
- Medium Rare - Hou het tipje van je duim tegen je middelvinger en voel met je andere hand weer het plekje tussen de duim en de pols (voor medium hou je je duim tegen je ringvinger). Het voelt steviger en veert terug. Dit zou de biefstuk in de pan ook moeten doen.
- Well-done - Hou het topje van je pink tegen je duim en voel met je andere hand tussen de duim en de pols. Het vlees is stevig en veert bijna niet terug
- Rusten - Haal de Ossenhaas uit de pan en dek af met aluminiumfolie. Laat het vlees rusten, zodat de sappen zich weer in het vlees verspreiden. Het vlees wordt dan malser.
- Jus maken - Roer de aanbaksels los (voor extra veel smaak) en roer de sambal erdoor. Serveer de biefstuk en schenk de jus erover! Genieten
Serveren!
- Friet en Mayonaise - Een gouden combinatie, een heerlijke biefstuk met verse frietjes. Die kun je lekker in de jus dippen.
- Wit brood - De ultieme combinatie. De heerlijke biefstuk met wat wit brood, die je in de jus dipt. Eigenlijk heb je niet meer nodig.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Apparatuur
Ingrediënten
- 800 gram Ossenhaas 4 sukken, 30 minuten voor het bakken uit de koeling
- zout
- peper
- 200 gram margarine
- 2 eetlepels sambal oelek
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Dep de biefstuk droog met keukenpapier en breng één kant op smaak met zout en peper en de andere kant alleen met zout.800 gram Ossenhaas, zout, peper
- Smelt de margarine op hoog vuur. Als het schuim wegtrekt en de margarine bruin wordt leg je de biefstukken in de pan.200 gram margarine
- Schroei op hoog vuur, terwijl je de biefstukken blijft bewegen dicht. Zet het vuur nu gemiddeld.
- Bak de biefstukken nu aan elke zijde 2 minuten voor een ‘rare’ biefstuk, 3 minuten voor een ‘medium rare’ en 4 minuten per kant voor well done. *
- Haal de biefstukken uit de pan en verpak ze in aluminiumfolie. Laat zo tenminste 3 minuten liggen.
- Maak de jus door een eetlepel heet water aan de pan toe te voegen. Schraap vervolgens met een houten spatel alle aanbaksels los. Voeg de sambal toe en meng die erdoor.2 eetlepels sambal oelek
- Haal de biefstuk uit de aluminiumfolie en leg op een bord. Schenk er ruim de jus overheen. Serveer meteen!
Opmerkingen:
-
-
- Raw - Open je handpalm en druk met de wijsvinger van je andere hand tussen het gebied van de duim en pols. Zo moet het vlees in de pan ook aanvoelen: zacht, maar het veert niet helemaal terug.
- Medium Rare - Hou het tipje van je duim tegen je middelvinger en voel met je andere hand weer het plekje tussen de duim en de pols (voor medium hou je je duim tegen je ringvinger). Het voelt steviger en veert terug. Dit zou de biefstuk in de pan ook moeten doen.
- Well done - Hou het topje van je pink tegen je duim en voel met je andere hand tussen de duim en de pols. Het vlees is stevig en veert bijna niet terug. Zo moet de steak ook aanvoelen.
-
- Friet en Mayonaise - Een gouden combinatie, een heerlijke biefstuk met verse frietjes. Die kun je lekker in de jus dippen.
- Wit brood - De ultieme combinatie. De heerlijke biefstuk met wat wit brood, die je in de jus dipt. Eigenlijk heb je niet meer nodig.
Geef een reactie