Ontdek dit heerlijke Tonkatsu saus recept. Deze Japanse klassieker, hartig en zoet tegelijkertijd en boordevol umami is een absolute must-try. Perfect bij Krokante schnitzel, gegrilde groenten, salades en rijstgerechten. En hier ontdek je hoe je deze heerlijke saus, makkelijk thuis kunt maken!
Onweerstaanbaar lekkere Japanse Tonkatsu Saus
Vandaag een Japanse klassieker, het geheime ingrediënt om je gerechten nog lekkerder te maken: Tonkatsu saus. Hartig, zoet en kruidig in een perfecte balans. En dat met eenvoudige ingrediënten die je gewoon in de supermarkt koopt.
De saus met een heerlijke umami-touch, is lekker bij krokante schnitzel (zoals krokante Kip Katsu), gegrilde groente, als dipsaus en bij veel rijstrecepten. Een heerlijke saus die zo veelzijdig is dat je hem bijna overal bij kunt eten. Ik zou zeggen probeer het snel!
Wat heb je nodig voor Makkelijke Tonkatsu-saus?
Om deze Tonkatsu saus te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Tomatenketchup: Een tomatensaus die valt onder de umami smaak. Het wordt gemaakt van tomaten, azijn, suiker, zout en kruiden. Wil je het liever zelf maken, dan vind je hier een recept van een lekkere tomatenketchup.
- Worcestershire saus: Is een vloeibare bruine saus die pittig is en wat umami heeft. Deze saus bevat ansjovis, dus als je geen vis kunt of wilt eten, gebruik hem dan niet (of gebruik de vegan variant)
- Sojasaus: Gebruik Japanse sojasaus, Ketjap Asin of lichte sojasaus (verkrijgbaar bij de Toko). Dit zijn zoute sojasauzen.
- Knoflookpoeder: Het voegt een subtiele knoflooksmaak toe aan de saus, zonder dat je hele stukken knoflook in je gerecht hebt. Het heeft een kruidige en licht pittige smaak.
- Uienpoeder: De gedroogde gemalen vorm van ui. Het heeft een zoete ui smaak.
- Mirin: Zoete Japanse kookwijn. Mirin is veel zoeter dan Chinese kookwijn (Shaoxing). Als je de laatste als vervanger van mirin gebruikt, voeg dan twee theelepels extra bruine suiker toe.
- Bruine suiker: Om de saus zoeter te maken. Er wordt bruine suiker gebruikt omdat het ook een gekarameliseerde smaak geeft aan de saus.
Hoe maak je Japanse Tonkatsu Saus?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
- Doe de ketchup, worcestershire saus, sojasaus, knoflookpoeder, uienpoeder en bruine suiker in een kommetje.
2. Meng door elkaar tot de bruine suiker is opgelost.
Dit is lekker met krokante kip of gebakken rijst.
Tips, Vervangingen en Variaties
- Hou je van pittig? Voeg dan wat Sriracha of gember toe aan de saus.
- Vegan/vegetarische variant: vervang de Worcestershire saus door een vegan variant.
- Ook lekker? Voeg wat lente-ui toe aan de saus. Dat geeft een pitje en ziet er ook nog mooi uit!
Tonkatsu saus is een hartige en licht zoete saus, een klassieker in Japan. Het wordt vaak geserveerd bij gefrituurde schnitzel. Het heeft een combinatie van zoete, zoute en kruidige smaken en een vleugje umami.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 4 eetlepels tomatenketchup
- 2 ½ eetlepel worcestershire saus
- 1 eetlepel Japanse sojasaus
- ⅛ theelepel knoflookpoeder
- ⅛ theelepel uienpoeder
- 1 theelepel mirin
- 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Doe alle ingrediënten in een kom en meng goed door tot de bruine suiker is opgelost.4 eetlepels tomatenketchup, 2 ½ eetlepel worcestershire saus, 1 eetlepel Japanse sojasaus, ⅛ theelepel knoflookpoeder, ⅛ theelepel uienpoeder, 1 theelepel mirin, 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker
Opmerkingen:
- Pittig? Voeg dan wat Sriracha of gember toe aan de saus.
- Vegan/vegetarische variant: vervang de Worcestershire saus door een vegan variant.
- Ook lekker? Voeg wat lente-ui toe aan de saus. Dat geeft een pitje en ziet er ook nog mooi uit!
- Koelkast: Bewaar in de koelkast, in een afgesloten doos of fles. Zo kun je de saus 3 tot 5 dagen bewaren.
- Diepvries: Wil je de tonkatsu saus langer bewaren, vries hem dan in, in een diepvriesdoos. Zorg er dan voor dat je een cm uit de bovenzijde blijft, want de saus zet uit tijdens het bevriezen. Zo kun je hem tot 2 maanden bewaren. Laat ontdooien in de koelkast.
Geef een reactie