Italiaanse Knoflook Parmezaan Kaassaus, is een heerlijke kaassaus, die je makkelijk zelf maakt. Het is een saus met als ster ingrediënten knoflook en Parmezaanse kaas.
De zachte en romige textuur met een subtiele hint van knoflook is zo lekker. Of je deze saus eet met pasta, pizza, als topping gebruikt of als dipsaus, deze saus is onweerstaanbaar.
![Een hoogtefoto van een roze bakje met kaas saus met parmezaan, knoflook en peterselie. In de achtergrond een roze witte theedoek en twee roze glazen op een witte ondergrond.](https://www.byandreajanssen.nl/wp-content/uploads/2023/06/Parmezaanse-knoflooksaus-5-2-bewerkt.jpg)
Ontdek de Zijdezachte Smaak van Knoflook Parmezaan Kaassaus
Natuurlijk heb je een echte Hollandse kaassaus, die heerlijk is over de bloemkool, prei of witlof en die je vast nog wel kent van vroeger (ik in ieder geval wel, want hij stond hier regelmatig op tafel). Maar deze Italiaanse twist is zo mogelijk nog lekkerder. De kookroom maakt de saus zijdezacht, de Parmezaanse kaas lekker ziltig en de knoflook geeft een heerlijk pitje.
Ik maak deze saus vaak voor bij de pasta, maar gebruik hem ook als dipsaus (lekker met een stokbrood), topping bij de pizza Alfredo of serveren bij de kip of broccoli. Hij is makkelijk om te maken en zo veelzijdig dat hij hier regelmatig in mijn sauspannetje zit. Hou jij ook zo van kaassaus?
Wat heb je nodig voor Parmezaan & Knoflook Kaassaus?
Om deze Knoflook Parmezaan Kaasaus te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
![Ingrediënten Knoflook Parmezaansaus, individueel gelabeld op een witte ondergrond](https://www.byandreajanssen.nl/wp-content/uploads/2023/06/Ingredienten-Knoflook-Parmezaansaus.jpg)
- Boter en Bloem: Voor het maken van een Roux. Die zorgt ervoor dat de saus mooi dik wordt.
- Knoflook: De smaakmaker van deze saus. Rauwe knoflook is doordringend, licht zoet en scherp.
- Italiaanse kruiden: Deze kruidenmix met onder meer peterselie, oregano, bieslook en basilicum geeft een heerlijke smaak aan deze kaassaus.
- Kippenbouillon: Geeft meer smaak aan de saus. Maak zelf deze makkelijke kippenbouillon, of gebruik een blokje met wat water.
- Kookroom: Kookroom is de light versie van slagroom, met hetzelfde resultaat. Je gebruikt het om de saus een romige smaak te geven. Heb je geen kookroom, dan kun je het vervangen door 200 ml slagroom.
- Parmezaanse kaas: Een heerlijke ziltige kaas uit de Italiaanse keuken, die goed smelt.
- Peterselie: Geeft een frisse smaak aan de saus.
Hoe maak je Romige Knoflook Kaassaus?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.
![4 collage foto bereiding Knoflook Parmezaan Kaassaus](https://www.byandreajanssen.nl/wp-content/uploads/2023/06/4-collage-foto-bereiding-Knoflook-Parmezaansaus-1.jpg)
- Smelt de boter in een pannetje en voeg de uitgeperste knoflooktenen en Italiaanse kruiden toe. Roerbak die 30 seconde mee. Schep dan de bloem erbij en bak die 2 minuten mee, terwijl je roert met een houten lepel.
- Pak een garde en schenk de bouillon er scheutje voor scheutje bij terwijl je roert. Als alle bouillon erbij zit, breng je de saus aan de kook.
- Zet het vuur laag, schenk de kookroom en de Parmezaanse kaas erbij en roer alles goed door tot de kaas is gesmolten.
- Voeg nu ook de peterselie toe, meng die erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Deze Knoflook Parmezaan Kaassaus is heerlijk om te dippen met vers stokbrood, als topping van een Pizza alfredo, of bij Kip met Pasta en Kaassaus.
Tips, Vervangingen en Variaties
- Bij het maken van de roux bak je de bloem minimaal twee minuten aan, voordat je hem gaat verdunnen. Anders krijg je een saus die naar bloem smaakt (en dat is niet lekker).
- Spicy: Wil je een pittigere variant, voeg dan een snufje cayennepeper toe.
- Kruiden: In plaats van gedroogde Italiaanse kruiden, kun je ook verse kruiden gebruiken. Voeg die dan in de laatste stap, samen met de peterselie toe, en meng goed door.
- Parmezaanse kaas: In plaats van deze kaas kun je ook Pecorino of Grana Padano gebruiken. Deze kazen hebben alle drie hun eigen smaak, dus zo kun je prima variëren.
- Vegetarisch: Vervang de kippenbouillon door een heerlijke groentebouillon.
![Een hoogtefoto van een roze bakje met kaas saus met parmezaan, knoflook en peterselie. In de achtergrond een roze witte theedoek en twee roze glazen op een witte ondergrond.](https://www.byandreajanssen.nl/wp-content/uploads/2023/06/Parmezaanse-knoflooksaus-5-2-bewerkt.jpg)
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Italiaanse Knoflook Parmezaan Kaasaus
Ingrediënten
- 4 eetlepels boter, ongezouten
- 5 tenen knoflook, uitgeperst
- 2 theelepels italiaanse kruiden
- 4 eetlepels bloem
- 500 ml kippenbouillon
- 200 ml kookroom
- 250 gram Parmezaanse kaas
- 1 eetlepel peterselie, fijngehakt
- zout en peper, naar smaak
Instructies
- Smelt de boter in de pan4 eetlepels boter
- Voeg de knoflook en Italiaanse kruiden toe en roerbak 30 seconde mee.5 tenen knoflook, 2 theelepels italiaanse kruiden
- Schep dan de bloem erbij en bak die twee minuten mee, terwijl je roert met een houten spatel.4 eetlepels bloem
- Zet het vuur laag en schenk, terwijl je roert met een garde, de bouillon er beetje bij beetje bij. Zo krijg je geen klontjes.500 ml kippenbouillon
- Breng de saus aan de kook en zet het vuur laag.
- Roer de kookroom en Parmezaanse kaas erdoor en meng tot de kaas is gesmolten en de saus lekker dik is.200 ml kookroom, 250 gram Parmezaanse kaas
- Meng nu ook de verse peterselie erdoor.1 eetlepel peterselie
- Proef en breng op smaak met zout en peper.zout en peper
Opmerkingen:
- Spicy: Wil je een pittigere variant, voeg dan een snufje cayennepeper toe.
- Kruiden: In plaats van gedroogde Italiaanse kruiden, kun je ook verse kruiden gebruiken. Voeg die dan in de laatste stap, samen met de peterselie toe, en meng goed door.
- Parmezaanse kaas: In plaats van deze kaas kun je ook Pecorino of Grana Padano gebruiken. Deze kazen hebben alle drie hun eigen smaak, dus zo kun je prima variëren.
Laat de kaas snel afkoelen voordat je hem bewaard.
- Koelkast: Bewaar de Knoflook Parmezaan Kaassaus in een luchtdicht afgesloten doos in de koelkast. Zo blijft hij tot 3 dagen goed.
- Diepvries: De kaassaus kun je niet bewaren in de diepvries, anders kan hij gaan schiften.
- Opwarmen: Voeg 3 eetlepels melk toe aan de saus. Verwarm hem dan op een laag vuur, zeer langzaam, terwijl je blijft roeren tot hij goed heet is (maar niet aan de kook). Anders kan hij gaan schiften.
Geef een reactie