Vandaag een gerecht dat inmiddels al jaren op ons menu staat: haagse haasjes. Varkenshaas geserveerd met karamel appeltjes. Binnen 20 minuten op tafel en je kunt het bij vrijwel elke gelegenheid serveren. En ook de kids zijn er dol op.
Erg lekker in de herfst wanneer de appeltijd net begonnen is en de sappige appels goed karameliseren in de pan. Je hebt dan vrijwel geen suiker nodig om de zoete smaak naar boven te krijgen en om ze heerlijk krokant te bakken.
- Haal de varkenshaas ongeveer 15 minuten voor bereiding uit de koeling en laat het op kamertemperatuur komen. Daardoor verwarmt het vlees egaler in de pan (de binnenkant is niet te koud ten opzichte van de buitenkant). Je zou anders een rauwe binnenkant en een gare buitenkant kunnen krijgen.
- In dit recept gaan we uit van plakjes varkenshaas. Dit heeft als voordeel dat je ze maar kort hoeft aan te bakken (maximaal 5 minuten) en daardoor droogt het vlees niet uit.
- Na het bakken laat je het vlees 5 minuten rusten voor geheet opdient. De sapstromen hebben dan weer kans om tot rust te komen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
Ingrediënten
- 500 gram varkenshaas
- bloem
- zout en peper
- 2 appels
- 1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker
- 2 eetlepels boter
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Snij de varkenshaas in plakken van ongeveer 2 cm.
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en verdeel in 8 plakken.
- Doe de suiker in een schaaltje en dip de appelplakken erin.
- Verhit ondertussen in twee koekenpannen elk één eetlepel boter.
- Doe wat bloem in een schaaltje
- Breng de varkenshaas op smaak met zout en peper en druk de haasjes in de bloem. Schudt het overtollige bloem eraf.
- Bak de varkenshaas en de appeltjes elk in hun eigen koekenpan in de boter.
- Draai de appeltjes na 1-2 minuten.
- Draai de varkenshaas na 3 minuten.
- Haal de appeltjes als ze mooi goudbruin zijn uit de pan en bewaar ze op de serveerschaal onder aluminiumfolie.
- Na nog 2 minuten haal je de varkenshaas uit de pan en legt die op de appeltjes, onder het aluminiumfolie.
- Laat 5 minuten rusten en serveer.
- Lekker met gebakken aardappeltjes en groene boontjes.
Opmerkingen:
- Haal de varkenshaas ongeveer 15 minuten voor bereiding uit de koeling en laat het op kamertemperatuur komen. Daardoor verwarmt het vlees egaler in de pan (de binnenkant is niet te koud ten opzichte van de buitenkant). Je zou anders een rauwe binnenkant en een gare buitenkant kunnen krijgen.
- In dit recept gaan we uit van plakjes varkenshaas. Dit heeft als voordeel dat je ze maar kort hoeft aan te bakken (maximaal 5 minuten) en daardoor droogt het vlees niet uit.
- Na het bakken laat je het vlees 5 minuten rusten voor geheet opdient. De sapstromen hebben dan weer kans om tot rust te komen.