Een recept voor het maken van bladerdeeg hapjes uit de oven met Brie, spek en gekarameliseerde ui. Een heerlijk warm hapje dat je kunt serveren bij een feestje, als voorafje of bijgerecht bij de soep.
Deze maand bij de Swiepswoepswap mocht ik koken van het blog van Kokkerellen met Suus. Een blog met allerlei heerlijke recepten (en ik kan het weten want ik mocht een lekker recept uitzoeken). Na wat dwalingen kwam ik terecht op een heerlijke plaattaart met Brie, spekjes en in rode wijn gekarameliseerde ui. En omdat we afspreken er onze eigen twist aan te geven heb ik na wat nadenken dit recept uitgevoerd als hapje, waarmee je kunt entertainen. En de rode ui heb ik gekarameliseerd in Port. Want ik hou van de heerlijke smaak van Port gecombineerd met ui.

Jump to:
Kun je het korstje van de Brie eten?
Het korstje van de Brie kun je eten, net zoals van de Camembert of andere zacht gerijpte kazen. De Brie wordt gemaakt door wrongel Ine en kaasvorm te scheppen en de wei er goed uit te laten lopen. Daardoor wordt hij stevig.
Daarna wordt hij bestrooit met een schimmel. De schimmel geeft smaak aan de Brie en zorgt voor het buitenlaagje. De schimmel is niet schadelijk en kun je gewoon eten.
Kun je Brie eten als je zwanger bent?
Dat ligt eraan. Vroeger werd Brie altijd gemaakt van ongepasteuriseerde melk. Dat is gevaarlijk als je zwanger bent en mag je dus niet eten.
Maar tegenwoordig worden de meeste kazen, en dus ook de meeste soorten Brie, gemaakt met gepasteuriseerde melk. In dat geval kun je Brie gewoon eten. Check altijd op het etiket van welke melksoort het gemaakt is.
De schimmel op de buitenzijde van de Brie is niet gevaarlijk als je zwanger bent.
Ingrediënten voor deze warme bladerdeeghapjes
Om deze heerlijke bladerdeeg hapjes uit de oven met Brie, spek en gekarameliseerde ui te maken heb je maar een paar ingrediënten nodig. Hier een overzicht:

Hoe maak je deze bladerdeeg hapjes uit de oven met Brie?
Een makkelijk te printen recept om deze bladerdeeg hapjes uit de oven met Brie, spek en gekarameliseerde ui te maken vind je terug onderaan dit blog.

Stap 1: Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius. Bak in een klein beetje olie de uien tot ze glazig zijn. Voeg dan ook de knoflook toe en roerbak 30 seconden mee. Schenk de Port erbij en voeg ook de tijm en suiker toe. Roer goed door en laat 10 minuten op laag vuur sudderen.
In een tweede pan bak je ondertussen de spekjes tot ze krokant zijn.

Stap 2: Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snij elk plakje bladerdeeg in vieren en leg de plakjes op de bakplaat. Met een vork prik je gaatjes in het bladerdeeg, zodat de lucht kan ontsnappen bij het bakken.

Stap 3: Leg op elk plakje bladerdeeg een lepel gekarameliseerde ui, wat spekjes en een klontje brie. Bestrooi, naar smaak, met peper.

Stap 4: Bak de bladerdeeg hapjes 20 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin zijn. Serveer meteen.
- Bak de spekjes gedurende 5 minuten op middelhoog vuur uit in een droge koekenpan. Schep ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Zo worden ze mooi krokant.
- De zijde waar het plastic beschermlaagje zit op het bladerdeeg leg je naar de bovenzijde.
- Prik gaatjes in het bladerdeeg. Zo kan de lucht ontsnappen en bollen de hapjes niet op.
- Roer tijdens het karameliseren van de uien deze af en toe goed door. Je wilt niet dat ze aanbakken (en vooral de pan daarna niet schoonmaken ;-))
Deze bladerdeeg hapjes uit de oven met Brie, spek en gekarameliseerde ui zijn superlekker als hapje, bijgerecht of voorgerecht. En omdat je hier naar kijkt, vind je deze recepten misschien ook wel interessant:
- Bakplaat - deze bakplaat is uitschuifbaar waardoor hij geschikt is voor vrijwel elke oven. Hij heeft een goede anti aanbaklaag (en dat is echt heel belangrijk) en opstaande randen waardoor de groenten op de bakplaat blijven. Ik gebruikte deze bakplaat voor het bakken van de hapjes.
- Koekenpan - hoe kies je een goede koekenpan en waar let je op? Dat hij geschikt is voor alle warmtebronnen en beschikt over een anti aanbaklaag. En vrij is van giftige stoffen. Deze koekenpan heeft het allemaal. En daarnaast heeft hij een keramische bodem waardoor hij energiebesparend is. Ik gebruik deze koekenpan bij het maken van de gekarameliseerde uien en het uitbakken van de spekjes.
- Koksmes - Dit koksmes is mijn steun en toeverlaat in de keuken. Het is van Wusthof en ik heb het al vele jaren in mijn bezit. Het laat me nooit in de steek en blijft superscherp. Het is het enige proffesionele mes dat ik heb en het is een aanrader om, als je een complete messenset te duur vindt, in ieder geval dit mes aan te schaffen want hier kun je bijna alles mee snijden. Daar ga je zeker geen spijt van krijgen!

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Bladerdeeg hapjes uit de oven met Brie, spek en gekarameliseerde ui
Ingrediënten
- 4 plakjes bladerdeeg
- 3 rode uien
- 1 teentje knoflook
- 50 ml Port
- 1½ theelepel tijm
- 2 eetlepels suiker
- 100 gram spekjes
- 100 gram Brie
- peper, versgemalen
Instructies
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Ontdooi het bladerdeeg.
- Halveer de uien en snij in ringen. Pers het knoflook teentje uit.
- Snij de Brie in plakjes.
Bladerdeeg hapjes uit de oven met Brie, spek en gekarameliseerde ui
- Zet een pan op gemiddeld vuur met 1 eetlepel olie en bak de ui in 3 minuten glazig.
- Voeg de knoflook toe en roerbak 30 seconden mee.
- Zet het vuur laag en schenk de port in de pan en doe ook de tijm en suiker erbij.
- Laat 10 minuten sudderen zonder deksel. Roer af en toe door de pan heen, zodat het niet aanbakt.
- Ondertussen bak je in een tweede koekenpan de spekjes uit tot ze knapperig zijn. Laat de spekjes uitlekken op keukenpapier.
- Pak een plakjes bladerdeeg en snij in vieren. Leg de plakjes op de bakplaat.
- Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg.
- Schep op elk plakje bladerdeeg een lepel gekarameliseerde uien en wat spekjes.
- Leg daarop een plakje brie en bestrooi met peper naar smaak.
- Schuif de bakplaat in de oven en bak 20 minuten tot de hapjes goudbruin zijn.
Geef een reactie