Eiersalade is een heerlijke en veelzijdige spread die je gemakkelijk zelf kunt maken. Het is een geweldige optie voor een snelle lunch of een picknick. Zelfgemaakte eiersalade is bovendien gezonder en smaakvoller dan de versies die je in de winkel kunt kopen.
In deze blog ga ik je uitleggen hoe je zelf eiersalade kunt maken. En hoe je zelf eiersalade kunt maken zonder mayonaise, met tips en tricks. Zo wordt deze eiersalade bij een volgend feestje iedereens favoriet!

Maak Je Eigen Heerlijke Eiersalade in Een Mum Van Tijd!
Wist je dat Eiersalade een van de meest gezochte recepten is op Google? Deze klassieke salade is populair om te maken (en je kunt dan ook heel veel variaties terugvinden).
Eiersalade is dan ook superveelzijdig. Lekker als een salade op een toastje bij je volgende feestje, bij een brunch als beleg of eet het in een wrap voor de lunch. En deze variant is gemaakt zonder mayonaise, maar met yoghurt en crème fraîche. Dat maakt de salade romig, fris, zonder dat de yoghurt te overheersend wordt.
Eiersalade zonder Mosterd en Mayonaise
En heb je altijd al willen leren hoe je een heerlijke eiersalade zonder mosterd en mayonaise kunt maken? Met deze simpele en snelle stappen kun je binnen een paar minuten genieten van een lekkere eiersalade waar iedereen van zal genieten! Neem het recept erbij en begin vandaag nog met het maken van een heerlijke eiersalade!
En ben je op zoek naar andere leuke hapjes om te serveren bij je lunch, brunch of feestje. Hier vind je een pagina vol met de lekkerste hapjes. Zoals deze kip kerrie salade, een prei roomkaas dip (a la heksenkaas) of tonijnsalade wrap hapjes. Die zijn ook erg lekker.
Wat heb je nodig voor de Lekkerste Eiersalade zonder Mayonaise?
Om deze lekkere eiersalade te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:

- Eieren - Hardgekookt en gepeld. En in dit blog staat hoe je hardgekookte eieren maakt, die altijd lukken.
- Crème fraîche - Is een dikke licht aangezuurde room. Het geeft een hele volle smaak.
- Kurkuma - Is mild, prikkelend en een beetje bitter. Het kan worden vergeleken met peper en mosterd, maar dan wat zachter van smaak.
- Sjalotje - Geeft extra smaak aan de eiersalade. Een sjalotje heeft wat meer pit in vergelijking met een gewone ui.
- Griekse yoghurt - Deze romige yoghurt is lekker dik en fris van smaak.
- Gembersiroop - geeft een zoete smaak aan gerechten en is heerlijk in deze eiersalade. Het is wat zachter en zoeter in vergelijking met verse gember.
- Kerrie - is een mengsel van verschillende specerijen. Het is pittig, scherp en aromatisch.
- Peterselie - Geeft een frisse smaak aan de salade.
Hoe maak je Simpele Zelfgemaakte Eiersalade?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Kook de eieren in water tot ze hardgekookt zijn. Laat ze meteen schrikken onder koud water. Zo kun je ze makkelijke pellen. Verwijder de schil.
- Doe de eieren in een kom, en prak ze met een vork fijn.
- Doe de crème fraîche, kurkuma, fijngesneden sjalotje, yoghurt, gembersiroop, kerrie en fijngehakte peterselie in de kom.
- Roer alles goed door en breng op smaak met zout en peper.
Serveer de eiersalade bij een toastje. Of eet een (versgebakken) broodje met eiersalade. En ga je voor een gezonde versie? Maak een sla wrap die je vult met deze heerlijke eiersalade.
Variaties en Tips
- Voeg een theelepel mosterd toe voor extra smaak.
- Gebruik verse kruiden dat is veel lekkerder. Je kunt de eiersalade ook nog verder op smaak brengen met kruiden zoals dille, of bieslook.
- Je kunt de eiersalade variëren door extra ingrediënten toe te voegen, zoals gehakte augurken, paprika of jalapeño peper.
- Griekse yoghurt: kan vervangen worden door andere soorten yoghurt, maar dan kan de eiersalade wel wateriger worden.
- Je kunt ook alleen voor Griekse yoghurt of crème fraîche kiezen. Of vervang een van de twee (of allebei) met zure room.
Ja dat kan prima. De smaken worden zelfs nog wat beter
Hardgekookte eieren zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast. Bewaar ze wel in een luchtdichte doos, want ze nemen de geur van de koelkast over.

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Zelf Lekkere Eiersalade Maken - Snel en Simpel
Ingrediënten
- 4 eieren, maat L
- 2 eetlepels Griekse yoghurt
- 2 eetlepels crème fraîche
- 3 eetlepels gembersiroop
- ½ theelepel gemalen kurkuma
- ½ theelepel kerriepoeder
- ½ sjalotje, gesnipperd
- 5 takjes peterselie, fijngehakt
- ¼ theelepel zout
- ½ theelepel peper
Instructies
- Kook de eieren in een pan met water op middelhoog vuur. Laat de eieren gedurende 10 minuten koken.4 eieren
- Laat ze schrikken onder koud water en laat afkoelen naar kamertemperatuur.
- Pel de eieren en prak ze fijn met een vork.
- Voeg de crème fraîche, kurkuma, sjalotje, yoghurt, gembersiroop, peterselie en kerrie toe aan de eieren. Breng op smaak met zout en peper.2 eetlepels Griekse yoghurt, 2 eetlepels crème fraîche, 3 eetlepels gembersiroop, ½ theelepel gemalen kurkuma, ½ theelepel kerriepoeder, ½ sjalotje, 5 takjes peterselie, ¼ theelepel zout, ½ theelepel peper
- Roer voorzichtig door elkaar.
- Proef de eiersalade en voeg wanneer nodig extra zout en peper toe.
- Als je de eiersalade wilt garneren, strooi dan wat gehakte peterselie over de bovenkant.
- Bewaar de eiersalade in de koelkast tot gebruik.
Opmerkingen
- Voeg een theelepel mosterd toe voor extra smaak.
- Gebruik verse kruiden dat is veel lekkerder.
- Je kunt de eiersalade ook nog verder op smaak brengen met kruiden zoals dille, of bieslook.
- Je kunt de eiersalade nog meer smaak geven door extra ingrediënten toe te voegen, zoals gehakte augurken, paprika of jalapeño peper.
- Griekse yoghurt - kan vervangen worden door andere soorten yoghurt, maar dan kan de eiersalade wel wateriger worden.
- Je kunt ook alleen maar voor Griekse yoghurt of crème fraîche kiezen. Of vervang een van de twee (of allebei) met zure room.
- Koelkast - De eiersalade blijft tot 2 dagen afgedekt goed in de koeling. Je kunt hem dus goed voorbereiden en ook de restjes bewaren.
- Diepvries - De eiersalade kun je niet invriezen, want dan verandert de structuur en dat is niet lekker.
Geef een reactie