Sinterklaas cheesecake (met Speculoos). Een super lekkere traktatie voor het heerlijke avondje. Romig, fris en met die karakteristieke pepernoten smaak.
Een heerlijke zoete taart om te serveren rond of op Sinterklaasavond. Namelijk een heerlijke romige cheesecake met een vleugje pepernoot. En hoewel een cheesecake vaak wordt gezien als een lastig recept, wanneer je de stappen in dit recept volgt, kan het niet mis gaan!
Dit recept is aangepast naar een recept uit het boek Cheesecake van Berko.
Jump to:
- Wanneer je meerdere standen op je oven hebt, gebruik dan onder- en boven warmte. Op deze manier zal de cheesecake gelijkmatiger bakken (en scheurt hij niet). De juiste temperatuur bij deze stand is: 180 graden Celsius. Heb je alleen een hete lucht stand dan bak je bij 160 graden Celsius.
- Zorg dat je roomkaas op kamertemperatuur is, zodat je het goed kunt mengen.
- Je kunt een cheesecake 2 dagen in de koelkast bewaren. Dek hem af dan droogt hij niet uit.
- Wil je de cheesecake invriezen, snij hem dan na het opstijven in taartpunten. Verpak elk punt apart in folie en vervolgens in een diepvriesdoos of zakje. Je kunt het tot 1 maand bewaren. Ontdooi de cheesecake in de koelkast.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!Â
📖 Recipe
Abonneer je voor nog meer leuke video’s op mijn kanaal!
https://www.youtube.com/c/ByAndreaJanssennlSinterklaas cheesecake
Pas met de knoppen het aantal personen aan.
Apparatuur
- hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
- springvorm 15 cm
Ingrediënten
Taartbodem
- 100 gram biscuitjes
- 2 eetlepels witte chocolade
Cheesecake vulling
- 250 gram roomkaas haal 15 minuten voor gebruik uit de koeling
- 70 gram suiker
- 1 ei maat L
- 1 eidooier
- 20 ml slagroom
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 eetlepel bloem
- 100 gram speculoospasta
Garnering
- 200 ml slagroom opgeklopt met 2 eetlepels suiker tot hij stijf is.
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Taartbodem
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (onder en boven warmte). Gebruik liever geen hetelucht want dan krijg je scheuren in je taart (zie tips).
- Doe de koekjes en de chocola in de kom van je keukenmachine en maal fijn.
- Bedek de bodem van de taartvorm met bakpapier.
- Verdeel de kruimels over de bodem. Met de bolle kant van een lepel duw je de bodem glad.
- Bak de bodem gedurende 15 minuten.
- Haal de bodem uit de oven en laat afkoelen. Zet ondertussen de oven terug op 150 graden Celsius (onder en bovenwarmte)
Cheesecake vulling
- Klop de roomkaas luchtig en voeg de suiker, lepel voor lepel toe. Mix dan nog eens 2 minuten zodat de vulling goed luchtig wordt.
- Doe het ei en de eidooier erbij en mix goed door.
- Schenk de slagroom en vanille-extract erbij en mix alles nog eens 1 minuut.
- Zet de mixer laag en schep de bloem erdoor.
- Giet de vulling in de bakvorm en strijk de bovenkant glad.
- Verwarm de speculoos pasta au-bain-marie (of 30 seconde in de magnetron) en verdeel over de bovenzijde van de cheesecake;
- Trek met een mes lijnen door de speculaas en door het roomkaasbeslag. Daardoor krijg je een mooi gemarmerd effect aan de bovenkant
- Zet de cheesecake gedurende 80 minuten in de voorverwarmde oven, zet de oven daarna uit, maar laat de cheesecake nog 2 uur in de oven staan met gesloten deur. Doe de deur tussentijds niet open.
- Zet de cheesecake in de koeling en laat deze minimaal 4 uur in de koeling opstijven.
Garnering
- Schep de slagroom in een spuitzak en maak mooie toeven op de cheesecake.
- Druk een pepernoot in de slagroom.
Opmerkingen:
- Wanneer je meerdere standen op je oven hebt, gebruik dan onder- en boven warmte. Op deze manier zal de cheesecake gelijkmatiger bakken (en scheurt hij niet). De juiste temperatuur bij deze stand is: 180 graden Celsius. Heb je alleen een hete lucht stand dan bak je bij 160 graden Celsius.
- Zorg dat je roomkaas op kamertemperatuur is, zodat je het goed kunt mengen.
- Â
Geef een reactie