Sinterklaas Cheesecake met Witte chocola, een feestelijke taart voor een heuse verjaardag. Niet mijn eigen verjaardag, maar die van Sint-Nicolaas die in Nederland op 5 December wordt gevierd. Deze cheesecake met Speculoos is zo lekker dat ik hem gewoon met jullie wil delen. Laten we snel aan de slag gaan!
Kruidnoten Cheesecake
Een heerlijke zoete taart om te serveren rond of op Sinterklaasavond of al eerder in november wanneer de pepernoten al goed verkrijgbaar zijn. Dit is een heerlijke romige cheesecake met een vleugje pepernoot smaak. Een heerlijke bodem van verkruimelde biscuitjes en witte chocola (die smelt in de oven).
En dan de romige vulling van roomkaas, slagroom, vanille en eieren. Op het beslag wordt de speculoospasta verdeeld die je door de cheesecake laag swirlt. Heel makkelijk en zo weet je zeker dat er geen twee cheesecakes hetzelfde zijn. Een heerlijke cheesecake voor Sinterklaas!
En hoewel een cheesecake vaak wordt gezien als een lastig recept, wanneer je de stappen in dit recept volgt, kan het niet mis gaan!
Dit recept is aangepast naar een recept uit het boek Cheesecake van Berko.
Speculoos Cheesecake
En als de Speculoos Cheesecake helemaal is afgekoeld kun je hem garneren. Fijngehakte kruidnoten, chocolade pepernoten of kleine chocolade versiersels. Maar je kunt ook kiezen, zoals hier is gedaan, om een mooie toef slagroom, waar je een pepernoot in drukt te maken. Het maakt niet uit, het ziet er altijd geweldig uit en ik weet zeker dat je van elke hap gaat genieten.
Dus hierbij mijn favoriete Sinterklaas Cheesecake met Witte Chocolade. Fijne Sinterklaas!
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
Taartbodem
- 100 gram maria biscuitjes
- 2 eetlepels witte chocolade
Cheesecake vulling
- 250 gram roomkaas kamertemperatuur
- 70 gram suiker
- 1 ei maat L, kamertemperatuur
- 1 eidooier maat L, kamertemperatuur
- 20 ml slagroom
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 eetlepel bloem
- 100 gram speculoospasta
Garnering
- 200 ml slagroom, geklopt
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Taartbodem
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Gebruik onder- en bovenwarmte als je dat hebt. Kan het niet anders dan bak je de cheesecake in de heteluchtoven bij 160 °C.
- Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier.
- Doe de koekjes en de chocola in de kom van je keukenmachine en maal fijn.100 gram maria biscuitjes, 2 eetlepels witte chocolade
- Verdeel de kruimels over de bodem. Met de bolle kant van een lepel duw je de bodem glad.
- Bak de bodem gedurende 15 minuten in de oven.
- Haal de bodem uit de oven en laat afkoelen. Zet de oventemperatuur terug naar 150 °C Gebruik onder- en bovenwarmte als je dat hebt. Kan het niet anders dan bak je de cheesecake in de heteluchtoven bij 130 °C °C.
Cheesecake vulling
- Klop de roomkaas luchtig en voeg de suiker, lepel voor lepel toe. Mix dan nog eens 2 minuten zodat de vulling goed luchtig wordt.250 gram roomkaas, 70 gram suiker
- Doe het ei en de eidooier erbij en mix goed door.1 ei, 1 eidooier
- Schenk de slagroom en vanille-extract erbij en mix alles nog eens 1 minuut.20 ml slagroom, 1 theelepel vanille-extract
- Zet de mixer laag en schep de bloem erdoor.1 eetlepel bloem
- Giet de vulling in de bakvorm en strijk de bovenkant glad.
- Verwarm de speculoos pasta au bain-Marie (of 30 seconde in de magnetron) en verdeel over de bovenzijde van de cheesecake.100 gram speculoospasta
- Trek met een mes lijnen door de speculaaspasta en door het roomkaasbeslag. Daardoor krijg je een mooi gemarmerd effect aan de bovenkant
- Zet de cheesecake gedurende 80 minuten in de voorverwarmde oven, zet de oven daarna uit, maar laat de cheesecake nog 2 uur in de oven staan met gesloten deur. Doe de deur tussentijds niet open.
- Zet de cheesecake in de koeling en laat deze minimaal 4 uur in de koeling opstijven.
Garnering
- Schep de slagroom in een spuitzak en maak mooie toeven op de cheesecake.200 ml slagroom, geklopt
- Druk een pepernoot in de slagroom.
Opmerkingen:
- Koelkast: Je kunt een cheesecake 2 dagen in de koelkast bewaren. Dek hem af, dan droogt hij niet uit.
- Diepvries: Wil je de cheesecake invriezen, snij hem dan na het opstijven in taartpunten. Verpak elk punt apart in folie en vervolgens in een diepvriesdoos of zakje. Je kunt het tot 1 maand bewaren. Ontdooi de cheesecake in de koelkast.
Geef een reactie