Een Franse kersenclafoutis is een heerlijk en eenvoudig dessert dat perfect past bij de lente. Dit klassieke Franse dessert combineert de zoete smaak van kersen met een romig pannenkoekachtig beslag. Wanneer de clafoutis uit de oven komt, is hij goudbruin en ruikt hij heerlijk. En deze combinatie van warme, sappige kersen en het luchtige beslag maakt dit toetje zo lekker dat iedereen nog een tweede keer opschept.
Klassieke Clafoutis met Kersen
Deze kersenclafoutis is een heerlijk toetje. De zoete kersen zijn overgoten met beslag en vervolgens gebakken in de oven. Romig en zoet.
Glanzende rode kersen, het zoete sap sijpelt uit je mondhoek. Vind jij dat ook zo heerlijk? Ik wel, zoete kersen daar kan ik van genieten. En naderhand hou je de kersenpit over waar je dan nog op kunt kauwen. Je tanden worden daar zo schoon van.
Deze zalige kersen kun je ook gebruiken in dit bijzondere dessert: een kersenclafoutis. Bijzonder omdat er weinig desserts op deze manier worden bereid. De kersen worden overgoten met een soort van pannenkoekachtig beslag en dan gebakken in de oven. Je serveert het dan lauw en het is superlekker met een bolletje ijs.
Kersen zonder pit
Over de bereiding van de clafoutis zijn de meningen iets verdeeld. De traditionele clafoutis bevat namelijk kersen met pit. In deze pit zit amygdaline, die vrijkomt tijdens het bakken en daardoor een extra smaak geeft. Door kersen met pit te gebruiken krijg je minder vocht in dit dessert in vergelijking met de ontpitte versie.
Hoewel ik het heerlijk vind om op kersenpitten te kauwen, zie ik ze liever niet terug in mijn toetje, dus ik heb ze weggelaten. En dit recept was desondanks heerlijk. Ik ben zelfs benieuwd hoe het met pit smaakt en of dat inderdaad zoveel lekkerder is. Misschien nog iets voor mijn bucketlist. Hoe eet jij deze kersenclafoutis het liefst?
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 1 eetlepel boter kamertemperatuur
- 500 gram kersen ontpit
- 125 gram bloem
- ⅛ theelepel zout
- 150 gram suiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 5 eieren maat L
- 250 ml melk
- 250 ml slagroom
- 2 eetlepels Kirsch
- 1 eetlepel poedersuiker
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 °C of 170 °C
- Beboter een ovenschaal van 20 x 30 cm.1 eetlepel boter
- Verdeel de kersen over de bodem van de schaal.500 gram kersen
- Meng in een kom de bloem, zout en met de suiker.125 gram bloem, ⅛ theelepel zout, 150 gram suiker
- Voeg het vanille-extract toe en vervolgens één voor één de eieren, terwijl je roert. Voeg het volgende ei pas toe als de vorige is opgenomen.1 theelepel vanille-extract, 5 eieren
- Schenk de melk, slagroom en Kirsch langzaam bij, terwijl je blijft mixen zodat je geen klontjes krijgt.250 ml melk, 250 ml slagroom, 2 eetlepels Kirsch
- Giet het beslag in de ovenschaal en zet in de voorverwarmde oven.
- Bak 40 minuten tot de clafoutis gaar is (controleer dat door een prikker in de clafoutis te steken. Komt die er droog uit, dan is je dessert klaar).
- Laat 15 minuten staan.
- Strooi poedersuiker over de clafoutis. Gebruik een zeef om de poedersuiker goed over de bovenlaag te verdelen.1 eetlepel poedersuiker
- Serveer meteen.
Opmerkingen:
- Koelkast: Dek de clafoutis af met plasticfolie en bewaar tot 3 dagen in de koeling.
- Opwarmen: Verwarm de clafoutis in een voorverwarmde oven (afgedekt) gedurende 10 minuten bij 180 °C. Of warm hem lichtjes op in de magnetron.
Geef een reactie