Een recept voor sinaasappelcake met olijfolie, een heerlijk winters recept. Een heerlijke traktatie met de frisse smaak van sinaasappel en rijke smaak van de olijfolie (echt een heerlijke combinatie). Leer hoe je makkelijk deze smaakvolle cake maakt, perfect voor elke gelegenheid. Verwen jezelf en gasten met deze lekkere sinaasappelcake.

Heerlijk bakken: Sinaasappelcake
Deze cake maak je, misschien wel tot je verrassing, met hele sinaasappels. Waarom vraag je je misschien af, maar de reden is heel eenvoudig, de schil bevat zoveel smaak. Die wil je vangen in de cake.
Mocht je vaker met sinaasappels (of ander citrusfruit) bakken, dan vraag je je nu af hoe dan? Niet voor niets moet je altijd het witte deel tussen de schil en het vruchtvlees vermijden, vanwege de bitterheid die dat geeft. Deze cake heeft de oplossing: door de sinaasappels te koken, verdwijnt de bitterheid. En wat je overhoudt, is een zeer geconcentreerde sinaasappelsmaak. Superlekker!
Wat een heerlijke cake, de cake heeft een volle sinaasappelsmaak en is toch luchtig en heel smeuïg, zeker ook door de olijfolie. Een echte cake voor de winter!.
Deze heerlijke sinaasappel cake is gebaseerd op een recept dat ik tegenkwam op het web en het is gepubliceerd in een kookboek van Saveur : Italian comfort.
Wat heb je nodig voor Olijfolie Sinaasappel Cake (Lactose-vrij)?
Om deze Sinaasappelcake met Olijfolie te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:

Ingrediënten Sinaasappelcake
- Sinaasappels: Geeft een fruitige, frisse citrus smaak aan de cake.
- Suiker: Voor het zoeten van de cake.
- Bloem: Gebruik tarwebloem of patentbloem.
- Bakpoeder: Zorgt voor het rijzen van de cake waardoor hij luchtig wordt. Vanille-extract.
- Baksoda: Ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat genoemd. Zorgt ervoor dat de cake luchtig wordt. Het is sterker dan dezelfde hoeveelheid bakpoeder. Je hebt voor zuiveringszout altijd een zuur (in dit geval sinaasappelsap) nodig om het te laten werken.
- Vanille-extract: Voor een vleugje vanille smaak. Als je het aan kunt komen gebruik dan natuurlijk vanille-extract. Met dit vanille-extract recept maak je dat zelf (en dat is veel goedkoper dan zo’n klein flesje uit de winkel en je kunt er heel lang mee doen).
- Eieren: Zorgen voor een volle smaak van de cake en binden het beslag.
- Olijfolie: Gebruik een extra vierge olijfolie met een fruitige smaak.
Ingrediënten Glazuur en Topping
- Sinaasappelsap: Geeft extra sinaasappelsmaak aan de cake.
- Poedersuiker: Voor het zoeten van het glazuur.
- Grof zeezout (of fleur de sel): Een perfecte tegenhanger voor de zoete cake. Gebruik grof zeezout of fleur de Sel. Fleur de cel is het puurste zout wat er is (en ook het duurste zout), en het geeft een heerlijke smaak.
Hoe maak je dit Sinaasappelcake Recept?
Hoe maak je Sinaasappelcake Recept?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog.

- Was de sinaasappels en verwijder de top en bodem. Snij de rest in dunne schijfjes en verwijder de pitjes. Doe in een grote pan 1500 ml water en breng aan de kook. Verdeel de sinaasappelschijfjes over de pan en breng aan de kook. Giet af. Verwijder de sinaasappelschijfjes en leg even apart. Herhaal deze stap. Tenslotte doe je 1000 ml water met 200 gram suiker in de pan. Breng aan de kook. Leg de schijfjes sinaasappel erin en kook 30 minuten. Zet het vuur uit en laat afkoelen naar kamertemperatuur.
- Haal de sinaasappelschijfjes uit de pan en doe in de keukenmachine. Pulseer tot je grove blokjes hebt. Doe die in een kom en doe de bloem, bakpoeder, baksoda, vanille-extract, eieren en olijfolie toe en meng met een mixer op hoge stand gedurende drie minuten. Het beslag is dan luchtig en romig.
- Bestrijk een springvorm van 23 cm met olijfolie en bestuif met bloem. Leg onderin een bakpapier dat je rond hebt geknipt. Giet het beslag in de bakvorm. Schuif de cake in de voorverwarmde oven van 180 °C en bak 45 minuten tot hij goudbruin en gaar is. Laat 5 minuten afkoelen en verwijder de springvorm.
- Meng sinaasappelsap met poedersuiker. Zet de cake op een rooster en prik met een satéprikker gaatjes in de bovenkant. Bestrijk met een kwastje het glazuur op de bovenkant en zijkanten van de cake. Strooi het zout over de cake en laat hem verder afkoelen naar kamertemperatuur.
Tips, Vervangingen en Variaties
- Chocoholics: Sinaasappels en chocola is een bewezen combinatie die superlekker is. Smelt wat chocola en drizzle die over de bovenkant!
- Ook lekker met een bolletje vanille-ijs als toetje!

Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
RECEPTKAART
Sinaasappelcake met Olijfolie
Ingrediënten
Gesuikerde sinaasappels
- 2 sinaasappels
- 200 gram suiker
Sinaasappelcake
- olijfolie , voor het invetten van de pan
- 325 gram bloem
- 250 gram suiker
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel baksoda, oftewel zuiveringszout
- 1 theelepel vanille-extract
- 4 eieren, maat L
- 6 eetlepels olijfolie
Glazuur en topping
- 30 ml sinaasappelsap
- 15 gram poedersuiker
- 1 theelepel grof zeezout, of fleur de sel
Instructies
Gesuikerde Sinaasappel
- Was de sinaasappels en snij de top van de onder en bovenzijde met een scherp mes.2 sinaasappels
- Snij de sinaasappel vervolgens in dunne schijven, haal de pitjes eruit.
- In een grote pan giet je 1½ liter water en dat breng je aan de kook. Doe de sinaasappels erin en breng weer aan de kook. Haal de sinaasappels eruit.
- Breng nogmaals 1½ liter water aan de kook, doe de sinaasappels erin, breng weer aan de kook. Haal de sinaasappels eruit.
- Tenslotte doe je 1 liter water in de pan en 200 gram suiker erbij. Laat aan de kook komen, terwijl je roert zodat de suiker oplost. Wanneer dat is gebeurd leg je de schijfjes sinaasappel in de pan. Kook nog 30 minuten, haal de pan van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur.200 gram suiker
Sinaasappelcake
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
- Bestrijk een cakevorm van 23 cm met olijfolie. Bestuif met bloem en klop het teveel eruit. Leg een bakpapier op de bodem.olijfolie
- Haal de gesuikerde sinaasappel uit het kookvocht en doe in de keukenmachine. Pulseer tot het grof gehakt is.
- Doe de grofgehakte sinaasappel in een grote kom en voeg de bloem, suiker, bakpoeder, baksoda, vanille-extract, eieren en olijfolie toe en meng met de mixer 3 minuten tot het luchtig en romig is.325 gram bloem, 250 gram suiker, 2 theelepels bakpoeder, 1 theelepel baksoda, 1 theelepel vanille-extract, 4 eieren, 6 eetlepels olijfolie
- Giet het beslag in de bakvorm en zet die in de oven.
- Bak de cake 45 minuten tot hij goudbruin en gaar is.
- Laat de cake 5 minuten afkoelen en haal hem dan uit de springvorm.
Sinaasappel glazuur
- Zet op een rooster dat je op een bakplaat hebt gezet (tegen het lekken van het glazuur).
- Prik met een saté prikker wat gaatjes in de bovenzijde.
- Maak het glazuur door het sinaasappelsap te mengen met de poedersuiker.30 ml sinaasappelsap, 15 gram poedersuiker
- Met een kwastje smeer je het glazuur op de bovenkant en zijkanten van de cake.
- Bestrooi vervolgens met het zout.1 theelepel grof zeezout
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Opmerkingen
- Chocoholics: Sinaasappels en chocola is een bewezen combinatie die superlekker is. Smelt wat chocola en drizzle die over de bovenkant!
- Ook lekker met een bolletje vanille-ijs als toetje!
Check of de cake gaar is door een satéprikker in het midden van de cake te steken. Komt deze er droog uit, dan kun je de cake uit de oven halen. 3. Oven: Wanneer je onder- en bovenwarmte gebruikt zet je de temperatuur op 180 °C. Bij een heteluchtoven is 160 °C voldoende. Kun je kiezen gebruik dan onder- en bovenwarmte. 4. Bewaren
- Kamertemperatuur: Bewaar de cake ingepakt in folie gedurende maximaal drie dagen op een koele plaats. Is het erg warm, bewaar hem dan luchtdicht verpakt in de koelkast.
- Diepvries: Je kunt dit ook invriezen. Verpak het in twee lagen plasticfolie. Zo blijft hij wel tot drie maanden goed.
Geef een reactie