Ontdek het heerlijke recept voor een Cranberry Tulband met Witte Chocola. Deze feestelijke cake combineert sappige cranberry's met zoete chocola. De cake is vol van smaak, crispy en smeuïg en daarboven een romige witte chocolade topping. En hij is ook nog makkelijk te maken. Dus haal de ingrediënten in huis en laten we gaan bakken!
Heerlijke Tulband met witte chocola, geniet van deze feestelijke traktatie.
Cranberry's, een van mijn favoriete vruchten om mee te koken. En niet alleen vanwege de mooie dieprode kleur, maar zeker ook vanwege de smaak en sappigheid. Een perfecte harmonie tussen zoet en zuur en de luxe witte chocolade drip. Cranberry's combineren goed met de warme kruiden zoals kaneel, nootmuskaat en gember.
Door de bruine suiker en stroop blijft de cake mooi vochtig en krijgt hij een lichte karamelsmaak, terwijl de chocola die heerlijk over de cake is gelopen een heerlijke mooie romige smaak geeft. Dit recept ga ik nog vaak bakken. Doe je mee?
Wat heb je nodig voor Tulband met Cranberry's en Witte Chocola?
Om deze Cranberry Tulband met Witte Chocola te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig. De juiste hoeveelheden vind je in de receptenkaart onderaan het blog:
- Boter: Gebruik roomboter, ongezouten.
- Donkerbruine suiker: Voor het zoeten van de tulband. Het geeft een vleugje karamelsmaak en zorgt ervoor dat de tulband smeuïg wordt.
- Vanille-extract: Voor een vleugje vanille smaak. Als je het aan kunt komen gebruik dan natuurlijk vanille-extract. Met dit vanille-extract recept maak je dat zelf (en dat is veel goedkoper dan zo’n klein flesje uit de winkel en je kunt er heel lang mee doen).
- Eieren: Zorgen voor een volle smaak van de cranberry tulband en binden het beslag.
- Stroop: Geeft een heerlijke zoete karamelsmaak aan de cake.
- Speculaas kruiden: of koek kruiden. Die heerlijke kruiden die voor speculaas en peperkoek kenmerkend zijn. Je vindt een recept voor speculaaskruiden hier. :
- Bloem: Gebruik gewone tarwebloem of patentbloem.
- Bakpoeder: Zorgt voor het rijzen van de cake waardoor hij luchtig wordt. Wil je meer weten over bakpoeder, en eventuele vervangers, dan vind je hier een blog over bakpoeder en baksoda.
- Cranberry’s: Deze sappige, zure vrucht is heerlijk fruitig. Je kunt gebruikt gedroogde cranberry's.
- Witte chocolade: Dit wordt gebruikt voor het glazuur. Het is zoet en boterachtig. Gebruik een goede kwaliteit, anders bevat het te veel vet.
Hoe maak je Tulband met Witte Chocola en Cranberries?
Een printbaar recept met stap-voor-stap beschrijving vind je onderaan deze blog
- Beboter de tulband vorm. Doe de boter en suiker Ine en kom en klop in drie minuten luchtig. Voeg het vanille-extract en de eieren toe, terwijl je blijft mengen. Meng ook de stroop door het beslag. Zeef de droge ingrediënten: speculaaskruiden, bloem en bakpoeder, boven het beslag. Meng op lage snelheid tot alles net is gemengd. Schep de gewelde cranberry's met een spatel door het beslag.
- Schenk het beslag in de tulbandvorm en plaats in een voorverwarmde oven van 180 °C. Bak de cake 40 minuten of tot de cake gaar is.
- Laat de cranberry tulband afkoelen naar kamertemperatuur op een rek.
- Smelt de witte chocolade au Bain-Marie. Schenk over de tulband.
Tips, Vervangingen en Variaties
- Omdat je gedroogde cranberry's gebruikt, moet je ze vooraf wellen. 10 minuutjes in heet water is voldoende.
- Citrus: Voeg 1 eetlepel sinaasappelschil en een eetlepel Grand Marnier toe aan het beslag.
- Omdat je de chocola niet wilt laten aanbranden, verwarm je hem au bain-Marie. Daarvoor hang je een schaal boven kokend water. In die schaal laat je de chocola langzaam smelten.
- Tulband: Heb je geen tulbandvorm dan kun je deze cake ook bakken in twee cakeblikken van 26 cm (verdeel het beslag over de vormen).
- Voorbereiding: Zorg ervoor dat je de tulbandvorm grondig invet en met bloem bestuift om ervoor te zorgen dat de tulband gemakkelijk uit de vorm komt.
- Afkoelen: Laat de tulband 10 minuten afkoelen in de vorm, voordat je hem lost uit de vorm. Hij komt dan beter los.
- Gaarheid:
- Check of de cake gaar is door een satéprikker in het midden van de cake te steken. Komt deze er droog uit, dan kun je de cake uit de oven halen.
Heb je dit recept gemaakt? Tag #byandreajanssen via Instagram. Ik vind het superleuk om te zien hoe je creatie eruit ziet. Video recepten kun je terugvinden op mijn YouTube kanaal. En vergeet niet om de recepten op Pinterest te bewaren, zodat je ze de volgende keer makkelijk terugvindt!
📖 Recipe
Author:
Ingrediënten
- 75 gram droge cranberry’s
- 350 gram boter ongezouten
- 270 gram donkerbruine basterdsuiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 8 eieren maat L
- 300 ml stroop
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 345 gram bloem
- 16 gram bakpoeder
- 100 gram witte chocolade
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C.
- Doe de cranberry's in een kom en giet er heet water over.75 gram droge cranberry’s
- Laat 10 minuten staan, giet af en droog de cranberry's goed.
- Beboter een tulband vorm. Schep wat bloem in de vorm en draai goed rond, zodat alles bedekt is. Klop het teveel van de bloem uit de vorm.
- Doe de boter bij de basterdsuiker in een kom en mix luchtig in 3 minuten op hoge snelheid.350 gram boter, 270 gram donkerbruine basterdsuiker
- Voeg het vanille-extract en de eieren, één voor één toe, terwijl je blijft mixen. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige is opgenomen.1 theelepel vanille-extract, 8 eieren
- Meng de stroop door het beslag.300 ml stroop
- Hang een zeef boven de kom en doe daarin de speculaaskruiden, bloem en bakpoeder.2 eetlepels speculaaskruiden, 345 gram bloem, 16 gram bakpoeder
- Mix op lage snelheid tot alles goed gemengd is, zet dan meteen de mixer uit.
- Schep de cranberry's met een spatel erdoorheen.
- Schenk het beslag in de tulbandvorm en plaats in de oven. Bak gedurende 40 minuten of tot de cake gaar is (zie baktips).
- Haal uit de oven en laat 10 minuten staan. Haal de tulband uit de vorm en plaats op een rek. Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
- Smelt de chocolade au bain-Marie . Schenk over de tulband.100 gram witte chocolade
Opmerkingen:
- Omdat je gedroogde cranberry's gebruikt, moet je ze vooraf wellen. 10 minuutjes in heet water is voldoende.
- Omdat je de chocola niet wilt laten aanbranden, verwarm je hem au bain-Marie. Daarvoor hang je een schaal boven kokend water. In die schaal laat je de chocola langzaam smelten.
- Tulband: Heb je geen tulbandvorm dan kun je deze cake ook bakken in twee cakeblikken van 26 cm (verdeel het beslag over de vormen).
- Voorbereiding: Zorg ervoor dat je de tulbandvorm grondig invet en met bloem bestuift om ervoor te zorgen dat de tulband gemakkelijk uit de vorm komt.
- Wanneer je een tulband bakt, zorg je ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Haal koude ingrediënten dus een uur van tevoren uit de koeling. Hierdoor krijg je een luchtige, smeuïge cake.
- Afkoelen: Laat de tulband 10 minuten afkoelen in de vorm, voordat je hem lost uit de vorm. Hij komt dan beter los.
-
- Schud de vorm lichtjes. Als de bovenkant van de cake beweegt, is hij nog niet klaar.
- Druk met je vinger op het midden van een tulband. Als de afdruk meteen terug veert, is de cake klaar. Als er een kuiltje zichtbaar blijft, moeten ze iets langer bakken.
- Prik een tandenstoker in het midden van een cake. Als deze er schoon en droog uit komt, dan is de tulband gaar.
- Koelkast: Pak de cranberry tulband met witte chocola goed in plasticfolie in en bewaar 2 dagen in de koeling.
- Diepvries - Verpak in twee lagen plasticfolie en bewaar maximaal 2 maanden in de diepvries. Laat ontdooien in de koelkast.
Geef een reactie